Dež bi lahko premešal karte v slovensko korist

Jutri bo v Glasgowu na sporedu prvi reprezentančni vrhunec kolesarske sezone. Aduta za odličja sta Mohorič in Mezgec.
Fotografija: Zadnji trening slovenske reprezentance v Glasgowu. Foto Kzs
Odpri galerijo
Zadnji trening slovenske reprezentance v Glasgowu. Foto Kzs

Ob prihodu na Škotsko je slovensko reprezentanco najprej pričakal temperaturni šok. Več kot 30 stopinj Celzija in žgoče sonce so zamenjali za pregovorno muhasto otoško vreme z oblaki in plohami, a bi bile spolzke ceste v nedeljo lahko prej prednost kot dodatna ovira.

Evropsko prvenstvo sedmih disciplin v Glasgowu se bliža koncu, eden zadnjih vrhuncev bo tudi moška cestna dirka. Selektor Andrej Hauptman je na prvenstvo odpeljal šesterico kolesarjev, računal bo na Luko Mezgeca, Mateja Mohoriča, Roka Korošca, Luko Pibernika, Marka Kumpa in Boruta Božiča. Z mešanico izkušenj in mladosti so pripravljeni na različne razplete na nepredvidljivi progi po ulicah Glasgowa, ki je precej težja, kot izgleda na prvi pogled.

»Dirka bo zagotovo hitra od začetka, veliko je tehničnih zavojev, kjer oprijem ni najboljši, zato se bo naredila elastika. Če ne bomo v ospredju, bo že v prvih krogih težko. Tudi trije manjši vzponi niso nedolžni, a niso dovolj težki, da bi sami po sebi lahko razredčili glavnino, zato bo veliko odvisno od tega, kakšno dirko si želijo najmočnejše reprezentance,« pojasnjuje Hauptman, ki ima na evropskem prvenstvu visoke cilje.

Luka Mezgec in Matej Mohorič sta glavna aduta slovenske reprezentance v Glasgowu. FOTO: Kolesarska zveza Slovenije
Luka Mezgec in Matej Mohorič sta glavna aduta slovenske reprezentance v Glasgowu. FOTO: Kolesarska zveza Slovenije

 

Cavendish v šprintu, Thomas s samostojnim pobegom


Hauptmanovim besedam pritrjuje tudi dejstvo, da je na isti progi v preteklosti britanski državni prvak že postal Mark Cavendish, leta 2014 pa je težko dirko na igrah Commonwealtha v nalivu s samostojnim pobegom dobil letošnji junak Toura Geraint Thomas. Vremenoslovci vsaj zaenkrat za jutri napovedujejo podobne razmere, cel dan obstaja možnost za plohe, temperature naj se ne bi povzpele čez 20 stopinj in če bo na gladek asfalt v zavojih in kocke padel dež, bo dirka postala zelo težka.

»Prevladuje mnenje, da proga ni dovolj težka in da bo o evropskem prvaku odločil šprint glavnine, a se lahko obrne tudi drugače. Za nas bi bilo dobro, da bi bila dirka čim težja, Luka Mezgec se v takšnih razmerah dobro znajde, poleg tega se cesta tudi v ciljni ravnini rahlo vzpenja, zato bo vsak šprint zelo težak,« je glede možnosti najboljšega slovenskega šprinterja zadnjih let optimističen Hauptman.
 

Na štartu svetovni, evropski in olimpijski prvak
Mezgec je formo tempiral za julijski vrhunec na Touru, a je nato tik pred zdajci ostal brez mesta v ekipi Mitchelton Scotta za dirko po Franciji, vrhunska forma pa je šla v nič. Po krajšem odmoru je treninge tempiral za evropsko prvenstvo, kamor bo prišel kot zadnji šele danes dopoldne, saj je še včeraj dirkal na Poljskem. Mezgec bo imel v šprintih zelo močno konkurenco, v Glasgow prihajajo branilec naslova Alexander Kristoff, svetovni prvak Peter Sagan, olimpijski prvak Greg van Avermaet, John Degenkolb, Elia Viviani ... Morda pa bodo Slovenci vse presenetili s »planom B« v obliki Mateja Mohoriča. »Vemo, kako dober je Matej v takšnih zaključkih, je eden tehnično najbolje podkovanih kolesarjev v karavani, je v pravi formi in če bo padal dež, ga bo zelo težko ujeti.«

Mohorič ima za seboj dobre višinske priprave v Livignu, na Škotsko je prišel dobro razpoložen: »Težko je napovedati razplet, najprej si moramo tudi na kolesu ogledati progo in videti, kako selektivni so vzponi in kako zahtevni bi lahko bili ovinki. Vsekakor pa je gotovo, da dirka ne bo lahka, po več kot 220 kilometrih bo bolj kot hitrost pomembno, komu je v nogah še ostalo kaj dinamita.«
 

Komentarji: