Vseitalijanski napad na Marqueza

Vodilni v motociklističnem SP pričakuje prelomnico v Mugellu.
Fotografija: Andrea Dovizioso (levo) in Danilo Petrucci pripravljata dobrošlico za Marca Marqueza. FOTO: Motogp.com
Odpri galerijo
Andrea Dovizioso (levo) in Danilo Petrucci pripravljata dobrošlico za Marca Marqueza. FOTO: Motogp.com

S tremi zmagami, enim drugim mestom in po nemarnem zapravljeno priložnostjo v Austinu si Marc Marquez še ni privozil večje prednosti v razredu motogp; Andrea Dovizioso zaostaja le za osem točk. Zato vodilni v SP meni, da bo šesta dirka v sezoni ena od ključnih zanj. Na nedeljski VN Italije pričakuje množičen napad italijanskih tekmecev, še posebej Ducatijevih adutov.

Dirkališče v Mugellu sodi med hitrejše postaje motociklističnega prvenstva, saj tekmovalcem omogoča vožnjo tudi pri 356 km/h. Znano pa je tudi po dolgih zmagovalnih serijah njegovih junakov. Valentino Rossi je bil prvi kar sedemkrat zapored (2002–2008), v zadnjih osmih sezonah pa je bil šestkrat najhitrejši Jorge Lorenzo; tudi lani, preden je iz vrst Ducatija prestopil k Hondi. Marquez je v tem času prišel na svoj račun le leta 2014. Lani je padel že v tretjem krogu in zasedel 16. mesto, leto poprej je bil šesti, odstopil pa je tudi v letih 2013 in 2015, zato spoštljivo pričakuje nov obračun z Doviziosom in Danilom Petruccijem. Za Ducatijevo moštvo pač velja, da se na toskanski progi počuti kot doma; ne nazadnje na njem opravi večino testiranj.

»Mugello je všeč tudi meni, čeprav se na njem nisem vedno dobro odrezal. V nedeljo bo zabavno, saj bodo moji najtesnejši zasledovalci izjemno nabrušeni. Še posebej Dovizioso, ki je tu predlani zmagal, lani pa je bil drugi. Vem, da bodo agresivni tudi Petrucci, Fabio Quartararo in Alex Rins ter da bo Valentino Rossi vso sezono blizu. Toda najnevarnejši bo Dovi,« meni Marquez, ki med možnimi izzivalci očitno ne vidi novega moštvenega sotekmovalca Lorenza. Razumljivo, saj se šestkratni zmagovalec Mugella in trikratni svetovni prvak (2010, 2012, 2015) letos še ni uvrstil niti v elitno deseterico.
 

Dovizioso: Uspešni, a ne odlični


»Jorge je tehnično prefinjen dirkač, kar je dokazal pri Yamahi in Ducatiju, ima pa težave, če mora improvizirati. Pri Hondi še ni dobil vsega, kar je pričakoval, toda mojstri njegovega kova lahko v hipu spremenijo potek sezone. Pred naglo prelomnico se lahko znajdem tudi sam. Na zadnjih dirkah sem bil osamljen v ospredju, zdaj pa se bo bržkone začel niz preizkušenj, na katerih bodo odločali šele zadnji metri. Prepričan pa sem, da se lahko z letošnjo hondo bolje branim kot z lanskim modelom,« ocenjuje svetovni prvak petih od zadnjih šestih sezon.

Italijanski ljubitelji motociklizma so medtem razdvojeni. Njihova srca pripadajo Rossiju, zato bodo tribune tudi v nedeljo obarvane rumeno, zdrav razum pa jim pravi, da lahko Marquezovo prevlado ogrozi le Dovizioso. Podprvak zadnjih dveh sezon pravi: »Smo na domačih tleh, zato smo lahko hitri in konkurenčni. Naš prvi cilj je vzpon na eno od stopničk zmagovalnega odra, rezultati z zadnje dirke v Le Mansu, kjer smo bili trije Ducatijevi možje med prvo četverico, pa nas seveda spodbujajo k najvišjemu cilju. Doslej smo bili namreč uspešni, a ne odlični.«

Preberite še:

Komentarji: