Tina Šutej: Skakala sem slabo

Še en neuspešen poskus v kvalifikacijah je zaznamoval slovenske nastope na atletskem EP v Berlinu.
Fotografija: Tina Šutej sinoči ni poletela v višave. Foto AP
Odpri galerijo
Tina Šutej sinoči ni poletela v višave. Foto AP

Uvodna dneva evropskega prvenstva v Berlinu bosta šla v slovenski reprezentanci v čim prejšnjo pozabo. Potem ko sta v kvalifikacijah obstala metalec kladiva Nejc Pleško in metalec krogle Blaž Zupančič, je še bolj razočarala skakalka s palico Tina Šutej, ki je sicer napovedala naskok na finale. »Bila sem preslaba,« je jasno priznala, potem ko je preskočila zgolj 420 cm, in še to v tretjem poskusu.

V slovenski ekipi že lahko štejejo imena, ki bi lahko prišla v finale, pa niso. Za zdaj sta to gotovo Pleško in Šutejeva, ki so se ji včerajšnje kvalifikacije povsem ponesrečile. Potem ko je bila uspešna na začetni višini, 400 cm, je bilo kaj hitro jasno, da ne more v finale, kaj šele da bi preskočila kvalifikacijsko normo (455, a med 12 je vodilo preskočenih 435 v prvem poskusu). Že na 420 je namreč dvakrat porušila letvico, v tretje jo je za las preletela, na 435 je bila brez vsakršnih možnosti … Zasedla je 25. mesto med 27 tekmovalkami.

»S tekmo nisem zadovoljna, pričakovala sem več od sebe. Višina 420 cm res ni takšna, na kateri bi rada obstala. A preprosto se mi je podrl tehnični model skoka. Ob vbodu naredim napako, ki jo prenesem na cel skok. Če prvi del ni dober, je potem težko zaključiti. To se mi je danes dogajalo na vseh višinah, s takšno napako ni moč skočiti višje, kot sem. Danes ni bil moj dan, skakala sem slabo, nimam kaj drugega reči,« je dejala razočarana Šutejeva, ki je morala dvoransko sezono zaradi poškodbe izpustiti, a vseeno je nato v poletnem delu preskočila 450 cm.

Tehnični model se ji je sicer začel podirati že pred časom, kljub temu pa je na novinarski konferenci pred odhodom v Berlin dejala, da si želi finale in v njem izboljšanje svoje najboljše uvrstitve doslej – 10. mesta. »Da, človek vedno upa, da se bodo stvari izboljšale. Moja napaka je takšna, da lahko že malenkosti izboljšajo skok. Upala sem, da se bo to zgodilo na EP, zato nisem izgubljala optimizma, posebej ker sem telesno dobro pripravljena. A ni šlo, v bistvu so se moje težave skozi sezono le stopnjevale in vrhunec dosegle na največji tekmi,« je zmajevala z glavo Šutejeva, potem ko je končala prvenstvo.
 

VB prvi naslov po letu 1962


Medtem so v Berlinu padle prve končne odločitve, tudi že v obeh najkrajših šprinterskih preizkušnjah. Pri ženskah je zablestela Dina Asher-Smith, ki je s časom 10,85 izenačila letošnji najboljši rezultat na svetu (z Marie-Josee Ta Lou), izboljšala državni rekord in Britaniji zagotovila prvi naslov evropske prvakinje v teku na 100 metrov po letu 1962 (Beograd) in Dorothy Hyman. »Presrečna sem. Teči 10,8 na prvenstvu ni mala stvar. Vedela sem, da imam ta čas v sebi, a na takšni tekmi se lahko zgodi marsikaj,« je bila nasmejana Asher-Smithova, britanski uspeh pa sta nato dopolnila še Zharnel Hughes in Reece Presco, ki sta izkoristila poškodbo prvega favorita Jimmyja Vicaulta ter osvojila zlato in bron na 100 m. Poljaki so medtem pričakovano zaznamovali metalski del s kladivom in kroglo.

Komentarji: