Šok na Otoku: Mohamed Farah z drugo identiteto

Štirikratni olimpijski zmagovalec v teku na srednjih progah razkril svojo nenavadno zgodbo ob prihodu iz Afrike v Veliko Britanijo.
Fotografija: Mo Farah je neštetokrat razveselil športno Veliko Britanijo, zdaj pa ji je razkril, kdo pravzaprav sploh je. FOTO: Martin Bureau/AFP
Odpri galerijo
Mo Farah je neštetokrat razveselil športno Veliko Britanijo, zdaj pa ji je razkril, kdo pravzaprav sploh je. FOTO: Martin Bureau/AFP

Britanski tekač na dolge proge Mohamed Farah je v dokumentarnem filmu v izvedbi BBC prvič razkril, da živi pod lažnim imenom. »Resnica je, da nisem to, kar mislite, da sem,« je dejal štirikratni olimpijski prvak v atletiki in oče štirih otrok v napovedniku pred objavo oddaje z nv sebi vse od otroštva,« je za BBC dejal Farah. Zdaj 39-letni zvezdnik iz Somalije je izjavil, da se je rodil kot aslovom The Real Mo Farah oziroma Pravi Mo Farah.

»Gre za skrivnost, ki jo nosim v sebi vse od otroštva,« je za BBC dejal Farah. Zdaj 39-letni zvezdnik iz Somalije je izjavil, da se je rodil kot Husein Abdi Kahin v regiji, ki je od takrat postala večinoma neodvisna kot Somaliland. Njegov oče je umrl v državljanski vojni, ko je imel Farah štiri leta, ločen je bil tudi od matere. Pri devetih letih je iz Džibutija končno prišel v Združeno kraljestvo. Na Otok ga je pripeljala ženska, ki je prej nikoli ni srečal, v Veliki Britaniji pa je moral nato paziti druge otroke.

»V Združeno kraljestvo so me nezakonito pripeljali pod imenom drugega otroka Mohameda Faraha,« je dejal vrhunski športnik in pojasnil, da je bil prisiljen delati kot služabnik. Obenem je povedal, da so ga za javno razkritje osebne zgodbe navdihnili njegovi lastni otroci. »Družina mi pomeni vse in kot starš svoje otroke učiš, da so pošteni. Toda vedno sem čutil, da imam to veliko skrivnost, da nikoli nisem mogel povedati, kaj se mi je v resnici zgodilo.«

Farah je na olimpijskih igrah v Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016 prevladoval na srednjih razdaljah. Skupno je osvojil štirii zlate kolajne v tekih na 5000 in 10.000 metrov. Ne ve ničesar o usodi pravega Mohameda Faraha. Upa pa, da mu gre dobro, je dodal. Farahov odvetnik sicer v dokumentarcu opozori, da bi lahko zaradi razkritja izgubil britansko državljanstvo.

A po poročanju britanske tiskovne agencije PA je notranje ministrstvo v Londonu že nakazalo, da se atletski zvezdnik, ki je postal prvi britanski atlet s štirimi zlatimi olimpijskimi kolajnami, nima česa bati.

Preberite še:

Komentarji: