Slovenske orle veter ustavil na poti do zmage

Zaradi premočnega vetra so prekinili in odpovedali moštveno tekmo na letalnici bratov Gorišek. V nedeljo na sporedu dve tekmi.
Fotografija: Peter Prevc je v poskusni seriji poletel 220 metrov daleč. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Peter Prevc je v poskusni seriji poletel 220 metrov daleč. FOTO: Matej Družnik/Delo

Zaradi premočnega vetra so bili planiški prireditelji prisiljeni prekiniti in nato odpovedati moštveno tekmo na letalnici bratov Gorišek. Do odpovedi so bili slovenski smučarski skakalci po dveh skupinah uvodne serije na vrhu semaforja rezultatov.

Bora Pavlovčiča je kot prvega odneslo 220 metrov daleč, 200-metrsko znamko pa je nato premagal tudi Peter Prevc (202,5 m). Slovenija je do prekinitve zbrala 378,4 točke, 5,4 več kot Avstrija, na tretjem mestu pa je bila do odpovedi Poljska (368,8). Na četrtem mestu je bila Nemčija (346,5), katere glavni trener Stefan Horngacher se je že pred odpovedjo odločil, da njegovi izbranci ne bodo več leteli.

Planiški organizatorji so kasneje sporočili, da bodo v nedeljo izpeljali kar dve tekmi. Najprej bo ob 9. uri ekipna tekma z eno serijo, ob 10.30 pa bo sledila še zadnja posamična tekma sezone.


Stöckl vznemirjen zaradi tekmovalnega razsodišča


Menedžer nemške ekipe Horst Hüttel se je strinjal s selektorjem. »Pred dvema dnevoma smo imeli tu grozljiv padec, tokratne razmere pa so bile zaradi spremenljivega vetra še toliko bolj nepredvidljive,« je dejal Hüttel, glavni trener norveške vrste, Avstrijec Alexander Stöckl, pa je zmajeval z glavo: »Nekoliko sem vznemirjen zaradi tokratnih odločitev tekmovalnega razsodišča.« Avstrijski športni direktor Mario Stecher je izjavil, da je bila odpoved edina pravilna odločitev, ker je bilo v zraku preveč turbulentno.

Norvežan Marius Lindvik, ki se je moral večkrat umakniti s štartne klopi, je imel v zraku precejšnje težave. FOTO: Srdjan Živulović/Reuters
Norvežan Marius Lindvik, ki se je moral večkrat umakniti s štartne klopi, je imel v zraku precejšnje težave. FOTO: Srdjan Živulović/Reuters


V slovenskem taboru pa so imeli mešane občutke. »Za nas se je razpletlo kakor pravzaprav vse ekipne tekme v tej zimi – znova nam je nekaj zmanjkalo. Tokrat smo bili odlično na poti proti zmagovalnemu odru. Kazalo nam je res dobro, zato menim, da smo bili danes največji osmoljenci. A zdaj je to že za nami. Tekmovalno razsodišče je sprejelo odločitev, gledali so na varnost in očitno ni bilo dovolj varno za nadaljevanje. To je treba spoštovati. Zdaj nam ne preostane drugega, kot da se vrnemo v hotel, strnemo misli in se pripravimo za jutrišnji zadnji dan v sezoni,« je povedal glavni trener naše reprezentance Robert Hrgota.



Jutri bo na sporedu še veliki finale svetovnega pokala z najboljšo trideseterico v skupni razvrstitvi, ki se bo začel ob 10.30. Pred njim bodo skušali izpeljati današnjo odpovedano ekipno preizkušnjo z le eno serijo, za katero bodo zeleno luč prižgali ob 9. uri.
 

Zelo dobri nastopi slovenskih skakalcev v poskusni seriji


Slovenski smučarski skakalci so sicer v poskusni seriji na letalnici bratov Gorišek pokazali, da so izjemno nabrušeni za moštveno tekmo, ki se je začela ob 10. uri. Naši reprezentanti so namreč s svojimi nastopi napovedali boj za nove stopničke.

Najboljši polet je med slovenskimi »orli« znova uspel včerajšnjemu junaku Boru Pavlovčiču, ki je imel z 218 metri tretji dosežek za Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom (233 m) in Avstrijcem Michaelom Hayböckom (230,5 m).

Domen Prevc je poletel 228 metrov daleč, kar je bila sedma ocena, njegov (naj)starejši brat Peter Prevc (220 m) je imel deseti dosežek, Žiga Jelar (208 m) pa je imel 14. oceno.

Na decembrskem svetovnem prvenstvu v Planici so se zmage veselili Norvežani, ki so po hudem boju na koncu strli odpor Nemcev, bronaste kolajne pa so si prileteli Poljaki. Slovenci so zasedli nehvaležno četrto mesto.

Preberite še:

Komentarji: