Rekla si je, da mora dati vse od sebe, pa četudi izdihne

Najboljša slovenska karateistka Tjaša Ristić lanskemu zgodovinskemu bronu na EP v Novem Sadu dodala še srebro iz Guadalajare.
Fotografija: Tjaša Ristić ni skrivala veselja po osvojeni srebrni kolajni na evropskem prvenstvu v Španiji. FOTO: Stefan Joksimović
Odpri galerijo
Tjaša Ristić ni skrivala veselja po osvojeni srebrni kolajni na evropskem prvenstvu v Španiji. FOTO: Stefan Joksimović

Ljubljana – Potem ko je Tjaša Ristić slovenskemu ženskemu karateju lani s tretjim mestom v Novem Sadu izbojevala sploh prvo kolajno na članskih evropskih prvenstvih, se je v Guadalajari, oddaljeni približno 50 kilometrov severovzhodno od Madrida, povzpela še stopnico višje. Z naslovom evropske podprvakinje v kategoriji do 61 kilogramov je le še potrdila, da njen zgodovinski bron izpred leta dni nikakor ni bil naključen.

Na poti do velikega finala, v katerem je morala priznati premoč Turkinji Merve Coban (0:4), je 25-letna Kranjčanka po vrsti ugnala Izraelko Diano Petrescu (5:0), Norvežanko Bettino Alstadsæther (1:0), Nizozemko Lynn Snel (3:2) in Slovakinjo Ingrido Suchankovo (9:1). Skupno razmerje v točkah je bilo kar 18:7 v Tjašino korist!

»Zame osebno je bil še zlasti pomemben drugi dvoboj z Bettino. Na lanskem prvenstvu v Novem Sadu sem jo v obračunu za tretje mesto ugnala po sodniški odločitvi, tokrat pa sem si sama pri sebi še toliko bolj želela dokazati, da sem res boljša. Zato sem bila psihično pod precejšnjim pritiskom,« je priznala Ristićeva in glede preostalih svojih nastopov do zaključnega dvoboja pripomnila, da so minili brez večjih posebnosti.

»No, edino pred polfinalom sem si rekla, da je to moja zadnja borba tisti dan (vse obračune do sklepnih so izpeljali v četrtek, op. p.), zato sem se poskušala še dodatno spodbuditi, da moram dati zares čisto vse od sebe. Pa četudi bi na blazinah izdihnila!« je zaupala članica KK Kranj, ki je proti slovaški prvakinji Suchankovi uprizorila pravo igro mačke z mišjo, saj jo je odpravila kar z 9:1.
 

Velik korak proti OI v Tokiu


Po blestečem četrtku je imela Tjaša – tako kot vsi finalisti – poldrugi dan časa za pripravo na obračun za zlato lovoriko. Da jo proti Cobanovi čaka zahtevna naloga, pa se je dobro zavedala že vnaprej. »Merve je zelo dobra in močna tekmovalka. Ker je še nisem premagala, mi je bilo jasno, da bo borba težka. Vanjo sem šla stoodstotno pripravljena, na žalost pa ni bilo dovolj za mojo zmago,« je bila zavoljo poraza takoj po dvoboju malce razočarana Ristićeva.

Vendar pa je že kmalu pri njej pretehtalo veselje zaradi podviga, ki ga je dosegla s srebrnim odličjem. Z njim je izenačila največji uspeh slovenskega karateja na prvenstvih stare celine; pred njo so bili namreč evropski podprvaki le še Klemen Stanovnik (Santa Cruz de Tenerife 1997), Damir Vrbanič (Beograd 1998) in Matija Matijević (Bratislava 2007).

Kolajno, s katero si je zagotovila nastop na junijskih evropskih igrah v Minsku in stopila korak bliže k olimpijskim igram prihodnje leto v Tokiu, v največji meri posveča sebi. »In seveda vsem tistim, ki me podpirajo,« je še poudarila najboljša slovenska karateistka, ki si bo po vrnitvi domov privoščila teden zasluženega oddiha, nakar se bo začela pripravljati za naslednje tekmovanje tako imenovane lige premier med 19. in 21. aprilom v Rabatu.

Preberite še:

Komentarji: