Alaphilippe je prvi, a še zdaleč ne edini favorit

Izvrstni Francoz je v ospredju, letošnje prvenstvo pa je bržkone zadnja priložnost za Alejandra Valverdeja, da obleče mavrično majico.
Fotografija: Julian Alaphilippe tudi na stavnicah kotira najvišje. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Julian Alaphilippe tudi na stavnicah kotira najvišje. FOTO: AFP

Innsbruck – Selektor reprezentance mlajših članov Martin Hvastija je kljub zelo bogatim izkušnja priznal, da si je progo v Innsbrucku zelo težko razložiti, razplet pa skoraj nemogoče napovedati. Posledično se razlikujejo tudi napovedi pred člansko dirko, vsi pa v ospredje postavljajo letos izvenserijskega Juliana Alaphilippa. 
 
Francozi bodo na nedeljski štartni črti v Kufsteinu imeli na papirju najmočnejšo zasedbo, kjer bodo tudi veliki asi Romain Bardet, Thibaut Pinot, Tony Gallopin in Warren Barguil povsem podrejeni ambicijam Alaphilippa. Zvezdnik QuickStepa že celo leto blesti, po pikčasti majici na Touru je dobil tako dirko po Britaniji kot dirko po Slovaški, tekmecem pa je strah v kosti nagnal tudi z objavljenim videoposnetkom s treninga, kjer je najbolj strm kilometer zaključnega vzpona prešprintal s hitrostjo več kot 30 kilometrov na uro. 
 
Alaphilippa se bojijo vsi, zato se ga bodo poizkušali otresti z zgodnjimi napadi. Če bo pod zadnji vzpon prišla večja skupina, je na strmih odsekih praktično nepremagljiv, za nameček je odličen še na spustu in v šprintih. Na hiter zaključek zagotovo ne bodo čakali Kolumbijci, ki imajo v bratih Henao, Nairu Quintani, Rigobertu Uranu in Miguelu Angelu Lopezu peterico napadalnih in zelo močnih kolesarjev, ki so zagotovo sposobni zmagati tudi enodnevno preizkušnjo kot je svetovno prvenstvo. 


 

Dirko bodo krojili Španci in Italijani

 
Brez boja se ne bo predal niti Michal Kwiatkowski, svetovni prvak iz Ponferrade 2014, ki je s četrtim mestom na kronometru potrdil odlično formo: »Morda ne sodim v najožji krog favoritov, a če pridem na štart, potem vedno želim dirko tudi zmagati. Mislim, da se lahko borim za zmago do zadnjega, a se hkrati zavedam, da ne moremo sami nadzorovati dirke. Videli bomo, kaj bodo počeli Italijani in Španci, potem pa se jim bomo prilagodili.« 
 
Okrog italijanske reprezentance je veliko vprašanj. Selektor Davide Cassani je veliko stavil na Vincenza Nibalija, a si Sicilijanec po zlomu vretenca na Touru ni opomogel tako hitro, kot je upal. Na Vuelti je pokazal nekaj prebliskov, a priznal, da ne ve točno, kje v tem trenutku stoji: »Upal sem, da bom v zadnjem tednu Vuelte nekoliko hitrejši, a je bilo hkrati tudi nekaj pozitivnih znakov, na memorialu Marca Pantanija sem se počutil že zelo dobro. Vseeno ne vem, če bom zdržal z najboljšimi.« Nibali je vlogo kapetana prepustil kontroverznemu Gianniju Mosconu, ki je z impresivno vožnjo in zmago na Giru della Toscana po prestani kazni zaradi »pretepa« na Touru dokazal, da si to vlogo zasluži. Italija ima še eno močno orožje – Domenica Pozzoviva. »Morali bomo biti zelo previdni in pravilno izkoristiti Domenica, ki je v vrhunski formi. Nibali in Moscon sta kapetana, a bi Domenico lahko bil tisti kolesar, ki bo spremenil potek dirke,« se moči nizkoraslega kolesarja z juga škornja zaveda izkušeni Dario Cataldo. 

Nibali je pričakoval, da bo pred SP v boljši formi. FOTO: AFP
Nibali je pričakoval, da bo pred SP v boljši formi. FOTO: AFP

 

Šest kolajn, a nobena zlata

 
Po pričakovanjih naj bi potek dirke nadzorovali Španci, ki so se povsem podredili 38-letnemu Alejandru Valverdeju, ki je najboljši šprinter med hribolazci. Valverde ima že šest odličij s svetovnih prvenstev, a nobene mavrične majice, ki je njegova edina črna pika v res bogati karieri. Prvenstvo v Innsbrucku je bržkone njegova zadnja priložnost za naslov prvaka, lahko pa bo računal na pomoč močne sedmerice okrog njega, v kateri prednjačita Jon Izagirre in drugi z Vuelte Enric Mas.

Španci lahko računajo vsaj na pomoč Britancev z bratoma Yates, kjer naj bi tokrat prednost dobil Adam, pri Nizozemcih naj bi bil kapetan Wout Poels, nihče pa naglas ne želi odpisati niti Petra Sagana. Proga je za Slovaka vsaj na papirju pretežka, a po treh zaporednih mavričnih majicah za najboljšega kolesarja generacije prav nič ni nemogoče ... Sagan bo v Innsbrucku letel na krilih nove pogodbe, z Boro Hansgrohe je podaljšal sodelovanje do leta 2021, ob tem pa tudi dejal, da še ni povsem opustil misli na nov naslov svetovnega prvaka, a da bi se morale za to »prav postaviti prav vse zvezde«. 

Peter Sagan ostaja pri Bori. FOTO: Reuters
Peter Sagan ostaja pri Bori. FOTO: Reuters


Štart jutrišnje dirke bo ob 9.40 v Kufsteinu, cilj pa pričakujejo med 16:30 in 17:00. 
 

Preberite še:

Komentarji: