Timu Gajserju manjka le še pika na i na šampionsko sezono

Z veliko nagrado Trentina se začenja zadnje poglavje svetovnega prvenstva v motokrosu v razredu MXGP.
Fotografija: Dvakratni svetovni prvak v motokrosu v njamočnejšem razredu Tim Gajser se poteguje tudi za naslov najboljšega dirkača Honde v zgodovini. FOTO: Kristof Van Accom/AFP
Odpri galerijo
Dvakratni svetovni prvak v motokrosu v njamočnejšem razredu Tim Gajser se poteguje tudi za naslov najboljšega dirkača Honde v zgodovini. FOTO: Kristof Van Accom/AFP

Tim Gajser, svetovni prvak v motokrosu za sezono 2019, je blizu ponovitvi dosežka tudi v tej koronski sezoni. Pred zadnjim trojčkom dirk svetovnega prvenstva v italijanski Pietramurati ima 74 točk naskoka pred zasledovalci in ob zanj idealnem razpletu bi lahko že v nedeljo slavil tretji naslov v elitni konkurenci MXGP po letih 2016 in 2019.

Za kaj takšnega bo moral tekmece, zdaj sta mu najbolj nevarna domačin Antonio Cairoli in Švicar Jeremy Seewer, premagati za toliko, da bo njegova prednost v nedeljo po dirki znašala vsaj 100 točk. To bi pomenilo, da ga na zadnjih dveh dirkah v tej sezoni potem nihče več niti teoretično ne bi mogel prehiteti.

Gajserju sicer kaže odlično. V zadnjih dveh mesecih je skočil na vrh skupnega seštevka, prednost pa utrdil v Belgiji, kjer je v Lommelu v preteklosti imel tudi veliko težav.

Ne pa tudi letos. Na treh dirkah na tem, za marsikoga kar najtežjem prizorišču v celotni sezoni, je dvakrat zmagal in bil enkrat drugi. Dobil je 142 točk od 150 možnih, naskok pa je povečal na zajetnih 74 točk. To pomeni, da bi moral Cairoli, če bi ga želel prehiteti, dobiti naslednje tri vožnje, Gajser pa v nobeni niti ene točke.


V Pietramurati kot doma


V njegov prid je tudi poznavanje steze in to, da je zanj eno najljubših prizorišč, kjer je leta 2015 dosegel tudi prvo zmago v SP. Le eno slabost bo imela letošnja izvedba – kot so sporočili prireditelji tri dni pred prvo postajo, bo zaradi zaostrenih varnostnih zahtev, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, vse dogajanje potekalo brez gledalcev. Prav ti so v preteklosti Gajserju zaradi bližine Slovenije vedno dajali močno navijaško oporo.

»Vedno se veselim, ko se vračam v Trentino. To je dirka, ki je najbližje Sloveniji, žal tokrat zaradi razmer navijačev ne bo. Škoda, a še enkrat bi se rad zahvalil vsem, ki me podpirajo v tej sezoni. Ni bilo lahko, moral sem premagati tudi nekaj slabih mesecev, zdaj pa sem spet na pravi poti. Kot vedno, na dirko se grem zabavat, uživat v svojih vožnjah. In če mi bo to uspelo, se lahko zgodijo lepe stvari,« je zadnje tri dirke v koledarju za spletno stran svoje ekipe napovedal Gajser. V dodatno vzpodbudo pa je tudi zgodovina, saj je lani na tem prizorišču zmagal.

Tim Gajser bi lahko že v nedeljo tretjič odprl šampionski šampanjec. FOTO: Hondaproracing
Tim Gajser bi lahko že v nedeljo tretjič odprl šampionski šampanjec. FOTO: Hondaproracing

 


Tudi v lov za naslov najboljšega dirkača Honde


Slovenski as bo z naslednjo zmago na dirki (v tej sezoni je dobil tri) postal tudi najuspešnejši dirkač Honde v zgodovini SP v motokrosu. V Lommelu je namreč nazadnje dosegel že svojo 27., to pa je tudi število zmag Andreja Malherbeja, ki je bil doslej sam najuspešnejši voznik te tovarne.

V SP ima Gajser 74 točk več kot Cairoli (583-509), v boju za naslov prvaka pa se je zdaj kot tretji najbolj približal Seewer, ki ima 499 točk. Španec Jorge Prado, ki je v preteklih tednih kazal dobro formo, je namreč v Belgiji po pozitivnem testu na novi koronavirus moral izpustiti tretjo dirko in ima zdaj že 107 točk zaostanka.

Skupaj je zdaj na voljo le še 150 točk, po nedeljski dirki za VN Trentina bo 4. novembra sledila še dirka za VN Pietramurate, sezona pa se bo končala naslednjo nedeljo 8. novembra s preizkušnjo za VN Garde Trentina.

V razredu MX2 bo nastopal tudi Jan Pancar. Zadnje tri dirke so mu prinesle le deset točk, skupno pa je zdaj na 22. mestu z 88 točkami, v Italiji pa računa na boljši izkupiček na njemu precej bolj domači trdi podlagi. V tem razredu je sicer razmerje na vrhu precej podobno kot v MXGP, saj ima Francoz Tom Vialle (tako kot Gajser) natančno 74 točk več kot Belgijec Jago Geerts.

Preberite še:

Komentarji: