Almeida se je za rožnato majico boril kot lev

Tao Geoghegan Hart je na Piancavallu Ineosu prikolesaril že peto etapno zmago na letošnjem Giru.
Fotografija: Tao Geoghegan Hart je slavil svojo prvo etapno zmago na tritedenski dirki v karieri. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Tao Geoghegan Hart je slavil svojo prvo etapno zmago na tritedenski dirki v karieri. FOTO: Luca Bettini/AFP

Giro se je približal Sloveniji, boj za rožnato majico pa se je razplamtel. V 15. etapi, v kateri je zmago na Piancavallu slavil Britanec Tao Geoghegan Hart, jo je z zadnjimi močmi ubranil Portugalec João Almeida. Pred drugim prostim dnevom pa je še en hud udarec prejel prvi domači adut Vincenzo Nibali.

Na 185 km dolgi preizkušnji s štirimi gorskimi cilji se je vse ključno zgodilo na ciljnem vzponu na 1288 metrov visoki Piancavallo. Tako kot na domala vseh gorskih preizkušnjah letošnjega Gira pa nismo videli ekipe, ki bi imela dirko pod nadzorom. Spet smo videli dramatičen boj mož na moža, ki je imel več zmagovalcev in poražencev.

João Almeida ima v rožnati majici še 15 sekund prednosti pred Wilcom Keldermanom. FOTO: Luca Bettini/AFP
João Almeida ima v rožnati majici še 15 sekund prednosti pred Wilcom Keldermanom. FOTO: Luca Bettini/AFP


Tao Geoghegan Hart je s svojo prvo etapno zmago na tritedesnkih dirkah v karieri potrdil, da se je Ineos odlično prilagodil na padec in odstop svojega kapetana Gerainta Thomasa že v 3. etapi. Najbogatejša ekipa na svetu morda nima rožnate majice, je pa dobila že tretjino etap na letošnji dirki.


Dvoboj Almeida – Kelderman?


Geoghegan Hart je bil v zaključku etape, ki sta jo Domen Novak in Jan Tratnik (oba Bahrain McLaren) končala na 32. in 33. mestu (oba 9:12), močnejši od dvojca iz ekipe Sunweb Wilca Keldermana in Jaija Hindleyja. Kelderman pa je kljub temu precej pridobil v lovu na vodstvo v skupnem seštevku. Pred etapo je za rožnato majico zaostajal 56 sekund, zdaj je za njo le še 15 sekund. Kot lev se je zanjo boril Almeida, ki je zaostal 8 km pred ciljem, vendar z izjemno vztrajnostjo zaostal le 38 sekund za zmagovalcem.Slabše so se odrezali njegovi najnevarnejši tekmeci na papirju Pello Bilbao (Bahrain McLaren), Jakob Fuglasang (Astana) in Vincenzo Nibali (Trek Segafredo) so izgubili poldrugo minuto proti Keldermanu in minuto proti Almeidi, ki gre tako nepričakovano v zadnji teden Gira kot vodilni. Kelderman mu je za petami, preostali tekmeci so že tri minute zadaj.

Vsekakor je to Giro presenečenj, ki se bo v torek nadaljeval s 16. etapo, najbližjo Sloveniji. Štart bo v Vidmu, cilj v San Danieleju. Nadaljevanje dirke lahko sicer še vedno ogroža morebitno širjenje koronavirusa v karavani. Pred tednom dni so odkrili osem okužb, po katerih sta dirko zapustili ekipi Mitchelton Scott in Jumbo Visma. Testiranja, ki so jih nato opravili med tednom, niso prinesla novih okužb, danes in jutri pa bodo spet testirali celotno karavano …
 

Preberite še:

Komentarji: