Colbrelli ugnal Evenepoela za zlato kolajno, Pogačarju peto mesto

Italijanski kolesar je bil najhitrejši na cestni dirki na evropskem prvenstvu v Trentu.
Fotografija: Tadej Pogačar se je moral na EP sprijazniti z uvrstitvijo za najboljšo četverico. FOTO: Greg Baker/AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar se je moral na EP sprijazniti z uvrstitvijo za najboljšo četverico. FOTO: Greg Baker/AFP

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je zasedel peto mesto na cestni dirki na evropskem prvenstvu. Na 179,2 km dolgi trasi v okolici italijanskega Trenta je odločitev padla v zadnjih dveh krogih, ko se je odlepila trojica, ki ji Pogačar ni mogel slediti. Naslov evropskega prvaka je pripadel Italijanu Sonnyju Colbrelliju.

Na zelo hitri dirki s številnimi napadi, poskušala sta tudi Pogačar in Matej Mohorič, je odločitev padla v krožnem delu trase v Trentu. Okoli 70 km pred ciljem se je v ospredju znašel zmagovalec Toura Pogačar s še štirimi tekmeci, Mohorič pa je ostal v drugi skupini, ki pa je po pomanjkanju pravega sodelovanja hitro prenehala loviti vodilne.

V ospredju so se Pogačarjevi skupini priključili še nekateri drugi kolesarji, na vzponu na Povo (3,6 km/4,7 %) pa jih je nekaj tudi odpadlo. Štiri kroge pred koncem je bila na čelu le še deveterica, med njimi pa številni odlični kolesarji, tri kroge pred koncem pa je prednost znašala že slabi dve minuti.

Sonny Colbrelli je proslavil naslov evropskega prvaka. FOTO: David Stockman/AFP
Sonny Colbrelli je proslavil naslov evropskega prvaka. FOTO: David Stockman/AFP


V predzadnjem krogu je na vzponu napadel Belgijec Remco Evenepoel in povsem razbil skupino, slediti pa ni mogel niti Pogačar, ki je v dolini skupaj s preostalo peterico do konca neuspešno lovil vodilno trojico. Cosnefroy je v zadnjem krogu na vzponu odpadel in osvojil bron, za zmago pa sta se pomerila Evenepoel in Colbrelli, ki je prejšnjo nedeljo dobil dirko po Beneluksu. Izkušeni Italijan je v ciljnem sprintu zanesljivo ugnal letos že bronastega na kronometru in pred bučnimi navijači svoji domovini privozil četrto zlato kolajno v članski konkurenci.

Kolesarje z EP zdaj čaka nekaj premora, prihodnjo nedeljo pa se bo z vožnjo na čas že začelo svetovno prvenstvo v Flandriji (19. do 26. september).

Izidi cestne dirke (179,2 km) za člane:

1. Sonny Colbrelli (Italija) 4:19:45
2. Remco Evenepoel (Belgija) isti čas
3. Benoit Cosnefroy (Francija) + 1:30
4. Matteo Trentin (Italija) 1:43
5. Tadej Pogačar (Slovenija) isti čas
6. Marc Hirschi (Švica)
7. Markus Hoelgaard (Norveška)
8. Ben Hermans (Belgija) 1:45
9. Pavel Sivakov (Rusija) 1:49
10. Victor Campenaerts (Belgija) 5:41
13. Matej Mohorič (Slovenija) 5:50

Odstop: Domen Novak, Žiga Jerman, David Per (vsi Slovenija)
 

Komentarji: