V Kamniku oranžnim zmajem odgovarjajo z zelo zvenečima tujcema

V novi sezoni odbojkarskega DP korektorja pri ACH Volleyju Hrvat in Srb, pri Calcitu Volleyju pa Bolgar in Brazilec.
Fotografija: Jan Pokeršnik se je z mivke vrnil v dres ACH Volleyja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Jan Pokeršnik se je z mivke vrnil v dres ACH Volleyja. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Ali bo odbojkarska evforija, ki jo je z drugim srebrom na EP podžgala slovenska moška izbrana vrsta, vsaj nekaj časa vzdržala, bo prvič jasno že ta konec tedna, ko bodo po poletnem počitku ponovno oživeli ligaški parketi. Šampionski lovoriki bosta branila ACH Volley in Nova KBM Branik, med moškimi pa se obeta precej razburljivejša sezona kot minula leta.

Ljubljančani so v prestopnem roku zadržali kakovostno raven ekipe, najresnejši tekmec Calcit Volley pa se je izdatno okrepil in že v pripravljalnem obdobju dokazal, da utegne biti še bližje »zmajem« kot doslej. Pri državnem prvaku so glavnino prometa opravili že v začetni fazi prestopnega roka in so se pod taktirko Matije Pleška, ki ostaja na trenerskem stolčku, nato mirno pripravljali na sezono, v kateri bodo ponovno igrali tudi v ligi prvakov. Sprememb v kadru ni bilo veliko, moštvo je zapustil eden najboljših liberov na EP Jani Kovačič in se preselil v Italijo, odšla sta tudi tujca, sprejemalca Tima Polujan in Jori Mantha, ter podajalec Jan Brulec, ki se je vrnil v Kamnik. Vrzel so zakrpali tujca Kyle D'Agostino (libero) in Božidar Vučićević (korektor), reprezentančni sprejemalec Matej Kök, libero Žiga Kumer in dolgoletni kapetan Andrej Flajs, ki je »zamrznil« status upokojenca. »Na zadnjem turnirju v Novem Sadu sem želel spočiti Jana Pokeršnika, ki se po vrnitvi z mivke še privaja nazaj na dvorano, in Vučićevića, ki je zaradi poškodbe začel trenirati šele pred kratkim,« je poudaril Pleško.

Milosz Hebda je v minuli sezoni z Gdanskom igral v ligi prvakov.<br />
FOTO: Wojciech Figurski/CEV
Milosz Hebda je v minuli sezoni z Gdanskom igral v ligi prvakov.
FOTO: Wojciech Figurski/CEV


V Kamniku tudi Hebda


Da bo ljubljanska pot do lovorik vsaj malo trnova, bodo poskušali poskrbeti Kamničani, ki so šli po stopinjah ACH Volleyja in v korektorsko dvojico postavili tujca – poleg Brazilca Maxsona Pereire, ki je minulo sezono izpustil zaradi poškodbe, so angažirali vrhunskega igralca, 36-letnega in 197 cm visokega Bojana Jordanova, dolgoletnega bolgarskega reprezentanta (3. mesto na SP 2006) in nazadnje člana Panathinaikosa. To bo najuglednejši tujec, kar jih je doslej nosilo dres Calcita, ostale okrepitve pa so nekdanji reprezentanti Jan Planinc (libero), Mario Koncilja (bloker), Jan Brulec in še en odlični tujec, 28-letni in kar 208 cm visoki poljski sprejemalec Milosz Hebda, bivši član Gdanska in Belchatowa, ki je v kamniškem kadru zamenjal Rusa Dmitrija Babkova. Ekipo so zapustili še Aleksandar Ivković, Primož Vidmar in njen najvišji člen (214 cm), reprezentančni bloker Sašo Štalekar. »Dobili smo dobra tujca, vsaj kar zadeva pristop, odnos, profesionalnost, bi znala biti velika okrepitev za to ekipo,« poudarja povratnik na trenerski stolček Marko Brumen, ki je zamenjal Aleša Hribarja.


Prepih v Novi Gorici


Pa dekleta? Ligaški vrh bodo bržčas še naprej tvorile Mariborčanke, Kamničanke in Novogoričanke. Branik je kljub odhodu dveh ključnih igralk v tujino, podajalke Sare Najdič in korektorke Ize Mlakar, sestavil evropsko ekipo za ligo prvakinj, v kateri bosta imeli pomembno mesto odlični tujki – namesto Mlakarjeve bo prvi napadalni adut 18-letna in kar 199 cm visoka avstrijska reprezentantka Anamarija Galić, namesto Najdičeve pa članica francoske izbrane vrste Nina Stojiljković. Omeniti velja še prihod reprezentančnega libera Maje Pahor, novi trener je prekaljeni Radovan Gačič.

V Kamniku sprememb skorajda ni bilo: namesto prve podajalke Eve Pogačar, ki si bo kruh služila v Italiji, je ekipo okrepila Zala Zbičajnik, napad pa še ena reprezentantka Ana Marija Vovk. Iz druge zasedbo sta v prvo napredovali Eva Zatkovič in Manja Jerala. Pri goriškem GEN-I Volleyju pa je, nasprotno, prišlo do prave selitve narodov. V zasedbi, ki jo bo namesto Vasje Samca Lipicerja vodil Tilen Kozamernik, ne bo več Tine Grudina, Lane Ščuka, Tine Lipicer Samec, Zale Zbičajnik, Dajane Lucas, Teje Kolbl in treh dosedanjih tujk, novinke pa so srbska podajalka Milica Jovanović, kanadska korektorka Sara Kovac, grška sprejemalka Anna Maria Spanou ter Maja Forštnarič, Ana Žigon in Neli Goršek. Iz začetne postave minule sezone je klubu ostala zvesta le blokerka Mirta Velikonja Grbac.

Komentarji: