Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Dopinški primer Chris Froome se je končal z oprostilno sodbo

Štirikratni zmagovalec dirke po Franciji je lani na Vuelti oddal sumljiv vzorec, zdaj je UCI odločila, da ni kršil pravil. 
Ali bo Froome lahko nastopil na letošnjem Touru, še ni znano. FOTO: Laurent Rebours/Ap
Ali bo Froome lahko nastopil na letošnjem Touru, še ni znano. FOTO: Laurent Rebours/Ap
2. 7. 2018 | 11:50
2. 7. 2018 | 13:28
3:20
Saga Chrisa Frooma se je vlekla dolgih devet mesecev, vmes so obtožbe letele na Britanca z vseh strani, zdaj pa sta mu tako mednarodna kolesarska zveza (UCI) kot mednarodna protidopinška agencija (WADA) priznali, da ni kršil pravil, zato je dopinški primer zoper Frooma končan. 

Spomnimo, Froome je lani na Vuelti oddal vzorec urina, v katerem je bila previsoka vrednost salbutamola. Salbutamol se nahaja v inhalatorjih za zdravljenje astme, sam po sebi pa ni prepovedan v športu, če se kolesar drži dovoljene količine vpihov na dan. Takoj ko je v javnost pricurljala informacija, da je bila vrednost v krvi Frooma previsoka, je Britanec začel trditi, da ni naredil nič narobe in začel se je dolg boj njegovih odvetnikov z Wado in Ucijem. 

Froome je trdil, da je do povišanih vrednosti prišlo zaradi dehidracije in ekstremne utrujenosti, kar je dokazal s testi v primerljivih pogojih, ki jih je posredoval Wadi v 1600 strani dolgem dokumenti. Mednarodna protidopinška agencija je dolgo pregledovala dokumente, danes pa je objavila, da zapira primer Chrisa Frooma brez obtožb.
 

Zdaj naj v središče pozornosti spet pride kolesarstvo


Tudi rožnata majica bo zagotovo ostala njegova. FOTO: AFP
Tudi rožnata majica bo zagotovo ostala njegova. FOTO: AFP


»Imeli smo izjemen dostop do informacij in v sodelovanju z agenti Wade smo se odločili, da končamo primer zoper gospoda Frooma. UCI bi si seveda želel, da bi se primer razpletel že prej, a smo morali gospodu Froomu ponuditi možnost za obrambo, kot bi storili tudi z vsakim drugim kolesarjem, a smo prepričani, da smo sprejeli pravo odločitev. Zavedamo se, da bo v javnosti ogromno polemik glede odločitve, a hkrati še enkrat zatrjujejmo, da smo do odločitve prišli na podlagi mnenj strokovnjakov, nasvetov s strani Wade in ob upoštevanju vseh faktorjev v tem primeru. Zdaj si predvsem želimo, da bi se v središču pozornosti spet znašlo kolesarstvo,« so zapisali pri mednarodni kolesarski zvezi. 



Še včeraj je bil nastop Chrisa Frooma na Touru pod velikim vprašajem, saj so mu prireditelji dirke po Franciji prepovedali nastop, ker njegov dopinški primer še ni rešen. Zdaj se tudi pri ASO lahko le ugriznejo v jezik in na štartu pozdravijo branilca naslova, Chris Froome pa bo po dobri polovici sezone spet lahko normalno dirkal, brez izjemnega bremena preiskave: »To je bilo zelo težkih devet mesecev, a razumem, zakaj je do njih prišlo, saj poznam zgodovino športa, dobro in slabo. Nikoli nisem dvomil, da se bo primer razpletel v mojo korist, saj nisem storil ničesar narobe. Mislil sem resno, ko sem dejal, da ne bi nikoli onečastil majice zmagovalca in da bodo moji rezultati zdržali. Zdaj sem samo vesel, da je tega konec.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine