Vsaka je premagljiva, tudi olimpijska prvakinja!

Mlada judoistka Maruša Štangar ob ognjenem krstu na članskem SP sedma, hitra poraza Matjaža Trbovca in Davida Štarkla
Fotografija: Maruša Štangar (v belem kimonu) je po hudem boju včeraj izgubila z izkušenejšo Kazahstanko Otgonceceg Galbadrah. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Maruša Štangar (v belem kimonu) je po hudem boju včeraj izgubila z izkušenejšo Kazahstanko Otgonceceg Galbadrah. FOTO: AFP

Baku – Kako zelo je nadarjena za judo, je Maruša Štangar dokazala tudi ob ognjenem krstu na članskem svetovnem prvenstvu, na katerem si je po treh zmagah in dveh porazih včeraj izbojevala zelo dobro 7. mesto. A še bolj kot z uvrstitvijo je navdušila z drznostjo, neustrašnostjo in srčnostjo, ki so krasile njene predstave proti dosti izkušenejšim tekmicam v kategoriji do 48 kg.

Potem ko je 20-letna Ljubljančanka brez boja preskočila uvodno oviro, saj se Nada Kezakimana iz Burundija ni prikazala v dvorani (»Ne vem, zakaj ni prišla.«), je v 2. krogu v podaljšku z zlatim vazarijem (7:0) zlomila odpor Melanie Clement. Kako zelo se je razveselila prve zmage nad šest let starejšo Francozinjo, s katero je poravnala račun za poraz na aprilskem EP v Tel Avivu, je pokazala s stisnjenimi pestmi, ki jih je dvignila v zrak tudi po uspešnem dvoboju proti Izraelki Noi Minsker (7:0).

V četrtfinalu pa mlajša od sester Štangar (starejša Anja okreva po operaciji kolena) ni imela protiorožja za izjemno Argentinko Paulo Pareto, olimpijsko šampionko iz Ria 2016 in svetovno prvakinjo iz Astane 2015. Varovanka Olimpijine trenerke Olge Štirba se je sicer trudila, a presenečenja ni zmogla – 32-letna Južnoameričanka je našo borko prisilila v tri rumene kartone, ki so minuto pred koncem pordečeli in končali upe na senzacijo v tem obračunu.


Že kuje načrte za revanšo


Ne pa še tudi sanj o kolajni, saj si je študentka 3. letnika živilstva in prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani že prej zagotovila nastop v repešažu, v katerem je morala priznati premoč izvrstni Kazahstanki Otgonceceg Galbadrah, dobitnici bronastih kolajn na OI v Riu in lanskem SP v Budimpešti. Ko je Maruša slabi dve minuti pred koncem hitro izničila zaostanek z vazarijem, se je še zdelo, da bi lahko presenetila šest let starejšo tekmico, a je 52 sekund pred iztekom časa še enkrat padla za vazari in predčasno izgubila obračun (0:10).

»Škoda tega poraza, sleherna nasprotnica je namreč premagljiva in tudi proti izkušeni Kazahstanki sem imela svoje priložnosti. A uvrstitev med osmerico je zelo lepa, še toliko lepša, ker je to moje prvo člansko SP,« je v mešani coni razlagala Štangarjeva in priznala, da se bo še nekaj časa živcirala, ker bi lahko določene stvari izpeljala bolje tudi proti Argentinki. Zato že kuje načrte, kako se ji bo oddolžila.

Zdaj si bo privoščila teden dni oddiha in skočila na morje, na katerem letos še ni bila na počitnicah, zatem pa si bo spet zavihala rokave. Naslednjič bo Maruša, ki sta jo s tribun včeraj spodbujala ponosna starša Urška in Rajko, tekmovalni kimono oblekla že čez dober mesec na turnirju za Grand Slam v Abu Dabiju. Z zlato lovoriko se je sicer včeraj v kategoriji do 48 kg presenetljivo ovenčala komaj 17-letna Ukrajinka Darja Bilodid, ki se je tako v zgodovino juda vpisala kot najmlajša svetovna prvakinja.
 

Manjkata mu dva kilograma mišic


Za moški del slovenskega zastopstva, ki je včeraj stopil v Nacionalno gimnastično dvorano, se je prvenstvo končalo že zjutraj. David Štarkel je ob ognjenem krstu na tem tekmovanju že v uvodnem dvoboju kategorije do 60 kilogramov naletel na favoriziranega Japonca Naohiso Takata. Branilec lovorike iz Budimpešte '17, ki je bil svetovni prvak že leta 2013 v Riu de Janeiru, kjer si je predlani izbojeval bronasto kolajno na OI, je upravičil vlogo favorita in našega judoista po slabi poldrugi minuti premagal z iponom (10:0), potem ko ga je ujel v končni prijem.

»Vedel sem, da bo težko. S Takatom sem se namreč enkrat že boril – na lanskem grand slamu v Tokiu, kjer sem prav tako izgubil v parterju, v katerem je zares izjemno močan. Šel sem na presenečenje, a se mi na žalost ni izšlo,« je razkril 22-letni Žalčan in pristavil, da mu manjkata še kakšna dva kilograma mišic, da bi bil konkurenčen najboljšim.

Prav tako v 2. krogu te kategorije (v prvem je bil kakor Štarkel prost) se je poslovil tudi Matjaž Trbovc, za katerega je bil usoden Kirgizistanec Otar Bestajev (0:7). »Čeprav se na tekmi še nisva merila, sem Bestajeva že imel priložnost spoznati na pripravah, zato sem vedel, da mi ne bo lahko. Poskušal sem ga presenetiti s tehniko, ki mu je še nisem pokazal, vendar je odgovoril z nasprotnim napadom, s katerim si je prislužil zmagovito prednost. A bi se lahko sodniki odločili tudi drugače,« je na glas razmišljal 29-letni judoist kluba Z'dežele Sankaku, nad katerim v zadnjem obdobju – tako kot nad Štarklom – bedi Mirko Šindič, nekdanji trener Bežigrada.

V Celje je prestopil po "rošadi" konec lanskega leta, po kateri sta se v Ljubljano preselila Rok Drakšič in Adrian Gomboc, ki mu je žreb v današnjem 2. krogu (uvodoma je prost) namenil malo znanega Gavina Mogopo iz Bocvane. Od Slovencev se bo drugi tekmovalni dan predstavila tudi najizkušenejša reprezentantka Petra Nareks (do 52 kg), ki se bo za začetek spoprijela s Severnokorejko Song Sim Rim.

Komentarji: