Tina Trstenjak bronasta, četrta kolajna s SP

Slovenska judoistka je na SP v Bakuju osvojilla novo kolajno. V polfinalu je izgubila proti neugodni Japonki Miku Taširo, v boju za bron pa premagala Kubanko Maylin del Toro Carvajal.
Fotografija: Tina Trstenjak se je okitila s četrtim odličjem na SP. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Tina Trstenjak se je okitila s četrtim odličjem na SP. FOTO: Miha Šimnovec

Nova slovenska kolajna na svetovnem prvenstvu v judu v Bakuju! Olimpijska zmagovalka in branilka lanskega srebra iz Budimpešte Tina Trstenjak je osvojila bronasto odličje v kategoriji do 63 kilogramov. V borbi za bron je z iponom ugnala Kubanko Maylin del Toro Carvajal, krvnico Andreje Leški v drugem kolu

Celjanka se je pred tem pričakovano prebila v polfinale kategorije do 63 kilogramov, potem ko je bila uspešna v vseh treh dopoldanskih obračunih. Zatem je v polfinalu izgubila proti Japonki Miku Taširo, ki je doslej še nikdar ni premagala. Zlato je osvojila številka 1, Francozinja Clarisse Agbegnenou, ki je v finalu premagala Japonko.

Za Trstenjakovo je to četrto odličje s svetovnih prvenstev, leta 2015 je bila v Astani zlata, lani v Budimpešti srebrna, leta 2014 pa v Čeljabinsku bronasta.
 

Tri dopoldanske zmage in poraz v polfinalu


Osemindvajsetletna varovanka Marjana Fabjana je najprej, še četrtič v četrtim medsebojnem dvoboju, z metom za vazari tik pred koncem odpravila Britanko Amy Livesey. Nato je po treh kaznih in diskvalifikaciji, po dveh minutah in pol, padla Španka Isabel Puche, v četrtfinalu pa še Avstrijka Kathrin Unterwuzacher, ki jo je Tina dobre pol minute pred koncem poslala z blazine po uspešnem končnem prijemu v parterju.

V polfinalu je vodilno slovensko predstavnico čakala ena najmanj ugodnih tekmic, 24-letna Japonka Miku Taširo, ki je zmagala v vseh dosedanjih petih medsebojnih obračunih, nazadnje letos v Parizu, in dobila tudi šestega. V izenačenem dvoboju je bil odločilen vazari 1:45 minute pred koncem, 24-letna Taširova je prednost obdržala do konca. Po porazu se je bilo seveda težko pripraviti na boj za bron. "To sem skušala pozabiti in se pripraviti,"je povedala Trstenjakova, ki ne skriva, da je SP le vmesni cilj na poti do olimpijskih iger v Tokiu 2020. "Japonci so zelo dobri tehničarji in izkoristijo vsak napačen korak. To se je zgodilo tudi danes. Stopila sem narobe in takrat me je vrgla. Vse do tega sem dobro badzirala borbo in tudi Japonka ni pokazala kaj posebnega. Tudi moja borba ni bila slaba."
 

Tina Trstenjak je v polfinalu morala priznati premoč Japonki Miku Taširo. FOTO: AFP
Tina Trstenjak je v polfinalu morala priznati premoč Japonki Miku Taširo. FOTO: AFP


Proti Kubanki poplačan trud


Kubanka je bila še kako težak izziv za Trstenjakovo. Edini medsebojni dvoboj je 24. februarja letos v Düsseldorfu dobila aktualna panameriška prvakinja s Karibov. Tokrat se je dvoboj razvijal drugače in 1:45 minute pred koncem je bila Kubanka prisiljena, da se odpre, saj je prejela že drugi opomin in grozila ji je diskvalifikacija. V zadnji minuti je drugačen način borbe kaznovala 24-letna Slovenka, v parterju stisnila tekmico v končni prijem in ga držala potrebnih 20 sekund.

"Vedela sem, da je fizično močna, poznam jo tudi s priprav in s trenerjem sva pripravila posebno taktiko, saj sem vedela, da je fizično izredno pripravljena. Skušala sem uničiti njen slog borbe in na srečo se je izšlo," je za STA po boju za bron razkrila slovenska šampionka.
 

Poraz Leškijeve v dodatnem delu


Enaindvajsetletna Leškijeva pa je uvodoma z metom za vazari pol minute pred koncem izločila bronasto z olimpijskega turnirja leta 2008 v Pekingu, Brazilko Ketely Quadros, nato pa je varovanka Roka Drakšiča pokleknila pred vseameriško prvakinjo, Kubanko Maylin del Toro Carvajal. Tekmici sta morali v dodatni del, v katerem je Slovenka potegnila kratko. 

»S Kubanko se prej še nisem borila, a sem vedela, da bo borba zahtevna, saj sem si ogledala posnetke njenih nastopov. V dvoboj sem šla prepričana, da bo pomembna vsaka malenkost. Izkazalo se je, da je tekmica zelo močna in enkrat me je presenetila. Pol minute pred koncem rednega dela sem bila blizu, a mislim, da je bila sodniška odločitev poštena,« je poudarila mlada Primorka.


 

Preberite še:

Komentarji: