To še ni to, želi si bližje asom KTM

Gajser zadovoljen s stopničkami, a delati mora še na psihični pripravi.

Ljubljana – Z dirke MXGP v Angliji pred tednom dni se je motokrosistični as Tim Gajser vrnil razočaran nad 5. mestom. Težave, s katerimi se je soočal v prvem delu sezone, so namreč preteklost, zdaj odločno meri na stopničke. Nanje se je tretjič letos povzpel včeraj na dirki v Franciji. Zaostal je le za Jeffreyjem Herlingsom in Antonijem Cairolijem, ki sta v tej sezoni korak pred vsemi.
 

Zaostajal zgolj za devetkratnim prvakom


Na dirkališču v bližini kraja Saint Jean D'Angely je bil Gajser pred dvema letoma drugi. Ob prvem letošnjem stiku s progo minuli konec tedna je vknjižil drugi čas treninga, v kvalifikacijah pa iztržil peto mesto. »Izhodišče ni slabo, preden gre zares. A vem, da sem zmožen veliko več kot to,« je poudaril po sobotnih vožnjah.

Včeraj je v prvi vožnji slabo štartal, bil je šele trinajsti. Vseskozi je nato odločno prehiteval tekmece, ki so se mu znašli na poti do cilja, in vožnjo končal na četrtem mestu. V drugi je odlično štartal, zaostal je zgolj za devetkratnim svetovnim prvakom Cairolijem. Ohranjal je ritem, vožnja je bila tekoča, položaj je držal vse do 12 minut pred koncem dirke, takrat ga je ujel bojeviti Herlings in ga prehitel. Gajser je po 3. mestu na Portugalskem, ki ga je dosegel aprila, in drugem v Nemčiji, vknjižil ga je maja, še tretjič v letošnji sezoni z odra za zmagovalce pomahal ljubiteljem motokrosa.
 

Dirkač iz Haloz si želi več


»Na kvalifikacijah sem se še lovil. Tudi zato sem z rezultatom kar zadovoljen. Proga je zelo tehnična, kar mi je všeč,« je 3. mesto komentiral Gajser in opisal dogajanje v obeh vožnjah. »V prvi sem storil napako v prvem ovinku in skoraj padel. Nato sem začel prehitevati, po desetih minutah sem našel pravi ritem in spremenil linije. Zelo zadovoljen pa sem bil z drugo vožnjo. Štart je bil precej boljši, pred mano je bil le Cairoli, skušal sem mu slediti, stik sem držal dvajset minut, nato pa me je prehitel Herlings, nadaljeval sem mirno do konca. Naše vodilo je še naprej trdo delo,« je svoja nastopa opisal Gajser in dodal, da to še ni to, kar si želi.

»Ustvarili smo si prostor okrog 3. mesta, zdaj pa si želimo čim bližje voznikom KTM. Moja honda je dobro pripravljena, veliko smo testirali, popravili štarte. Tudi fizično sem dobro pripravljen, treba je še v glavi nekaj spremeniti,« se 21-letnik nadeja, da bosta trud in delo poplačana tudi s kakšno zmago.
 

Cairoli s poškodbo


A zdi se, da so te v letošnji sezoni rezervirane le za neulovljivega Herlingsa. Ne ustavi ga nič, tudi slabi štarti ne, niti napadi iz ozadja. Ko je odločen, da bo prehitel vse pred sabo, mu to tudi uspe. Enako je bilo tudi v Franciji. Po rutinirani zmagi v prvi vožnji, v kateri je vodil od prvega do zadnjega kroga, je v drugi storil napako na štartu.
»Pozno sem se pognal, za kar sem si kriv sam. Trdo sem moral delati v nadaljevanju, zdi se mi noro, da sem uspel prehiteti toliko tekmecev. Težko je bilo, predvsem ujeti Tima in Tonyja, ki sta imela precej prednosti. Moral sem najti prostor za prehitevanje, saj gre za progo, na kateri ni lahko mimo tekmecev,« je pojasnjeval nizozemski as, ki je letos slavil na osmih tekmah od desetih.

Drugi je bil Cairoli, ki se mu je v drugi vožnji nasmihala zmaga, dokler ga ni v zadnjih desetih minutah prehitel bojeviti Herlings. »Zaradi poškodbe kolena ta teden nisem mogel trenirati. Ko si na visoki ravni, se hitro pozna, če izpustiš kakšen dan vadbe. Herlings je zelo stanoviten in če želiš držati korak z njim, moraš ves čas biti na vrhuncu,« je povedal Italijan.
Herlings je vodstvo v svetovnem prvenstvu povečal na 62 točk pred Cairolijem, Gajser pa na šestem mestu za tretjeuvrščenim Clementom Desallom zaostaja za 56 točk.

Brez njih pa je spet ostal drugi slovenski dirkač Klemen Gerčar. Karavana se seli v Italijo, konec tedna bo dirka v Ottobianu.
 

Komentarji: