V Parizu jih ne bo, ker niso tekmovali in niso izpolnili meril

Krovna organizacija za konjeniški šport ne bo imela težav o tem, ali naj na olimpijskih igrah tekmujeta tudi Rusija in Belorusija.
Fotografija: Olimpijske igre v konjeniških športih bodo minile brez agresorjev v Ukrajini. FOTO: Sibil Slejko
Odpri galerijo
Olimpijske igre v konjeniških športih bodo minile brez agresorjev v Ukrajini. FOTO: Sibil Slejko

Čeprav je krovna olimpijska organizacija Mok nedavno dovolila športnikom iz Rusije in Belorusije, da bodo kot nevtralni tekmovalci lahko nastopili na olimpijskih igrah v Parizu, pa med njimi ne bo predstavnikov v konjeniškem športu. Krovna zveza FEI je sporočila, da niso izpolnili kvalifikacijskih kriterijev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med pogoji za nastop v Parizu – poleg najbolj pomembnih, da ne smejo aktivno podpirati vojne ter ne smejo nastopati z državnimi simboli oziroma pod zastavo svoje države – je tudi ta, da morajo potencialni kandidati za nastop iz teh dveh držav izpolniti kriterije, ki jih določilo panožne zveze.

FEI je tako danes pojasnila, da je tekmovalce iz teh držav izključila iz svojih tekmovanj že marca 2022 po vojaškem napadu Rusije na Ukrajino.

»Olimpijski kvalifikacijski sistem predvideva, da se lahko v konjeništvu tekmovalci kot posamezniki na igre uvrstijo prek kvalifikacijskih tekmovanj, ki potekajo med 1. januarjem in 31. decembrom letos. Ker športniki iz teh držav niso nastopali od marca 2022, ne bodo mogli tekmovati na OI v Parizu,« je sporočila FEI.

Odločitev Moka o možnosti nastopa za Ruse in Beloruse v Parizu ob omejitvah sicer velja le za posameznike. V ekipnih tekmovanjih še vedno ne bodo mogli nastopati.

Preberite še:

Komentarji: