Eritrejec po zgodovinski zmagi zaradi steklenice penine že končal z Girom?

Eritrejec Biniam Girmay je zmagovalec 10. etape kolesarske dirke po Italiji od Pescare do Jesija (196 km). Med odpiranjem penine se je očitno huje poškodoval.
Fotografija: Biniam Girmay se je takoj prijel za levo oko, a nato nadaljeval s proslavljanjem na odru za zmagovalce. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Odpri galerijo
Biniam Girmay se je takoj prijel za levo oko, a nato nadaljeval s proslavljanjem na odru za zmagovalce. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters

Dvaindvajsetletni Biniam Girmay je tako svoji državi zagotovil prvo zmago na eni od tritedenskih pentelj. Drugo mesto je v sijajnem šprintu zasedel Nizozemec Mathieu van der Poel. Rožnato majico je zadržal Španec Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo). Za Girmaya (Intermarche-Wanty-Gobert), ki je najvidnejši predstavnik mladega afriškega vala kolesarjev, je bila to osma zmaga v karieri. Prva na tritedenskih dirkah ter druga v svetovni seriji, potem ko je konec marca dobil prestižno enodnevno klasiko Gent–Wevelgem. Obenem je postal šesti najmlajši zmagovalec etape na Giru ter prvi temnopolti afriški zmagovalec etape na rožnati pentlji.

Posebej razburljivih je bilo predvsem zadnjih 15 km, potem ko so teren za van der Poelov napad pripravili v ekipi Alpecin-Fenix. Slednji sicer nato ni veliko poskušal, neuspešno je napadel le pet kilometrov pred ciljem. Vmes je zgolj pokrival številne napade drugih kolesarjev, med njimi tudi favoritov za skupno zmago. V šprintu sta bila z Girmayjem nato favorizirana, van der Poelu pa je okoli 50 m pred ciljem zmanjkalo moči. Nato se je z dvignjenim palcem še pred prečkanjem ciljne črte športno poklonil danes močnejšemu Eritrejcu. Tretji je ciljno črto prečkal domačin Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa).

Vsak dan je malce zgodovinski

»Neverjetno. Od samega začetka smo dobro nadzorovali položaj v etapi. Sploh nimam besed za njihovo opravljeno delo. Res sem vzhičen. Zame je delal tudi Domenico, sicer kolesar za skupno razvrstitev (Pozzovivo, op. STA). Dejal mi je, naj se peljem za njim v zadnjih 600 m, dobro je opravil svoje delo,« je po etapi organizatorjem dejal 22-letnik. »Seveda se zavedam zgodovine. Že na začetku Gira smo vedeli, da lahko dobro dirkamo. To je zasluga celotne ekipe, moje družine. Zdi se mi, da vsak dan na novo spišem nekaj malega zgodovine. Res sem hvaležen in počaščen, da sem lahko del tega,« je še dodal presrečni zmagovalec.

V etapi so sicer od samega začetka bežali trije kolesarji, a kljub prednosti okoli šestih minut prave nevarnosti za glavnino niso predstavljali. Ta je vse ubežnike v visokem ritmu v razgibanih zadnjih 90 km ujela okoli 20 km pred ciljem. V zadnjem delu trase so poskušali tudi favoriti za skupno zmago, med njimi tudi Ekvadorec Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), a si občutnejše prednosti niso uspeli prikolesariti. Rožnato majico je tako ohranil Lopez, ki je v cilj pripeljal skupaj z najboljšimi.

V seštevku ima 24-letni Španec še naprej 12 sekund naskoka pred Portugalcem Joãom Almeido (UAE Team Emirates), 14 pred Francozom Romainom Bardetom (DSM) ter 15 pred Carapazom. Domen Novak (Bahrain Victorious) je vnovič opravljal delo za svojega kapetana, Španca Mikela Lando. V cilj je edini preostali slovenski predstavnik pripeljal kot 54. z 1:02 minute zaostanka. V skupnem seštevku je ostal na 54. mestu (+ 46:50).

V sredo bo na vrsti povsem ravninska 11. etapa od Santarcangela do Reggio Emilie (203 km).

Preberite še:

Komentarji: