Giro je eksplodiral na Stelviu, Kelderman rožnat za 12 sekund

Izjemno razburljivo 18. etapo dobil Jai Hindley, João Almeida pa je po 15 dneh izgubil vodstvo v skupnem seštevku.
Fotografija: Wilco Kelderman je oblekel rožnato majico, vendar si še zdaleč ni zagotovil zmage na Giru. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Wilco Kelderman je oblekel rožnato majico, vendar si še zdaleč ni zagotovil zmage na Giru. FOTO: Luca Bettini/AFP

Na letošnjem Giru resda ni najbolj zvenečih (slovenskih) imen svetovnega kolesarstva, vseeno pa je dirka razburljiva kot že dolgo ne. V kraljevski 18. etapi je boj za rožnato majico eksplodiral. João Almeida se je od nje poslovil po 15 dneh, slekel mu jo je Wilco Kelderman, ki pa si še zdaleč ni zagotovil končne zmage.

Jasno je bilo, da 22-letni Portugalec iz ekipe Deceuninck Quick Step ni čudežni deček kova Tadeja Pogačarja ter da bo pred ciljem v Milanu moral sleči rožnato opravo. S prestola ga je pričakovano izrinil Kelderman, ki mu je dihal za ovratnik z le 17 sekundami zaostanka, vendar precej težje, kot si je želel 29-letni Nizozemec iz ekipe Sunweb.Ko je Almeida že v uvodnem delu 24,7 km dolgega vzpona na 2758 metrov visoki Stelvio začel sopihati in zaostajati, je imel zmago na Giru na dlani. Na cesti je že bil virtualni nosilec rožnate majice, vendar mu je življenje zagrenil novi britanski adut ekipe Ineos Tao Geoghegan Hart.


Sunweb proti Ineosu


Ko je skupaj z izjemnim pomočnik, dvakratnim svetovnim prvakom v vožnji na čas Rohanom Dennisom, navil tempo, jima ni mogel več slediti. Za razliko od moštvenega kolega pri ekipi Sunweb Jaija Hindleyja. Ta je bil v precepu, ali počakati in pomagati svojemu kapetanu ali slediti tekmecema in se podati v boj za zmago. Pred etapo je bil namreč na 3. mestu v skupnem seštevku, 2:58 za rožnato majico, 2:41 za Keldermanom in pičlo sekundo pred Geogheganom Hartom.

Jai Hindley je v šprintu ugnal Taa Geoghegana Harta. FOTO: Luca Bettini/AFP
Jai Hindley je v šprintu ugnal Taa Geoghegana Harta. FOTO: Luca Bettini/AFP


Vodstvo Sunweba se je odločilo, da bo igralo na ločeni karti. Hindley je sledil dvojcu Ineosa, medtem ko je osamljeni Kelderman do vrha zaostal dobrih 40 sekund. Ko je Dennis na ravnini pred ciljnim vzponom na Cancanska jezera na ogled postavil svojo kronometrsko moč, je prednost narasla na poldrugo minuto.

Od tod bi moral Geoghegan Hart proti Keldermanu v 10-kilometrskem vzponu pridobiti še dobro minuto, da bi oblekel rožnato majico. Pri tem bi moral tudi dobiti etapo, da bi prehitel Hindleyja, ki se je vseskozi vozil v njegovem zavetrju. To mu je spodletelo in Avstralec se je veselil svoje prve zmage na tritedenskih dirkah. Rožnate majica pa ni oblekel, pripadla je Keldermanu, ki ima pred njim le 12 sekund prednosti, pred Geogheganom Hartom pa 15. Giro, na katerem je polom spet doživel domači matador Vincenzo Nibali (v cilj je prikolesaril skupaj z Almeido in zaostal 4:51), še zdaleč ni odločen, v soboto gre karavana trikrat na Sestriere, v nedeljo jo čaka še vožnja na čas v Milanu …

João Almeida se je po 15 dneh poslovil od rožnate majice. FOTO: Luca Bettini/AFP
João Almeida se je po 15 dneh poslovil od rožnate majice. FOTO: Luca Bettini/AFP

 
 

Preberite še:

Komentarji: