Slovenci nabrali tulipane

Slovenska reprezentanca v prvi pripravljalni tekmi premagala Nizozemsko.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so upoštevali navodila selektorja Gheorgheja Creţuja in ugnali Nizozemsko. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so upoštevali navodila selektorja Gheorgheja Creţuja in ugnali Nizozemsko. FOTO: Črt Piksi

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je uspešno začela dolgo poletno sezono, v kateri jo čakajo liga narodov, evropsko prvenstvo in kvalifikacije za olimpijske igre.

V prvi pripravljalni tekmi je po treh tednih priprav in le tednu v polni postavi v Doetinchemu premagala domačo Nizozemsko s 3:1. To je bila sicer šesta medsebojna tekma teh dveh reprezentanc in četrta zmaga Slovenije.

»Pripravljalne tekme so vedno pomembne, saj se na njih ekipa še dodatno zbliža. V zadnjih treh tednih smo pozornost posvečali osnovam in obrambi z blokom. Zagotovo bomo na igri po osvojenih točkah morali delati še naprej. Tu moramo izboljšati učinkovitost. Sicer sem zelo zadovoljen s tem, kako so fantje odigrali prvi obračun z Nizozemci. Zagotovo jim ni bilo lahko, saj so za njimi naporni treningi. Tekmi na Nizozemskem sta pomembni tudi zato, ker na njiju lahko priložnost za igro ponudimo vsem, jih preizkusimo na različnih igralnih mestih ter navajamo na popolnoma novo raven odbojke, kot so jo nekateri mlajši vajeni,« je po tekmi dejal selektor Gheorghe Creţu.

»Lepo je dolgo poletje začeti z zmago, vesel sem je. Ponosen sem na ekipo. Proti Nizozemcem sicer še nismo igrali z vsemi našimi najboljšimi posamezniki, saj vsi še niso v polnem pogonu. Kljub temu je bila kakovost posameznikov, ob enem slabše odigranem in izgubljenem nizu, dovolj za uspeh. Ekipa mi je izredno pomagala, da sem se dobro znašel na novem igralnem mestu,« je po dobri predstavi na mestu korektorja povedal Matej Kök, ki je sicer veliko bolj vajen nalog sprejemalca.

»V igri se je na obeh straneh videlo kar nekaj čudnih situacij, kar je za prvo pripravljalno tekmo povsem normalno. Povezavo med podajalcem in napadalcem moramo izboljšati. Tu se vidi, da nismo še povsem uigrani. A smo na dobri poti. Imamo željo in tudi moč, saj smo telesno dobro pripravljeni. Potrebno je le nadaljevati z delom,« pa je pristavi z 214 centimetri najvišji slovenski reprezentant Sašo Štalekar.

Po slovenski zmagi z 1:3 sta se selektorja dogovorila, da reprezentanci odigrata dodaten niz, v katerem so več priložnosti dobili igralci, ki so poprej tekmo spremljali s klopi oziroma v igro vstopili le za nekaj trenutkov. Ta del so izbranci nizozemskega selektorja Roberta Piazze dobili s 25:19, četudi so se bojeviti in srčni Slovenci po zaostanku s 16:10 uspeli približati na 20:19.

Ekipi se bosta v nedeljo v Zwolleju pomerili še enkrat.

Komentarji: