Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Vrnitev na staro celino bo razkrila več kart

Lewis Hamilton bo v Španiji branil lansko zmago in zmago iz Bakuja, vendar ima vse prej kot miren spanec.
Lani sta v Barceloni že takoj po štartu trčila Kimi Räikkonen in Max Verstappen in končala dirko. Foto: Reuters
Lani sta v Barceloni že takoj po štartu trčila Kimi Räikkonen in Max Verstappen in končala dirko. Foto: Reuters
11. 5. 2018 | 12:00
4:23
Po uvodnih štirih dirkah, ki so dale več vprašanj kot odgovorov, se formula 1 vrača domov, v Evropo. Na VN Španije se prvak Lewis Hamilton želi zanašati na znanje in dirkalnik in ne srečo, ki mu je prinesla zmago v Bakuju.

Branilec naslova je v Azerbajdžanu prekinil sušo in po dolgem času vpisal zmago, s katero je prevzel vodstvo v skupnem seštevku, vendar povsem zadovoljen ni mogel biti. »Zmaga mi je bila podarjena, imel sem srečo,« je priznal Hamilton, ki je izkoristil smolo Valtterija Bottasa, ki mu je počila guma, in drugih tekmecev.


Če se po testiranjih sezona pozna ...


Po uspavanki v Melbournu, so bile dirke v Bahrajnu, Šanghaju in Azerbajdžanu precej kaotične in niso postregle z jasno sliko o razmerju moči med vodilnimi moštvi. Prva evropska preizkušnja bi lahko bila najbolj merodajna. Vsi do obisti poznajo Circuit de Catalunya v Montmelu na obrobju Barcelone, tam so opravljali testiranja pred sezono. Največ je pokazal Ferrari, ki je tudi po Hamiltonovem mnenju korak pred Mercedesom.



»Na zadnjih dveh dirkah so nam bile okoliščine naklonjene, a se ne moremo zanašati, da bo tako tudi na preostalih 17. Potrebujemo najboljšo možno predstavo in zanesljiv avto,« se zaveda Anglež, ki je v Španiji dobil dve od zadnjih štirih dirk in je trikrat imel najboljši štartni položaj. Lani je v kvalifikacijah dominiral, letos ga je zasenčil glavni tekmec Sebastian Vettel, ki ima dve zmagi, vendar zaostaja za štiri točke.

Nemec bo v Kataloniji lovil četrti zaporedni »pole position«, prvega v Barceloni. Ta je sila pomemben. Samo trikrat na zadnjih 17 dirkah se je zgodilo, da je zmagal dirkač, ki ni štartal kot prvi. »Počutim se hitrega in vem, da je avto lahko hiter, samo nekako ga ne znamo 'odkleniti'. Vsekakor se moramo izboljšati na mnogih ravneh,« je k še bolj temeljitemu delu pozval štirikratni prvak.
 

Pozor, Verstappen!


Dirkališče, ki je dobilo novo asfaltno prevleko, je prineslo veliko razburljivosti. Predlani je Mercedes preživljal nočno moro, saj sta Hamilton in Nico Rosberg trčila že v četrtem ovinku in končala dirko, ki jo je na debiju v Red Bullu dobil tedaj še najstnik Max Verstappen. Slednji je v tej sezoni trn v peti vsem, tudi moštvenemu kolegu Danielu Ricciardu, s katerim sta se zaletela in odstopila v Bakuju.



To bo že 48. VN Španije in 28. v Barceloni. Največ uspeha ima Ferrari, kar je dober obet za Vettla, ki se želi odkupiti zaradi napake v Bakuju, ki mu je namesto zmage prinesla četrto mesto. Zanimivo bo videti, kako se bodo obnesle mnoge novosti, ki so jih moštva pripravila za evropski del sezone – samo ena dirka od naslednjih desetih bo zunaj stare celine, VN Kanade.
 

Mnogo izboljšav


»Pripravili smo mnogo izboljšav, upamo, da bodo imele pravi učinek in da se bomo še približali najboljšim. Seveda pa imajo tudi oni nove dele. Zdi se mi, da smo pred odločilnim trenutkom v sezoni,« komaj čaka na odgovore mladi Verstappen, ki je že imel bližnje srečanje tako s Hamiltonom kot Vettlom.

Mercedesov šef Totto Wolff pa meni, da je to šele prva bitka v razvojno-tehnološki »vojni«, ki bi utegnila trajati do konca sezone. »Pričakujem, da se bodo stvari kar precej premešale,« je dejal Avstrijec, ki drži pesti, da bodo tokrat srebrne puščice zadele terno in nadaljevale primat, ki traja že štiri leta.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine