Umrl je Ivo Bajec, šahovska legenda

V 87. letu se je poslovil nekdanji šahist in šahovski komentator. Pustil je neizbrisen pečat.
Fotografija: Ivo Bajec se je poslovil v 87. letu starosti. Šahovski mojster je kot športni novinar in komentator poročal z desetih šahovskih olimpijad. Foto Igor Modic
Odpri galerijo
Ivo Bajec se je poslovil v 87. letu starosti. Šahovski mojster je kot športni novinar in komentator poročal z desetih šahovskih olimpijad. Foto Igor Modic

Umrl je nekdanji šahist, športni novinar, dolgoletni šahovski komentator in avtor oddaj o šahu na RTV Slovenija Ivo Bajec. Poslovil se je v 87. letu. S svojim pol stoletja dolgim delom, med drugim je poročal z desetih šahovskih olimpijad, je pustil neizbrisen pečat.

Šah je začel igrati pri šestih letih, naučil ga je oče. »Zavedam se, da me je prav šahovska igra pripeljala v življenju do mnogih pozitivnih razmišljanj. Ta so nedvomno usodno vplivala na moj pogled in razvoj. V njej sem tistikrat, ko smo bili doma samo trije moški, oče in jaz z bratom (mama je umrla, op. p.), našel velik red,« je povedal za Nedeljski dnevnik leta 1980.

Šahovski mojster je postal konec 60 let. Logika, ki je pri šahu zelo pomembna, ga je naučila, naj ne gleda smo tistih dogajanj v življenju, ki so pred nosom, ampak tiste, ki so nekoliko dlje od njega. »V življenju je dobro in koristno, če ne poznaš smao prvega koraka, temveč veš tudi, kam te bo pripeljal drugi, tretji, četrti,« je dejal.

Na radiu se je zaposlil leta 1970, tam je ostal do upokojitve leta 1993. Poročal je z desetih šahovskih olimpijad in številnih dvobojev za naslov svetovnega šahovskega prvaka.

Komentarji: