Čarodej na ledu v hipu povečal apetite risov

 Naš vodilni hokejski as bo igral na SP skupine B, pred tem pa tudi vsaj na eni tekmi z Italijo na Bledu.
Fotografija: Anže Kopitar se je takole veselil na OI 2014 z Robertom Saboličem in Rokom Tičarjem. Vsi trije so tudi močno podčrtani na seznamu Iva Jana za SP skupine B v Kazahstanu.
FOTO Reuters
Odpri galerijo
Anže Kopitar se je takole veselil na OI 2014 z Robertom Saboličem in Rokom Tičarjem. Vsi trije so tudi močno podčrtani na seznamu Iva Jana za SP skupine B v Kazahstanu. FOTO Reuters

Potem ko hokejski zanesenjaki pri nas v nedeljskem jutru še niso dočakali tako želene novice, da se bo Anže Kopitar po slovesu od Los Angelesa pridružil reprezentančnim risom v boju za vrnitev med najboljše reprezentance na svetu, je nato dan pozneje sledil trenutek veselja: pri kalifornijskem klubu so potrdili, da ni več nikakršnih ovir za nastop najboljšega slovenskega hokejista na SP skupine B v Kazahstanu.

Kopitar se je onstran Atlantika podpisal že pod svojo 13. sezono v najbolj kakovostnem klubskem hokejskem tekmovanju na svetu, v tem času je prispeval izjemen delež pri dveh Stanleyjevih pokalih (2012, 2014), edinih v zgodovini Los Angeles Kings, zdaj je tudi kapetan moštva. In najbrž si tudi bolj bežnim spremljevalcem športa ni težko predstavljati, kako pomembna je njegova navzočnost pri izbrani vrsti Slovenije.

»Pri tem, da bo za prvenstvo v Kazahstanu okrepil našo reprezentanco, ne gre le za njegovo izjemno znanje na ledu, temveč tudi za moč naše slačilnice. S svojim profesionalnim pristopom v športu, odnosom do dela, soigralcev in vseh, ki tako ali drugače delujejo pri reprezentanci, je lahko vsakomur za zgled. Že spoznanje, da je kapetan pri moštvu na najvišji možni ligaški ravni v hokeju, potrjuje, kako imenitnega športnika imamo,« je bil ob novici iz Los Angelesa opazno navdušen Ivo Jan, selektor slovenske reprezentance. Zanj je to prva sezona na reprezentančni klopi, dosedanje jedro igralcev je vodil na dveh turnirjih, novembra v Belorusiji in februarja pri nas, a zdaj ga seveda čaka poseben izziv lova na uvrstitev v najvišji svetovni razred. V njem so risi nazadnje nastopili pred dvema letoma v Parizu, takrat brez Kopitarja.


Nepozabni Minsk, Soči in Ljubljana


Izjemen delež je slovenski as iz NHL prispeval k reprezentančnem podvigu na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Minsku, med drugim je mojstrsko izvedel kazenski strel na odločilni tekmi za vizum OI proti domači Belorusiji. Nepozabne ostajajo tudi Kopitarjeve predstave na igrah v Sočiju, kjer je izjemno odmevala uvrstitev naših hokejistov v olimpijski četrtfinale, v skupini B pa je doslej nastopil le enkrat, in sicer pred natanko 12 leti na prvenstvu v ljubljanski dvorani Tivoli. Takrat je izbrano vrsto s klopi vodil Američan Ted Sator, na polnih tribunah pa je prevladovalo mnenje, da ob takšnem čarodeju s ploščkom, kot je najstnik po svoji prvi sezoni v Los Angelesu, trenerjeva vloga ni odločilna ...

Hokejska Slovenija si je tiste dni zapomnila predvsem po izjemnih podajah vzhajajočega zvezdnika, na petih tekmah jih je prispeval skupaj pri kar 13 golih. Sam pa je zadel v polno na tekmi z Romunijo (10:1), ko je bil sicer najučinkovitejši s tremi goli Ivo Jan, zdaj selektor slovenske reprezentance.

Tudi menedžer risov Dejan Kontrec je igral skupaj z Anžetom Kopitarjem, nazadnje leta 2006 na prvenstvu najvišjega razreda v Rigi: »Ni dvoma o tem, da se nam bodo apetiti zdaj povečali. Upam na lepo prvenstvo v naši izvedbi in ob Anžetovi navzočnosti še bolj odločen napad na vrnitev med najboljše na svetu.« Sloveniji se pred enim letom v Budimpešti načrt ni uresničil, tudi zdaj gre v konkurenci domačega Kazahstana, Belorusije, Madžarske, Koreje in Litve pričakovati ogorčen boj. Na SP, ki bo leta 2020 v Švici (Zürich, Lozana), se bosta uvrstili dve najboljši reprezentanci s prvenstva v nekdanji Astani – pred kratkim so jo namreč preimenovali v Nursultan.

Naš vodilni hokejski zvezdnik se bo vrnil v domovino v dneh velikonočnih praznikov, sodeč po namigih iz HZS bo zagotovo igral vsaj na eni od dveh pripravljalnih tekem proti Italiji v blejski dvorani, 24. in 25. t. m. Takrat pa bo tudi jasno, v kakšni postavi bo slovenska vrsta odpotovala v Kazahstan. »Vedno sem pripravljen na najslabši scenarij, zdaj pa le upam, da me bo tako kot novica o Anžetovem prihodu razveselilo tudi uspešno okrevanje koga od naših rekonvalescentov,« je še poudaril selektor Jan.

Preberite še:

Komentarji: