Toyoti dvojna zmaga na legendarni dirki

Britanec Mike Conway, Japonec Kamui Kobajaši in Argentinec Jose Maria Lopez so najbližje zasledovalce na prestižni dirki 24 ur Le Mansa ugnali za dva kroga.
Fotografija: Mike Conway na ogrevanju pred 89. dirko 24 ur Le Mansa. FOTO: Jean-Francois Monier/AFP
Odpri galerijo
Mike Conway na ogrevanju pred 89. dirko 24 ur Le Mansa. FOTO: Jean-Francois Monier/AFP

Moštvo Toyota Gazoo Racing je na prestižni dirki 24 ur Le Mansa slavilo dvojno zmago. Na legendarni stezi Sarthe (13,626 km) je po 371 krogih prvi ciljno črto prevozil dirkalnik s številko sedem, ki so ga 24 ur vozili Britanec Mike Conway, Japonec Kamui Kobajaši in Argentinec Jose Maria Lopez.

Drugo mesto je z zaostankom dveh krogov osvojil drugi dirkalnik Toyote s Švicarjem Sebastienom Buemijem, Japoncem Kazukijem Nakajimo in Novozelandcem Brendonom Hartleyjem. Tretje mesto je v glavni kategoriji LMH zasedlo moštvo Alpine A480 z Brazilcem Andrejem Negraom ter Francozoma Nicolasom Lapierrom in Matthieujem Vaxivierom. V cilj so pripeljali štiri kroge za zmagovalci.


Kamui Kobajaši, Mike Conway in Jose Maria Lopez so se razveselili odmevne zmage. FOTO: Jean-Francois Monier/AFP
Kamui Kobajaši, Mike Conway in Jose Maria Lopez so se razveselili odmevne zmage. FOTO: Jean-Francois Monier/AFP


Kristensen daleč pred vsemi


Toyota je še četrtič zapovrstjo dobila prestižno preizkušnjo v Le Mansu in se na večni lestvici izenačila z Alfo Romeom in Fordom. Prvič je zmago slavila zasedba Conway/Kobajaši/Lopez. Pred tem sta bila trikrat zapovrstjo najboljša Nakajima in Buemi, ki se jima je v letih 2018 in 2019 pridružil španski zvezdnik Fernando Alonso, lani pa je bil del zmagovite ekipe Hartley.

Največ zmag v zgodovini te dirke ima Danec Tom Kristensen (9), sledi pa mu Belgijec Jacky Ickx (6). Največ naslovov med ekipami ima še naprej Porsche (19), sledi pa Audi (13).

Prireditelji tekmovanja so sporočili, da se bo dirka naslednje leto vrnila v klasični junijski termin, potem ko je bila letošnja, 89. izdaja zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljena za dobra dva meseca.

Komentarji: