Rekordnih pet v finalu z Janjo na vrhu

V Briançonu je slovenska odprava v športnem plezanju spet premikala mejnike.
Fotografija: Janja Garnbret je zmagala tretjič zapored v Briançonu. Foto Luka Fonda/PZS
Odpri galerijo
Janja Garnbret je zmagala tretjič zapored v Briançonu. Foto Luka Fonda/PZS

Briançon – Ko se zdi, da je slovensko športno plezanje premaknilo že vse mejnike, postavi novega. Na tretji težavnostni tekmi svetovnega pokala v Franciji se je rekordna peterica iz naše odprave prebila v finale, od tega kar štiri dekleta (to se je prej zgodilo le leta 2007 v Valencu) na čelu z Janjo Garnbret, ki je zmagala drugič v sezoni in tretjič zapovrstjo v Briançonu.

Potem ko v Chamonixu ni bila brezhibna, je na drugi francoski postaji ponovno prikazala popolno lahkotnost in neobremenjenost ter prepričljivo opravila s konkurenco. Le v polfinalu ni videla cilja smeri, sicer je bila brezmadežna, še posebej je navdušila v finalu, ki je bil očitno prelahek zanjo, saj je do vrha potrebovala manj kot štiri minute (od dovoljenih šestih). Smer je v celoti preplezala tudi zmagovalka Chamonixa, Avstrijka Jessica Pilz, ki pa je bila manj prepričljiva v polfinalu, zato je zasedla drugo mesto, v skupni razvrstitvi zdaj za Janjo zaostaja 20 točk.

»Na prejšnji tekmi nisem bila prava, pa sem vseeno osvojila odlično drugo mesto. V Briançonu pa sem se znova dobro počutila in povsem zaupala vase. Finalna smer ni bila težka, sem si jo pa sama nekoliko otežila, ker sem vedela, da je pred mano Jessica osvojila vrh. Uživala sem, ključno je, da sem spet našla prave občutke. Matura me je nekoliko vrgla iz tekmovalnega ritma, po drugi strani pa je bila povsem dobrodošla, da sem lahko sproščeno vadila in plezala. Preskok ni bil lahek, toda zahteven julij se nadaljuje dobro, spet sem začela uživati in si zaupati,« je poudarila 19-letna Korošica.


Škofic po letu dni


Njen uspeh so dopolnile Mina Markovič, Vita Lukan in Mia Krampl, ki so ena za drugo končale med petim in sedmim mestom, vse tri so se prvič v sezoni zavihtele med finalistke. V moški konkurenci pa je Domen Škofic stopnjevano formo kronal s prvo uvrstitvijo na stopničke letos oziroma po več kot letu dni. Potem ko je v polfinalu celo opravil s konkurenco, je bil v finalu zelo zadovoljen tudi s tretjim mestom: »Kot da bi zmagal! Težko je bilo – po odlično odplezanem polfinalu – štartati zadnji. Vedno bolj sproščen sem in vse lažje pokažem, kaj sem natreniral v pripravljalnem obdobju. Pripravljenost je vrhunska, vendar hočem še vedno vse odplezati preveč z gotovostjo.«

Pred zadnjim dejanjem prvega dela težavnostne sezone konec tedna v Arcu je nad opravljenim navdušen tudi trener Urh Čehovin: »Ekipni uspeh ni bil naključje, temveč sad dobrega dela. Vedeli smo, da so dekleta dobro pripravljena, a bi bilo vseeno nekoliko preveč drzno napovedati štiri finalistke, čeprav nikdar ne veš, katera bo eksplodirala. Tudi Domen je res dobro odplezal in že v polfinalu pokazal najboljšo predstavo. Vesel sem, da pred SP rastemo, da gre vse v pravo smer, tudi vzdušje v reprezentanci je pravo. Do Innsbrucka imamo še nekaj časa, pa tudi še kakšnega asa v rokavu.«
 

Komentarji: