Smrt Patricka Daya: namesto iskanja krivcev časa za razmislek o prihodnosti boksa

Američan je v bolnišnici preminil štiri dni po dvoboju supertežke kategorije s Charlesom Conwellom v Chicagu.

Ameriški boksar Patrick Day je včeraj preminil za posledicami hudih poškodb glave, ki jih je utrpel v sobotnem dvoboju supertežke kategorije s Charlesom Conwellom v Chicagu. Njegovo smrt je je javno potrdil promotor Lou DiBella.
»Obkrožen je bil s svojci, najbližjimi prijatelji in člani ekipe vključno z mentorjem, prijateljem in trenerjem Joejem Higginsem. V njihovem imenu smo hvaležni za vse molitve, izraze podpore in spodbudne besede mnogih privržencev od vsepovsod,« je DiBella zapisal v javnem sporočilu.

Na družbenem omrežju se je oglasil tudi Conwell, ki je Daya nokavtiral v deseti rundi: »Nikdar si nisem mislil, da se lahko zgodi kaj takega. Zmaga je bila vse, kar sem si želel. Če bi lahko kaj spremenil, bi to storil takoj. Nihče si ne zasluži, da se mu to pripeti. Dvoboj sem v glavi že tisočkrat prevrtel in se še vedno sprašujem, zakaj se je moralo to zgoditi ravno Patricku.«

Day je po usodnem udarcu obležal v ringu Wintrust Arene, preden so ga z nosili odnesli s prizorišča in prepeljali v bolnišnico Northwestern Memorial. »V takšnih trenutkih je zelo nehvaležno razlagati ali utemeljevati nevarnosti boksa. Tudi ni primeren čas za kazanje s prstom na krivca, temveč za razmislek. Imamo možnost boks narediti varnejši za vse, ki se z njim ukvarjajo. Tudi tako se bomo lahko priklonili veličini Pata Daya,« je še podčrtal DiBella.

Pokojni boksar, ki je profesionalec postal januarja leta 2013, v karieri pa zbral 22 dvobojev (17 zmag, šest z nokavtom, 4 porazi, en neodločen izid). Junija letos je bil uvrščen v najboljšo deseterico na jakostnih lestvicah po različicah WBC in IBF. Še pred začetkom profesionalne kariere je bil rezerva v ameriški reprezentanci za olimpijske igre v Londonu. »Patrick ni potreboval boksa. Prihajal je iz ugledne družine, bil je razgledan, izobražen, visokih vrednot in z drugimi možnostmi zaslužka,« je dodal DiBella.

Komentarji: