Franja s klasičnim programom za svetlo prihodnost

38. Maraton Franja v programskem delu brez sprememb, letošnja izvedba bo tudi v znamenju 70. obletnice KD Rog
Fotografija: Maraton Franja bo tudi letos množičen kolesarski praznik. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Maraton Franja bo tudi letos množičen kolesarski praznik. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Počasi se približuje najbolj množični kolesarski dogodek v Sloveniji, maraton Franja na slovenske ceste letos prihaja med 7. in 9. junijem. Program se začenja s petkovim kronometrom in zaključuje z nedeljskim maratonom, ponovno bo del kolesarskega vikenda tudi Barjanka.
 
Maraton Franja so prvič izvedli zdaj že daljnega leta 1982, zato bo letošnja izvedba že 38. po vrsti, približuje se tudi nov jubilej. Od samega začetka je v različnih vlogah, najprej kot kolesar, zdaj pa kot direktor maratona z njim neločljivo povezan Gorazd Penko.

»Program je letos nespremenjen, v njem ostaja Barjanka, ki se je lani dobro prijela, ostaja tudi družinski maraton, za kar gre velika zahvala sponzorjem. To je dogodek, ki je brezplačen, hkrati pa je nujen za svetlo prihodnost slovenskega kolesarstva, če takšnih dogodkov ne moremo organizirati, potem smo neresna in neodgovorna družba.

Kar zdaj počne Primož Roglič, je svetovni fenomen, in če hočemo takšne rezultate dosegati tudi v prihodnosti, moramo ohraniti vsaj tiste dirke in dogodke, ki so nam še ostali, 80 odstotkov smo jih tako že izgubili. Odgovornost vseh nas, ki sodelujemo v kolesarstvu, je, da poskrbimo za to,« je z zelo resnim uvodnim nagovorom Penko spomnil na grenko ozadje slovenskega kolesarstva.
 

Tudi del Ucijevega koledarja


Maraton Franja ostaja ena od svetlih točk, program se bo začel s petkovim ženskim in moškim kronometrom od Ljubljane do Domžal in nazaj, ženski je tudi del koledarja Mednarodne kolesarske zveze (Uci 1.2), kronometri v vseh kategorijah pa bodo šteli za naslove državnih prvakov in prvakinj.

Sobotni program bo v znamenju Barjanke in družinskega maratona, vrhunec pa bosta nedeljski veliki (156 km) in mali (97 km) maraton Franja. Letošnja izvedba bo potekala ob 70. obletnici delovanja kolesarskega društva Rog, ki je od začetka na čelu organizacije Franje, z njo pa še vedno ostajata povezana pionirja Tone Fornezzi - Tof in Janez Winkler, ki bosta zraven tudi pri letošnji izvedbi.

Komentarji: