Čas snidenja tudi izkušenih risov

Slovenija za uvod v blejski turnir drevi z Madžarsko.
Fotografija: Miha Logar se bo boril za branilsko mesto med potniki za SP.
FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Miha Logar se bo boril za branilsko mesto med potniki za SP. FOTO: Roman Šipić/Delo

Natanko leto je naokrog, odkar je slovenska hokejska reprezentanca drugič zapored nastopila na prestižnem olimpijskem turnirju. Nato so aprila 2018 risi grizli na prvenstvu skupine B, to tekmovanje jih čaka tudi v letošnji pomladi. Z jedrom svojega moštva pa se bodo predstavili od danes do sobote na Bledu proti Madžarom, Italijanom in Belorusom.

Vsekakor gre vsaj delno že za spodobno raven tekmovanja kakovosti skupine B, četudi moštva tu še nimajo prav vseh adutov iz svojih udarnih postav. Beloruski hokejski bazen je denimo krepko širši od slovenskega, zato bo pri nas razgrnil predvsem nekatere igralce prihodnosti, s sedanjo udarno postavo pa bo v teh dneh igral na turnirju v Bratislavi, kjer bodo pripravili generalko majskega svetovnega prvenstva v najvišjem razredu.

A glede na cenjeno šolo hokeja v postsovjetskem prostoru, ki jo je vedno posebej spoštoval tudi sedanji slovenski selektor Ivo Jan, gre vsekakor pričakovati na sobotni blejski večer zelo spodobno preizkušnjo tudi za našo reprezentanco. Ta bo sicer svoje nastope na turnirju drevi odprla proti madžarski izbrani vrsti ter nato zgodbo nadaljevala jutri z Italijo. Kot je že v navadi na tridnevnih turnirjih med sezono, bo selektor slehernemu od treh reprezentančnih čuvajev mreže – Gašperju Krošlju (Mlada Boleslav, Češ), Matiji Pintariču (Rouen, Fra) in Žanu Usu (SŽ Olimpija), ki je zamenjal lažje poškodovanega Luko Gračnarja (Innsbruck, EBEL) – ponudil priložnost, drevi bo tako začel v vratih Krošelj.

Ob tem je na dlani, da razen v primeru kakšnih silnih presenečenj ali pa zapletov z zdravstvenim stanjem prav omenjena trojica Krošelj-Pintarič-Gračnar ostaja udarna tudi pri končnem seznamu risov za njihov najpomembnejši izziv sezone, SP skupine B, od 29. aprila do 5. maja v Astani (Kaz). Od sedanjih blejskih tekmecev bodo tam tudi Madžari in Belorusi, »azzurri« pa so se vrnili v najvišji razred, tako da bodo nastopili maja na šampionatu elite v Bratislavi in Košicah.

 

Turnir
Turnir


Na Bledu številni izkušeni risi


»Drži, vsekakor gre za spodobne tekmece, toda na turnirju se res z njimi ne bom kaj prida obremenjeval, saj me tukaj zanima predvsem podoba našega moštva,« pravi Jan. Nekaj izkušenj si je pri delu z reprezentanco že nabral, ko je pred tremi leti v strokovnem štabu pomagal tedanjemu selektorju Niku Zupančiču, zdaj si je začrtal nov izziv. Seveda se ga bo lažje lotil v primeru dobrega odziva risov tako v slačilnici kot na ledu. Prav enotnost igralcev je bila odlika reprezentance pri vseh uspehih v zadnjih letih, zato je tudi novega selektorja razveselil odziv kandidatov: vsi, ki le nimajo zdravstvenih težav, so pravočasno prišli v blejski bazni tabor. Poleg omenjenih treh vratarjev bodo tu dolgoletni stalni člani izbrane vrste Žiga Jeglič, Jan Urbas, Sabahudin Kovačević, Rok Tičar, Miha Verlič, Robert Sabolič ...

Slavnostno pa bo danes že pred tekmo, ko se bodo pri HZS uradno poslovili od dveh izjemnih reprezentantov, ki sta pred kratkim sklenila športno pot: Marcel Rodman je bil nekoč kapetan risov, Robert Kristan pa je »čaral« v vratih in prispeval izjemen delež k marsikateremu presežku slovenskega hokeja.

Preberite še:

Komentarji: