Slovenci razkrili svoj cilj: Na Pokljuko po kolajno

Prihodnji teden se na Pokljuki začenja svetovno prvenstvo v biatlonu, največji zimsko-športni dogodek v Sloveniji doslej.
Fotografija: Na Pokljuki so pripravljeni za odmeven športni dogodek. FOTO:  Leon Vidic
Odpri galerijo
Na Pokljuki so pripravljeni za odmeven športni dogodek. FOTO:  Leon Vidic

Prihodnji teden se na Pokljuki začenja svetovno prvenstvo v biatlonu, največji zimsko-športni dogodek v Sloveniji doslej. Vodja panoge za biatlon na Smučarski zvezi Slovenije Janez Ožbolt je ob tem izpostavil, da si je slovenska vrsta kot cilj na SP zastavila osvojitev kolajne.

»Naši cilji v moški konkurenci so kolajna, dve uvrstitvi do 15. mesta, dve do 30., pri dekletih pa vsaj ena uvrstitev do 25. mesta in dve do 40. mesta. Za vsaj eno štafeto si želimo, da se uvrsti med osmerico. Vemo, da je medalja zelo visok cilj, a če si ga ne postavimo, ga tudi ne bomo dosegli,« je na novinarski konferenci pred SP dejal Ožbolt.


Slovenska reprezentanca bo štela sedem biatloncev


Slovenija ima pravico do nastopa štirih tekmovalcev v moški konkurenci in treh deklet v ženski. Trener Uroš Velepec bo pri fantih izbiral med sedmerico Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan, Miha Dovžan, Aleks Cisar ter mladincema Antonom Vidmarjem in Lovrom Plankom. V ženski konkurenci so na seznamu za nastop Polona Klemenčič, Lea Einfalt, mladinki Lena Repinc in Živa Klemenčič ter Nika Vindišar. A nastop slednje je zaradi zdravstvenih težav po okužbi s covidom-19 in težjega poteka bolezni še vedno pod velikim vprašajem.

Jakov Fak med lansko preizkušnjo s skupinskim štartom na Pokljuki. FOTO: Matej Družnik
Jakov Fak med lansko preizkušnjo s skupinskim štartom na Pokljuki. FOTO: Matej Družnik


Težave z okužbo s koronavirusom je imela praktično cela reprezentanca, zaenkrat sta izjemi le Jakov Fak in Polona Klemenčič, posebej akutno je stanje v ženski vrsti, kjer so se dekleta okužila po novem letu in tik pred SP ostala brez pomembnih treningov, v moški vrsti se je ob vstopu v leto 2021 okužil še Klemen Bauer.

»Covid 19 je prišel na obisk ob nepravem času, čeprav za športnika res pravega časa ni. Edina preživela je Polona Klemenčič, tudi Lea Einfalt je že OK. Nika Vindišar je dobila težjo obliko bolezni, zato smo pridružili dve mladinki, ki sta že pokazali izjemne rezultate tudi v članski kategoriji in ekipa tako ne bo bistveno okrnjena. Mlajše so pridobivale izkušnje na tekmovanjih nižjega ranga, v svetovnem pokalu pa še niso nastopale. A ostajamo optimistični,« je ob predstavitvi ekipe povedala trenerka ženske vrste Andreja Mali.


Pričakujejo najboljše uvrstitve v sezoni


»Pričakujemo najboljše uvrstitve v sezoni. Mi smo se s covidom na srečo po večini spopadli že v oktobru. Posledic ne poznamo povsem in malo tipamo, kje so tekmovalci in kakšna je forma. A upam, da bodo dosegli najvišje uvrstitve letos. Celo sezono se pripravljamo za to tekmovanje pričakujemo, da bomo pokazali čim več,« pa napoveduje Uroš Velepec, ki dodaja, da tekmovalci že vedo, kateri nastopi jih čakajo, javnosti pa bodo to predstavili kasneje.

Izjema je Klemen Bauer, ki je izpustil tekme v Oberhofu, zato je zanj jasno, da se bo zanesljivo predstavil na uvodni tekmi mešanih štafet 10 februarja. Prvenstvo na Pokljuki, drugo po letu 2001, bo na sporedu med 9. in 21. februarjem.

Preberite še:

Komentarji: