Borbene kolesarke BTC City Ljubljane končale Giro Rosa

Končana je desetdnevna dirka Giro Rosa, najtežja in najdaljša etapna dirka v ženskem kolesarskem koledarju. 
Fotografija: Eugenia Bujak je bila najboljša Slovenka na ženskem Giru. 
Odpri galerijo
Eugenia Bujak je bila najboljša Slovenka na ženskem Giru. 

Z deseto etapo v Čedadu se je končal ženski Giro, največja etapna kolesarska dirka za ženske na svetu. Slovenska ekipa BTC City Ljubljana je imela tokrat ogromno smole, že pred dirko se je poškodovala Hanna Nilsson, ki bi morala biti glavno orožje slovenske ekipe pod vodstvom Gorazda Penka, saj je odlična na vzponih. 

Nato je pol ekipe padlo že prvi dan na ekipnem kronometru, v drugi etapi sta dve kolesarki odstopili in Penku je ostala zdesetkana zasedba. Vseeno so se kolesarke slovenske ekipe borile dalje, najboljšo etapno uvrstitev je zabeležila Eugenia Bujak, ki je bila v petek deseta, bila je tudi najboljša Slovenka v skupnem seštevku. Končala je na 24. mestu, le mesto za njo je bila Urša Pintar. Dirka je pripadla Nizozemki Annemiek van Vleuten, ki je pot do zmage tlakovala na slovitem Zoncolanu, nato pa prednost zadržala do cilja. 

»Naša ekipa je pet let del ženske kolesarske karavane in v tem času je naredilo žensko kolesarstvo ogromen korak naprej. Publike je bilo letos na Giru ogromno, bil je to najtežji Giro Rosa, odkar nastopamo na njem, tudi vzpon v zadnji etapi je bil zelo težak. Imeli smo veliko smole, ko smo izgubili Hanno Nilsson, tudi tisti padec v kronometru ni pomagal, potem smo že skorajda spakirali kovčke in bili na tem, da gremo domov, nato pa smo se nekako pobrali in zdržali do cilja. Škoda, ker dekletom ni uspelo priti v prvo dvajseterico, a čestitke vsem dekletom za res veliko borbo,« je povedal športni direktor ekipe Gorazd Penko. 
 

Vesela, da je prišla do cilja


Na Giru Rosi je Eugenia Bujak prvič nastopala kot Slovenka in bila na koncu tudi najboljša kolesarka, v osmi etapi je z deseterico pokazala, da se lahko kosa z najboljšimi, ko ji trasa ustreza: »Giro je vsako leto zelo težak, vreme mi ne ustreza najbolj, tudi strm Zoncolan ne, padec na ekipnem kronometru je bil še dodatna težava. Po padcu sem stisnila zobe in nadaljevala, želela sem pomagati ostalim puncam, najtežje etape pa sem vzela kot dober trening. Zadovoljna sem, da mi je uspelo dirko končati in da sem odnesla tudi soliden rezultat.«

Kolesarke BTC City Ljubljana bodo nov vrhunec doživele že v torek, ko jih čaka ženski Tour de France, premagale bodo etapo s štirimi težkimi gorskimi prelazi. 

Komentarji: