Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Peharc do svoje najboljše uvrstitve na svetovnih prvenstvih

V Moskvi dvojno japonsko zmagoslavje v balvanih, 24-letni Tržičan priplezal do šestega mesta.
Anže Peharc si je priplezal šesto mesto. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Anže Peharc si je priplezal šesto mesto. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
M. Š., STA
19. 9. 2021 | 19:39
19. 9. 2021 | 19:45
3:26
Slovenski športni plezalec Anže Peharc je na svetovnem prvenstvu v Moskvi zasedel šesto mesto v balvanih. Tako je 24-letni Tržičan vpisal svojo najboljšo uvrstitev na tem tekmovanju. Novi svetovni prvak je postal Japonec Kokoro Fuji, ki je bil s štirimi vrhovi v finalu najboljše šesterice nepremagljiv.

Peharc se je v odločilni krog tekmovanja uvrstil s petim dosežkom. Peti je bil pred tem tudi v kvalifikacijah. Ob odsotnosti olimpijske prvakinje in šestkratne svetovne prvakinje Janje Garnbret je Sloveniji priplezal prvo finalno uvrstitev v Moskvi.

V finalu je imel obilico težav, saj si je na kot smirkovem papirju hrapavih volumnih in oprimkih dodobra zbrusil blazinice na prstih obeh rok. V finalu je imel konice prstov povite, kar mu je onemogočalo boljši oprijem na zahtevnih postavitvah. V svojem prvem velikem finalu na svetovnih prvenstvih je prišel do zgolj dveh bonusov. Na zadnjem balvanu je bil še najbližje rešitvi. Vrh smeri je prijel z roko, a položaja ni zadržal.

Slovenija je imela še dva polfinalista. Zan Lovenjak Sudar iz Libelič je svoj prvi veliki finale na tekmah najvišje ravni z enim vrhom in štirimi conami zgrešil na devetem mestu. Na 16. mestu je bil zgolj s tremi bonusi in brez osvojenega vrha daleč od finala Ravenčan Gregor Vezonik, ki se je pred tremi leti na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku ovenčal z bronasto kolajno.

Že v kvalifikacijah sta svoje nastope sklenila Matic Kotar (33.) in Jernej Kruder (57.), lanski evropski prvak in svetovni podprvak iz leta 2014.


Narasaki dopolnil uspeh Fujija


Japonsko slavje je s srebrnim odličjem dopolnil Tomoa Narasaki, dvakratni svetovni prvak iz 2016 in 2019. Azijci so tako z dvojno zmago dobili nekaj zadoščanja po razočaranju na domačih olimpijskih igrah v Tokiu, kjer so v moški konkurenci ostali brez kolajne.

Narasaki je imel en vrh in eno cono manj kot Fuji, ki je vodil po kvalifikacijah, Francoz Manuel Cornu pa je v svojo korist odločil dvoboj za bronasto odličje z Rusom Aleksejem Rubcovom. Oba sta imela dva vrhova in tri cone, a je Cornu osvojil kolajno zaradi manj poskusov. Pred slovenskega finalista Peharca se je uvrstil še Izraelec Marcus Nimrod, prav tako brez osvojenega vrha.

Olimpijska prvakinja Garnbretova, ki je po zgodovinskem uspehu v Tokiu izpustila Moskvo, je v soboto dvojno krono svetovne balvanske prvakinje iz 2018 in 2019 predala Američanki Natalii Grossman. Za najboljši slovenski uvrstitvi v ženski konkurenci sta poskrbeli Lučka Rakovec z desetim in Vita Lukan s 15. mestom.

Prvenstvo se bo nadaljevalo jutri s kvalifikacijami v težavnosti z desetimi Slovenci. V ženski konkurenci bodo torkov polfinale lovile Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek, v moški pa se bodo Peharcu pridružili Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant in Milan Preskar.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine