Uspaval izzivalca, planil v jok in končal kariero

Habib Nurmagomedov prepričljivo premagal Američana Justina Gaethjeja, ubranil naslov prvaka in sklenil svojo blestečo športno pot.
Fotografija: Habib Nurmagomedov je potrdil, da je št. 1 na svetu. FOTO:Christopher Pike/Reuters
Odpri galerijo
Habib Nurmagomedov je potrdil, da je št. 1 na svetu. FOTO:Christopher Pike/Reuters

Ruski borec dagestanskega rodu Habib Nurmagomedov je vnovič potrdil svojo veliko premoč v mešanih borilnih športih (MMA). Že v drugi rundi je premagal ameriškega izzivalca Justina Gaethjeja in še tretjič ubranil šampionski pas v srednji kategoriji po različici UFC.

Ruski Dagestanec je odločno začel obračun v Abu Dhabiju in že v prvi rundi pokazal, da je tudi izvrsten boksar. Tekmecu, ki slovi po silovitih ročnih udarcih, je namreč zadal več močnejših udarcev, kot jih je prejel (28:26). Na začetku druge runde je začel Gaethje krvaveti iz nosu, po dobri minuti pa ga je Nurmagomedov spravil na tla in ga s trikotnim prijemom uspaval, potem ko je sodnik povsem prezrl, da je 31-letni Američan z roko že predal dvoboj.
image_alt
V kletko bo spet vstopil z mislijo: »Jaz ali on!«


Nurmagomedov je po 29. zaporedni zmagi (19. s prekinitvijo) pokleknil sredi kletke in planil v jok, potem ko ni mogel več v sebi zadržati solz. Zmago je namreč posvetil očetu in dolgoletnemu trenerju Abdulmanapu, ki v začetku julija izgubil bitko z novim koronavirusom. Ko je nato prišel do besede, je presenetil z odločitvijo, da končuje svojo blestečo športno pot.
image_alt
Nova prepričljiva zmaga Nurmagomedova, naslednjič spet z McGregorjem?


»Bog mi je dal vse. Ekipi in očetu dolgujem ogromno, prvič sem se boril brez njega. Mami mi je zaradi tega odsvetovala dvoboj, sam pa sem ji obljubil, da bo to moj zadnji. Kadar dam obljubo, jo tudi držim. To je bil moj zadnji obračun,« je poudaril 32-letni ruski Dagestanec. Po krajšem premisleku je še izrazil željo, da ga pristojni pri združenju UFC uvrstijo na prvo mesto vseh kategorij. »Menim, da sem si to zaslužil,« je še dejal Nurmagomedov.
image_alt
Po Conorju se je lotil še njegovih trenerjev


Gaethje je po tretjem porazu (v statistiki ima tudi 22 zmag, od tega 20 predčasnih) športno čestital novemu-staremu prvaku. »Habib je zares izjemno močan. Vem, da je njegov oče ponosen nanj,« je izjavil borec iz Safforda v Arizoni.
 

Komentarji: