Rus še štiri leta predsednik, začasen suspenz Ukrajine

Rus Umar Kremljov bo še štiri leta na čelu Mednarodne boksarske zveze (AIBA).
Fotografija: Umar Kremljov na novinarski konferenci junija lani v Lozani. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Odpri galerijo
Umar Kremljov na novinarski konferenci junija lani v Lozani. FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Na nedeljskem izrednem kongresu v Erevanu je 75 odstotkov predstavnikov nacionalnih zvez glasovalo proti predčasnim volitvam, kar je 39-letnemu Umarju Kremljovu omogočilo, da je ostal na predsedniškem položaju, je zapisala nemška tiskovna agencija dpa.

Kremljov je na čelu AIBA od leta 2020, na tem položaju pa je zamenjal Uzbekistanca Gufurja Rahimova, ki je moral odstopiti zaradi obtožb o korupciji. Na kongresu AIBA v armenski prestolnici je bilo izjemno burno, med drugim so iz tega združenja začasno suspendirali Ukrajino zaradi »vmešavanja države v delo nacionalne zveze«.

Ukrajinska boksarska zveza se je že dan pred kongresom ostro odzvala na ta ukrep in vse članice AIBA v odprtem pismu pozvale, da se izrečejo proti začasni izključitve Ukrajine iz mednarodne boksarske zveze, a je bila v tem neuspešna.

Iz AIBA so tudi sporočili, da bodo vsi boksarji in boksarke iz Ukrajine – kljub začasnemu suspenzu njihove zveze – lahko nemoteno sodelovali na vseh mednarodnih tekmovanjih. Ob tem kaže omeniti, da je bil na kongresu za podpredsednika AIBA imenovan Ukrajinec Volodimir Prodivus.

Komentarji: