Francosko pravljico je na Tourmaletu nadaljeval Thibaut Pinot

Odlično gorsko etapo v Pirenejih so vnovič zaznamovali domačini, etapna zmaga je pripadla Pinotu, Alaphilippe pa je z drugim mestom potrdil, da je več kot konkurenčen tudi v gorskih etapah.
Fotografija: Thibaut Pinot na vzponih že dolgo ni deloval tako suvereno. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Thibaut Pinot na vzponih že dolgo ni deloval tako suvereno. FOTO: AFP

Tarbes – Kronometer v Pauu je premešal karte v skupnem seštevku, predvsem pa se je še enkrat več potrdilo, da je Julian Alaphilippe trenutno v izvrstni formi. Geraint Thomas je v skupnem seštevku še vedno zaostajal manj kot minuto in pol in je bil v odličnem položaju, saj Alaphilippe na največjih dirkah na najtežjih vzponih doslej še nikoli ni uspel slediti pravim hribolazcem.
 
Etapa je bila dolga le 117,5 kilometra, v Movistaru pa so se odločili, da jo bodo za Alaphilippa naredili čim težjo in tempo so navili že na vzponu prve kategorije na Soulour na sredini etape. Nosilec rumene majice se tam ni dal, je pa bilo v pelotonu kar nekaj drugih žrtev, zelo kmalu je odpadel Romain Bardet, ki bo težko prebolel letošnja razočaranja s Toura, pred vrhom vzpona je popustil tudi Adam Yates, a se je na spustu vrnil v glavnino, Enric Mas pa je klanec zaključil povsem na repu najboljših in pokazal, da je ranljiv. 
 

Schleck zadnji junak Tourmaleta

 
Stroj Movistara je mlel dalje, na spustu in v dolini, kjer se je cesta cel čas nekoliko vzpenjala, je tempo narekoval Carlos Verona, ki je karavano pripeljal do vznožja Tourmaleta, velikana Pirenejev, ki je hkrati največkrat prevoženi vzpon na dirki po Franciji, Tour ga je obiskal več kot 80-krat. Ko je bil cilj nazadnje na vrhu Tourmaleta leta 2010, je etapno zmago slavil Luksemburžan Andy Schleck.

Za selekcijo je danes poskrbel vlak Movistara. FOTO: AFP
Za selekcijo je danes poskrbel vlak Movistara. FOTO: AFP

 
Tokrat so večino ubežnikov, med njimi je bil tudi Vincenzo Nibali, ujeli še pred začetkom vzpona, nekaj kolesarjev je še vztrajalo v ospredju, a so bili brez realnih možnosti, da se vpišejo v zgodovinske knjige rumene pentlje. Na začetku vzpona, dolgega 19 kilometrov, je tempo še nekoliko dvignil Andrey Amador in kolesarji so iz glavnine odpadali drug za drugim. 
 
Prvi med favoriti, ki so še ostali, je odpadel Yates, ki je imel zelo slab dan, kmalu je odpadel še Dan Martin, nekaj velikih imen je bilo v težavah, deset kilometrov pred ciljem pa je v glavnini završalo, ko je ob tempu, ki ga je narekovala njegova ekipa, stik izgubil Nairo Quintana. Movistar se je hitro umaknil s čela, Marc Soler je šel na pomoč Kolumbijcu, narekovanje tempa pa so prevzeli kolesarji Ineosa in Jumbo Visme, ki so začutili svojo priložnost, da se otresejo še enega kandidata za zmagovalni oder. 


 
Pred zadnjimi petimi kilometri je bila škoda v glavnini še večja, David Gaudu je za Thibauta Pinota narekoval zelo hud tempo, ki je bil preveč za Richieja Porta in tudi Enrica Masa, ki sta izgubila stik z najboljšimi, v rahlih težavah je izgledal tudi Julian Alaphilippe, a je ostal ob boku Gerainta Thomasa. 
 

Thomas pokazal razpoke v oklepu

 
Jumbo Visma je bila najmočnejša ekipa, ko je v ospredju ostalo le še deset kolesarjev, je imel Steven Kruijswijk ob sebi še vedno Laurensa de Plusa in Georga Bennetta, ki sta narekovala dober ritem. V težave sta zašla še Jakob Fuglsang in Rigoberto Uran, odlično pa je izgledal Mikel Landa, ki je v zadnji kilometer vstopil na čelu vodilne skupine. Takrat je napadel Emanuel Buchmann in prvič je znake šibkosti pokazal Thomas, ki je izgubil nekaj metrov, Alaphilippe pa je še vedno vozil v ospredju. 
 
Etapna zmaga pred ponorelo množico francoskih navijačev je pripadla Pinotu, ki je nadaljeval sanjski Tour domačinov, na drugem mestu pet sekund za njim je ciljno črto prečkal Alaphilippe, ki tako tudi na najtežjih vzponih kaže zobe. Med mnogimi žrtvami Tourmaleta je bil na koncu tudi Thomas, ki je izgubil 40 sekund in če se bo jutri zgodba ponovila, bo kapetanska vloga v Ineosu počasi pripadla Eganu Bernalu, ki je tokrat zaostal le nekaj metrov za rumeno majico. Eden od glavnih junakov dneva je tudi Kruijswijk, ki je na vzponu deloval zelo močno in ni imel nikakršnih težav, Nizozemec bo s tako dobro podporo ekipe resen kandidat vsaj za zmagovalni oder v Parizu. 


 

Konec za Quintano, Yatesa, Bardeta, ...


Nov dan za pozabo ima na dan kolumbijske neodvisnosti za seboj Nairo Quintana, ki se je s tremi minutami zaostanka poslovil od rumene majice, kapetan Movistara bo v nadaljevanju dirke zagotovo Landa. Veliko sta izgubila tudi Richie Porte in Enric Mas, Adam Yates je tako kot Quintana že odpisan, Romain Bardet pa je povsem popustil in bo lahko v nadaljevanju dirke upal le še na etapne zmage.

Tourmalet še zdaleč ni razočaral, dobili smo precej odgovorov o pripravljenosti favoritov v gorah, po dveh zaporednih težkih dneh pa bi bile lahko razlike jutri na ciljnem vzponu na Foix Prat d'Albis še večje. 

 

Preberite še:

Komentarji: