Z zgodovinsko zmago utira pot med elito

Ana Belac dosegla največji uspeh slovenskega golfa.
Fotografija: Ana Belac piše zgodovino slovenskega golfa. FOTO: twitter
Odpri galerijo
Ana Belac piše zgodovino slovenskega golfa. FOTO: twitter

Portorožanka Ana Belac je z zmago na turnirju Carolina Classic na igrišču Pinehurst v Severni Karolini z nagradnim skladom 200.000 dolarjev dosegla največji uspeh slovenskega golfa. Z zgodovinsko zmago si je že v prvi sezoni med profesionalnimi igralkami na stežaj odprla vrata v najvišji svetovni razred LPGA.

Triindvajsetletna Belačeva je zmagala v velikem slogu, najbližjo zasledovalko, Američanko Allison Emrey, je prehitela za štiri udarce. Vodila je od prvega do zadnjega dne, prve tri runde je odigrala pod parom igrišča, zadnjo pa +2. Uvodni dan se je na vrh zavihtela s šestimi udarci pod parom oziroma 66 udarci, nato pa je nanizala 71, 70 in 74.

Z naslovom, prvim za slovenski golf na profesionalnih turnejah po drugem mestu Katje Pogačar na turnirju evropske serije v Canberri 2019, se je Belačeva zavihtela na drugo mesto v skupni razvrstitvi turneje Symetra, ki je vstopna točka za Ladies Professional Golf Association (LPGA). S tem ima turnir pred koncem sezone na Symetra Touru zagotovljeno mesto med najboljšimi igralkami golfa na svetu za prihodnjo sezono.
 

V pol leta zaslužila 47.000 dolarjev


Gre za izjemen dosežek, redko viden tudi na turneji Symetra. Belačeva je namreč od aprila dalje, ko je po končanem študiju na univerzi Duke prestopila med profesionalne igralke, odigrala le osem turnirjev. Na vseh je naredila rez oziroma se uvrstila v zgornjo polovico nastopajočih; trikrat se je zavihtela med prvih deset, njen najslabši rezultat pa je 42. mesto.

Portorožanka je na najboljši poti, da se uvrsti v elito golfističnega športa. FOTO: facebook
Portorožanka je na najboljši poti, da se uvrsti v elito golfističnega športa. FOTO: facebook


V pol leta je zaslužila dobrih 47.000 dolarjev (za zmago je prejela 30.000 dolarjev), kar je drugi najboljši rezultat na turneji Symetra. Pred njo je z manj kot tisoč dolarji več Španka Fatima Fernandez Cano, Američanka Kim Kaufman na tretjem mestu pa za Slovenko zaostaja že skoraj 5000 dolarjev.

Če bo Belačeva na zaključnem turnirju sezone prihodnji teden v Davidsonu z nagradnim skladom 250.000 dolarjev ohranila mesto med prvimi petimi v skupni razvrstitvi Symetra, si lahko v 2021 obeta precej višje nagrade. Na turneji LPGA je nagradni sklad na turnir povprečno preko dva milijona dolarjev.

Komentarji: