Therese Johaug šokirala z izjemnim časom in zmago na norveškem DP v atletiki

Kraljica smučarskega teka 10.000 metrov pretekla v izvrstnem času 32:20,86 in izpolnila normo za nastop na EP 2020 v Parizu.
Fotografija: Therese Johaug se je takole veselila ene od treh zlatih kolajn, ki si jih je februarja letos pritekla na nordijskem SP v Seefeldu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Therese Johaug se je takole veselila ene od treh zlatih kolajn, ki si jih je februarja letos pritekla na nordijskem SP v Seefeldu. FOTO: Reuters

Ljubljana – Norveška športna zvezdnica Therese Johaug, ki je z izjemo zlate olimpijske posamične lovorike v teku na smučeh osvojila že pravzaprav vse, kar se je osvojiti dalo, opozarja nase tudi v tem vročem poletju. S tekaškimi rolkami in – športnimi copati.

Potem ko je pred tednom dni z novim rekordom 7,5 kilometra dolge proge prepričljivo zmagala na zahtevni gorski preizkušnji Lysebotn Opp pred rojakinjo Ingvild Flugstad Østberg (+ 2:48,7) in finsko biatlonko Kaiso Mäkäräinen (+4:12,3; edina Slovenka na startu Eva Urevc je z zaostankom 12:11,7 zasedla 40. mesto), je tekaške rolke zamenjala za športne copate in se minulo nedeljo v Hamarju udeležila še državnega prvenstva v atletiki.

Na njem je Johaugova zablestela v vsem sijaju, saj je bila z naskokom najhitrejša v teku na 10.000 metrov. Potem ko je vse tekmice prehitela vsaj za en krog (nekatere celo za dva), si je naslov norveške prvakinje pritekla z izvrstnim časom 32:20,86. S takšnim dosežkom bi bila na lanskem evropskem prvenstvu v Berlinu četrta (!), pri čemer bi jo od bronaste Švedinje Meraf Bahta ločilo le 1,52 sekunde!

Za prvi krog je potrebovala 72 sekund, s čimer je tekla pet sekund hitreje, kot je načrtovala. »Ko sem videla, kako hitro sem štartala, sem se vprašala, ali je morda ura pokvarjena,« se je v cilju pošalila 31-letna Norvežanka, ki se je prvi hip ustrašila, da ni celo prehitro začela tekme.


Se bo iz tekaške smučine preselila na atletske steze?


»Nisem bila prepričana, da bom v takšnem ritmu zdržala do konca. Ker pa sem se počutila res dobro, sem si rekla: 'No, prekleto, bom pa v takšnem tempu vztrajala do cilja,« je v smehu razlagala Johaugova, ki si je z nedeljskim dosežkom izbojevala tudi normo za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto v Parizu.

»Če se tekmovanje ne bo prekrivalo z mojim programom priprav, se bom z veseljem udeležila prvenstva. Seveda pa bi se morala, če bom sprejela novi izziv, začeti bolj načrtno pripravljati za tek na 10.000 metrov, kot sem se doslej,« se zaveda svetlolasa tekačica iz Osa na Norveškem, ki se lahko pohvali že z dvema velikima kristalnima globusoma in kar 53 zmagami v svetovnem pokalu. Z zimskih olimpijskih iger ima dve posamični kolajni (srebrno in bronasto iz Sočija '14), z nordijskih SP pa enajst, sedem zlatih, tri od njih si je letos pozimi pritekla v Seefeldu.

Rojakinja Ingrid Kristiansen, evropska in svetovna prvakinja na 10.000 metrov iz Stuttgarta '86 in Rima '87, ji je svetovala, naj se osredotoči na atletiko. »Uspehi v njej ji bi morali predstavljati večji izziv kot nadaljnje zmage v teku na smučeh, v katerem je osvojila že vse, kar je bilo mogoče,« je omenila 63-letna Norvežanka. V atletski zvezi so ji že prižgali zeleno luč.

»Bilo bi izjemno, če bi se nam pridružila. Therese je namreč pravi tekaški fenomen,« bi vodja norveške atletike Erlend Slokvik odprtih rok sprejel Johaugovo, ki je sicer obilo prahu dvignila tudi jeseni 2016, ko je padla na dopinški kontroli in za kazen prejela 18-mesečno prepoved nastopanja na tekmah. Sama je tedaj krivdo zvalila na kremo za zaščito ustnic ...

Komentarji: