Že ob prvencu bo Pleško izzval »odbojkarskega Mourinha«

Odbojkarji ACH Volleyja danes ob 18. uri v Tivoliju v ligi prvakov gostijo Friedrichshafen z razvpitim trenerjem.
Fotografija: Tima Polujan je eden tistih mladih zmajev, ki je priložnost med elito najbolje unovčil. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Tima Polujan je eden tistih mladih zmajev, ki je priložnost med elito najbolje unovčil. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Ker odbojkarji ACH Volleyja nimajo več niti teoretičnih možnosti za preboj v četrtfinale lige prvakov, bosta preostala obračuna skupine C za mlado zasedbo priložnost, da lahko neobremenjena in sproščena pokaže, kaj zares zna. V današnji (18) tivolski dvoboj s Friedrichshafnom vstopa ekipa z novim trenerjem Matijo Pleškom.

Pred Pleškom je torej evropski prvenec, ognjeni krst pa je preživel v nedeljo v ligaškem dvoboju s Krko (3:0). »Premiera na trenerskem stolčku ni bila nič posebnega. Za nami je, klubsko gledano, pester teden, vendar smo želeli misli čim prej preusmeriti v prihodnost, v treninge in prihajajoče tekme,« je uvodoma razložil z 42 leti starosta med še aktivnimi slovenskimi odbojkarji. Do konca sezone bo ostal v dvojni vlogi – trenerja in igralca: »Vodstvo kluba mi je ponudilo dolgoročno sodelovanje, a smo se dogovorili za pogodbo le do konca sezone. Najrajši bi videl, da bi sezono oddelal kot igralec in nato zaključil kariero.«



Pri ACH Volleyju se v igralskem kadru v primerjavi s prejšnjim medsebojnim obračunom z Nemci v drugi polovici novembra ni kaj bistveno spremenilo, pri tekmecih pač, saj so angažirali znano podajalsko ime, 38-letnega Brazilca s francoskim potnim listom Rafaela Redwitza, proti kateremu so slovenski prvaki že igrali, ko je še branil barve Paris Volleyja in Toursa. »Z njim je klub dobil kakovostnega, izkušenega organizatorja, ki predstavlja dodano vrednost. Tekmeca smo analizirali in naštudirali, pripravljeni smo nanj z Redwitzem ali brez njega. Upam, da bomo na parketu pravi in da nam bodo tekmeci dopustili, da bomo sledili dogovorjenemu. Imamo svoje cilje, a tudi nasprotnik jih ima,« ocenjuje novi ljubljanski strateg.


Pleško proti Heynenu


Kako je dejstvo, da je moštvo že po dveh tretjinah skupinskega dela ostalo brez možnosti za napredovanje v četrtfinale, vplivalo na igralski kader? »Z rezultati v ligi prvakov seveda klub dobiva na imenu in ugledu, največ pa zagotovo pridobijo mladi fantje, ki imajo odlično možnost dokazovanja. Takšen ni le Tima Polujan, takšnih je veliko, od vsakega posebej pa je odvisno, kako ambiciozen je in kako visoko bo šel. Se pa trudimo slehernemu ponuditi dovolj stika z žogo, da se lahko dokaže,« poudarja novi trener zmajev. V tej sezoni se najbolj dokazuje mladi Ukrajinec Polujan, za katerega bo Ljubljana nedvomno le ena prvih epizod v njegovi karieri.

Bo pa to tudi zanimiv spopad trenerjev. Na eni strani bo novinec Pleško, ki si je resda nekaj malega izkušenj nabral z vodenjem nižjeligaša Logatca, na drugi strani pa trenutno največji razvpitež, »odbojkarski Mourinho« Vital Heynen, sicer v Belgiji sosed dovčerajšnjega stratega ACH Volleyja Andreja Urnauta. »Ne želim se primerjati s trenerskim velikanom, kar Vital nedvomno je. Zelo ga spoštujem, z rezultati je dokazal, da je res kakovosten, sposoben strokovnjak, da zna pripraviti ekipo in motivirati igralce. Sebe sicer vidim kot dokaj nepomembno figuro v celotni zgodbi. Seveda mora strokovni štab poskrbeti za čim boljšo podlago, toda navsezadnje so na parketu igralci, oni udarjajo in sprejemajo žogo, od njih je odvisen rezultat,« skromno odgovori Pleško.

Preberite še:

Komentarji: