Tim Gajser je prvo tretjino naloge na mivki opravil z odliko

Slovenski motokrosist je zmagovalec dirke za veliko nagrado Flandrije.
Fotografija: Tim Gajser je bil v Lommelu drugi v prvi vožnji in zmagal v drugi. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser je bil v Lommelu drugi v prvi vožnji in zmagal v drugi. FOTO: Honda Racing

Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva za veliko nagrado Flandrije razreda MXGP v belgijskem Lommelu. Gajser je bil drugi v prvi vožnji in zmagal v drugi. Z novim uspehom, drugim v sezoni, je še povečal vodstvo v SP, v katerem ima zdaj 48 točk naskoka pred Italijanom Antoniom Cairolijem.

Prizorišče v Lommelu v karavani SP velja za najzahtevnejše in za vse dirkače, ki niso doma iz tega dela Evrope, predstavlja največji izziv zaradi specifične podlage iz mivke. Tudi Gajserju je dolgo časa povzročala težave, a se je že lani lotil posebnega treninga na tem terenu, kar mu je prineslo rezultate in lani je že tudi slavil v Belgiji. Letos so te veščine še bolj pomembne. Lommel namreč, kot je postalo v tej sezoni že običajno, gosti tri dirke, sledili bosta še VN Limburga v sredo in VN Lommela v nedeljo, in zelo verjetno bo Belgija odločilen korak v boju za naslov prvaka, saj bodo po koncu tega trojčka v sezoni 2021 le še tri dirke.
 

Storil je le eno napako


Gajser je v letošnji sezoni dolgo čakal na prvo zmago, dočakal jo je pred dvema tednoma v Mantovi, prejšnji teden je na novem prizorišču v Španiji pristal na drugem mestu. V Belgijo je tako prišel samozavestno, s povečanim naskokom v SP in predvsem v iskanju užitka v vožnji, kar je izpostavil kot pomemben dejavnik. Danes je naredil le eno manjšo napako, ki pa je imela bolj lepotni učinek, morda je zaradi nje izgubil tri točke v SP, a je vseeno spet še povečal naskok. Do napake je prišli v prvi vožnji, ko je bil po dobrem štartu drugi, se kmalu prebil v vodstvo, potem pa po manjšem padcu moral predse spustiti Francoza Gautierja Paulina. Tretji je bil Španec Jorge Prado.

A takšen razplet Gajserja ni vrgel iz tira. Na štartu druge vožnje se je spet dobro znašel in bil tik ob Pradu, kmalu pa ga je tudi prehitel. Po tem je samo še povečeval prednost, na koncu pa prepričljivo slavil. In to kljub temu, da je bila proga na nekaterih mestih že pošteno razrita in da so tekmovalci v zadnjih krogih vozili že po nevarno globokih brazdah. Drugi je bil Francoz Romain Febvre, tretji pa Švicar Jeremy Seewer. Prado je v zadnji tretjini dirke padel in bil četrti, še bolj zadaj pa je končal Cairoli. V seštevku obeh voženj je zmagal Gajser s 47 točkami pred Paulinom (41) in Pradom (38). Cairoli je bil danes šele deveti, iztržil je 23 točk.
 

Nagrada za trdo delo


»Super je, presrečen sem. Tako veliko dela smo vložili na mivki, ogromno sem treniral na tej podlagi in zdaj se je to spet poplačalo. Izjemna hvala vsem v moji ekipi in vsem, ki me podpirajo,« je takoj po koncu dirke dejal Gajser. Z novimi točkami je svetovni prvak še trdneje v vodstvu letošnjega seštevka. Ima 488 točk, drugi je Cairoli s 440, ki pa sta se mu približala Prado in Seewer s po 429 točkami.

V razredu MX2 je slovenski dirkač Jan Pancar v prvi vožnji z 21. mestom za las ostal brez točk, v drugi pa je bil uspešnejši in kot 17. dobil štiri točke.

Komentarji: