Tina Trstenjak zmagala na turnirju za grand slam v Budimpešti

Celjska judoistka razred zase na tekmovanju za svetovni pokal v glavnem mestu Madžarske.
Fotografija: Tina Trstenjak je zablestela z novo zlato kolajno med svetovno elito. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Tina Trstenjak je zablestela z novo zlato kolajno med svetovno elito. FOTO: Miha Šimnovec

Slovenski šampionki Tini Trstenjak se pred odhodom na tekmovanje za grand slam v Budimpešto, prvi turnir za svetovni pokal v judu po izbruhu pandemije novega koronavirusa, niti sanjalo ni, kaj lahko pričakuje. Ker je od njene zadnje tekme med elito minilo že osem mesecev, pač ni vedela, kje je v primerjavi s tekmicami.

Toda olimpijska prvakinja je na turnirju v madžarski metropoli (z nagradnim skladom 154.000 ameriških dolarjev) znova pokazala zobe in zablestela v vsem sijaju. Potem ko je bila v uvodnem krogu kategorije do 63 kilogramov prosta, je v drugem z vazarijem izločila Poljakinjo Angeliko Szymanska (7:0). V četrtfinalu je Trstenjakova z iponom ugnala domačo reprezentantko Szofi Ozbas (10:0), v polfinalu pa je predčasno strla odpor še Rusinje Darje Davidove (10:0).
image_alt
»S tem se tudi ne more pohvaliti vsak, kajne?«


V zaključnem dvoboju je 30-letno Celjanko na drugi strani tatamija pričakala Venezuelka Anriquelis Barrios, ki pa se je hitro znašla na hrbtu. Trstenjakova je v parterju nemudoma izkoristila svojo moč, tekmico zadržala v končnem prijemu in se že po dobri minuti veselila odmevne zmage z iponom (10:0).
image_alt
Boji se, da še lep čas ne bo tako, kot je bilo


Judoistka celjskega kluba Z'dežele Sankaku si je tako izbojevala že 38. kolajno na turnirjih za svetovni pokal, 17. zlato. Z njo je dobila želeno potrditev, da je na pravi poti proti olimpijskim igram v Tokiu, kjer bo prihodnje leto branila naslov olimpijske prvakinje iz Ria de Janeira 2016.


Preostali slovenski judoisti danes brez uvrstitev


Enega tekmeca je danes premagal Martin Hojak (do 73 kg), ki je bil boljši od Luksemburžana Claudia Nunesa Dos Santosa (7:0), nakar je z iponom izgubil z Madžarom Sandorjem Ocsaijem (0:10). Že v uvodnem krogu pa sta se od turnirja poslovili Lia Ludvik (do 63 kg) in Anka Pogačnik (do 70 kg). Ludvikova je morala priznati premoč Izraelki Inbal Shemesh (0:10), Pogačnikova, ki je pred tremi tedni slavila zmago na tekmovanju za evropski pokal v Dubrovniku, pa je klonila proti Uzbekistanki Gulnozi Matnijazovi (0:10).
image_alt
Tina Trstenjak vnovič dokazala svoje mojstrstvo


Od slovenskih judoistov bosta jutri na blazine sredi dvorane Laszla Pappa stopila še Patricija Brolih (do 78 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg).
 

Komentarji: