Po poljskih važičkah in rdečih vražičkah za zgodovino

Odbojka: Slovenska dekleta na evropskem prvenstvu pričakovano izgubila uvodna dvoboja, a nato v boju za osmino finala porazila Portugalsko
Fotografija: Saša Planinšec in Iza Mlakar sta ustavili najbolj nevarno portugalsko odbojkarico Julio Kavalenka. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Saša Planinšec in Iza Mlakar sta ustavili najbolj nevarno portugalsko odbojkarico Julio Kavalenka. FOTO: CEV

Slovenskim odbojkaricam se po pričakovanju ni izšel uvod skupinskega dela evropskega prvenstva na Poljskem. Najprej so proti gostiteljicam klonile z 0:3, nato jih je ugnala še Belgija s 3:0, a so dekleta selektorja Alessandra Chiappinija v 3. krogu le porazila Portugalsko, svoji kakovosti primerne tekmice.

Uspeh proti Luzitankam je sicer tudi prva zmaga slovenskih odbojkaric na EP v zgodovini, doslej so igrale le še na tistem leta 2015. Tudi proti portugalski vrsti so imele težave s sprejemom začetnega udarca, a so proti tekmicam, s katerimi so letos v srebrni evropski ligi po enkrat zmagale in izgubile, le zanesljivo iztržile tri točke.
 

Največ pritiska


"Zelo sem vesel, da smo si priigrali prvo zmago in na to moramo biti ponosni. Proti Portugalski ni lahko igrati, saj se dobro zoperstavijo, rešujejo veliko žog in vsekakor ni bilo prelahko. Počasi smo le našli način, kako reševati težave z njihovim napadom in podobne položaje.

Dobro smo servirali, zadovoljen sem tudi s pristopom ekipe. To je bila za nas tekma z največ pritiska in ne predhodni dve. Dekleta so se dobro odzvala tudi v težkih trenutkih prvega in drugega niza. Čeprav smo naredili nekaj napak, smo bili dovolj dobri, da jim nismo dovolili daljšega niza točk," je bil vesel slovenski selektor Alessandro Chiappini.
 

Pravi pristop


"Imele smo pravi pristop k tekmi. Želele smo si zmago, maksimalno smo odigrale vsako točko. Dobre smo bile tako na servisu kot sprejemu. Pritiskale smo na tekmice, sicer smo naredile nekaj napak, a poznalo se je, da smo se tudi dobro pripravile nanje," je menila korektorica Iza Mlakar.

Spremalka Lana Ščuka pa je pridodala: "V prvih dveh nizih se je še malce poznala naša negotovost s preteklih tekem. Skozi dvoboj smo lovile gotovost, v tretjem nizu nam je to uspelo, dokazale smo, da znamo. Tudi vzdušje je bilo drugačno, igralke smo si zaupale. Koristila nam je ta tekma, osvojile smo zmago, ki smo jo potrebovale, da nam povrne samozavest."

Eva Mori in soigralke niso ugnale Belgije. FOTO: CEV
Eva Mori in soigralke niso ugnale Belgije. FOTO: CEV


Za Slovenke je ob jutrišnjem dvoboju s favoriziranimi svetovnimi podprvakinjami iz Italije, ob 20.30 uri, predvsem pomembno, kako bodo v boju za četrto mesto in s tem prebitje v osmino finala starocelinskega prvenstva, opravile še z Ukrajinkami, s slednjimi bo dvoboj v sredo ob 20. uri.


Tri zmage fantov


Slovenski odbojkarji pa so v pripravah na domače evropsko prvenstvo, eno od skupin in nato nadaljevanje do polfinala bo gostila tudi Ljubljana, gostovali v Grčiji, kjer so se trikrat pomerili z domačo reprezentanco. Vse tri obračune je dobila Slovenija, prvega in zadnjega s 3:1, drugega pa s 3:0.

Komentarji: