Živa Dvoršak naredila več korakov naprej, verjame, da se bo še izboljšala

Najboljša slovenska strelka na evropskem prvenstvu v Vroclavu zasedla sedmo mesto v trojnem položaju.
Fotografija: Živi Dvoršak se v finalu ni izteklo po željah. FOTO: Ann Wang/Reuters
Odpri galerijo
Živi Dvoršak se v finalu ni izteklo po željah. FOTO: Ann Wang/Reuters

Najboljša slovenska strelka Živa Dvoršak je na evropskem prvenstvu v Vroclavu z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50 metrov zasedla sedmo mesto. V finalu osmerice je v tej olimpijski disciplini zadela 304,4 kroga.

Zlato lovoriko si je pristreljala Danka Rikke Maeng Ibsen, srebrno Čehinja Veronika Blažičkova, bronasto pa Ukrajinka Darja Tihonova. Obe najboljši tekmovalki sta Danski in Češki priborili prvi strelski kvoti za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024, Dvoršakova in Urška Kuharič (13.) pa sta za Slovenijo osvojili prvi vozovnici za evropske igre, ki bodo sicer prihodnje leto v Krakovu, toda strelski del tega tekmovanja bo bržkone na sporedu v Vroclavu.

Dvoršakova ni najbolje začela finalnega nastopa v največjem mestu v Šleziji. V uvodnem klečečem položaju je zadela 100,7 kroga, kar je bil najslabši izid med finalistkami, premika na lestvici zavoljo dobrih nastopov njenih tekmic ni naredila niti po desetih strelih v ležečem položaju, ko je zadela 103,0 kroga. V najzahtevnejšem stoječem položaju je s 100,7 kroga pridobila eno mesto, a skupaj z Nemko Jolyn Beer prva zapustila finalno prizorišče.

Nekaj malega ji še manjka

»Na današnji tekmi sem naredila svoje. Žal se v finalu ni izteklo po mojih željah, zavedam se, da mi še nekaj malega manjka. Veliko svojih strelskih zadev sem izboljšala, naredila sem nekaj korakov naprej in verjamem, da se bom v naslednjem obdobju še izboljšala,« je izjavila 31-letna Ljubljančanka, ki se je prvič uvrstila v finale evropskega prvenstva z malokalibrsko puško. Uspešnejša je bila na prvenstvih stare celine v zračnem orožju na 10 metrov, med osem se je prebila že štirikrat v Vierumäkiju 2012, Odenseju 2013, Moskvi 2014 in Györu 2016. Leta 2013 je navdušila z bronasto kolajno.

Trikratna olimpijka iz Londona 2012, Ria de Janeira 2016 in Tokia 2021 se je v današnji finale prebila z osmim dosežkom. V klečečem položaju je zadela 199, v ležečem 197, v stoječem pa 193 krogov. Na tekmi je ob varovanki trenerke Polone Sladič nastopila še njena reprezentančna kolegica iz Ormoža Urška Kuharič, ki je s 587 krogi zasedla 13. mesto. Tekmovalka iz Prlekije je kleče zadela 195, leže in stoje pa po 196 krogov.

Urška Hrašovec in Klavdija Jerovšek se prek sredinih izločilnih bojev nista uvrstili v glavni del tekmovanja. Prva je zadela 581, druga pa 580 krogov. Živa Dvoršak, Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek bodo v soboto nastopile še na ekipni tekmi v kraljevski strelski disciplini.

Danes sta se predstavila še Robi Markoja in Rajmond Debevec v neolimpijski disciplini z malokalibrsko puško leže na 50 metrov. Markoja, veliki osmoljenec sredine tekme v kraljevski strelski disciplini, ko je bil po petih serijah na visokem drugem mestu, nato pa v zadnjih desetih strelih zadel 91 krogov in zdrsnil na 27. mesto, je na današnji tekmi s 622 krogi zasedel 33., Debevec pa s 621,4 kroga 37. mesto.

Jože Čeper, edini slovenski strelec s pištolo na letošnjem evropskem prvenstvu na Poljskem, je na današnji tekmi s standardno pištolo na 25 metrov zasedel 11. mesto, potem ko je zadel 561 krogov.

Preberite še:

Komentarji: