Izlet v sveto deželo le generalka za New York?

Kolesarska karavana se je preselila na Sicilijo, začetek v Izraelu je dobil visoko oceno. Vegnijevi cilji segajo še dlje.
Fotografija: Izraelski navijači so pokazali, da imajo radi kolesarstvo, ne glede na to, da njihovi kolesarji ne krojijo samega svetovnega vrha. FOTO: Luk Benies/Afp
Odpri galerijo
Izraelski navijači so pokazali, da imajo radi kolesarstvo, ne glede na to, da njihovi kolesarji ne krojijo samega svetovnega vrha. FOTO: Luk Benies/Afp

Veliki štart v Izraelu je v marsikaterem pogledu presegel pričakovanja, po treh etapah v sveti deželi pa se dirka po Italiji vrača domov. Med dnevom premora so se kolesarji in spremljevalno osebje preselili na Sicilijo, kjer se bo letošnji Giro začel zares, prva gorska etapa bo v četrtek.

Največja bojazen kolesarjev in prirediteljev ob odhodu v Izrael je bila, da bodo ceste samevale, saj Izrael res ne spada med kolesarske velesile. Domačini so vseeno prepoznali, da se na njihovih cestah dogaja nekaj posebnega. Predvsem v Jeruzalemu in Tel Avivu so pripravili kuliso, kakršno si Giro tudi zasluži.

Varnostnih težav ni bilo, še najbolj so v izraelski puščavi trpeli kolesarji, ki so se povečini prvič letos srečali s temperaturami nad 40 stopinjami Celzija, v Izraelu pa tudi niso imeli klubskih avtobusov in avtomobilov, zato je bila logistika velik zalogaj za vse. Na koncu sta preoblačenje v šotorih in beg pred kamerami na vsakem koraku poskrbela za nekaj negodovanja, kar pa ni pokvarilo splošnega vtisa, da je bil štart v Izraelu uspešen.

Elia Viviani je bil junak prvih dveh etap, tudi Italijan je bil navdušen nad vzdušjem v Izraelu. FOTO: Nir Keidar/Reuters
Elia Viviani je bil junak prvih dveh etap, tudi Italijan je bil navdušen nad vzdušjem v Izraelu. FOTO: Nir Keidar/Reuters


Z izvedbo je bil zadovoljen tudi direktor dirke Mauro Vegni, ki je v intervjuju za italijansko javno televizijo Izraelcem podelil visoko oceno: »V ta projekt sem verjel, navdušen sem bil nad temi ljudmi in zdaj vidite, da je bila odločitev za Izrael povsem prava. Navdušili so me tudi gledalci, ki jim za kolesarstvo očitno ni vseeno.« Nad Girom so navdušeni tudi v izraelskih medijih, javnost so zmotili le zelo visoki stroški organizacije dirke.
 

Naslednji projekt skok čez lužo?


Ko se je pred desetimi leti v mednarodni kolesarski zvezi začelo glasneje govoriti o globalizaciji, je projekt enega glavnih podpornikov dobil v Mauru Vegniju. Že leta 2014 je govoril o štartu Gira v New Yorku, s katerim bi se spopadli s krizo kolesarstva v Ameriki, a je ideja nato zamrla. Vegni se je preusmeril na Japonsko in se po poročanju nekaterih medijev tudi že dogovoril z lokalnimi prireditelji, a je bilo nasprotovanje kolesarjev preveliko, zato je projekt padel v vodo.

etos je Giro oral ledino s prvim štartom zunaj Evrope, po uspehu v Izraelu je Vegni spet dobil veter v jadra: »Če hočemo globalizacijo kolesarstva, potem moramo obiskati ves svet. Štart Gira v Ameriki? Zakaj pa ne, to je povsem izvedljivo.«
Veliki štart rožnate pentlje v »velikem jabolku« bi bil zagotovo krona Vegnijeve zapuščine, med transportom iz Izraela in iz New Yorka v Italijo pa razlika danes ni več nepremostljiva.
 

Zdaj na vrsti Sicilija in Etna


Kolesarji se z dogovarjanji prirediteljev ne obremenjujejo, ponedeljek je bil namenjen prevozu in aklimatizaciji na italijansko podnebje, že na letališču v Catanii pa je kolesarje pričakala množica navijačev, ki je želela »selfije« s Froomom, Chavesom, Arujem ... Italijani so lačni Gira in že danes se bo začelo zares. Profil četrte etape spominja na profil belgijskih spomladanskih klasik, kjer bo ravnine le za vzorec. Morda bodo prvo priložnost dočakali ubežniki, na stavnicah pa visoko kotirajo specialisti za klasike, med njimi izstopa Zdenek Stybar. Čeh je v Izraelu v zaključku vodil vlak QuickStepa skozi vse pasti in pomagal Elii Vivianiju do dveh zmag, zdaj se mu bo Italijan oddolžil in mu dal proste roke.

Na prvi obračun favoritov v gorah bo potrebno počakati do četrtka, ko bo pod drobnogledom predvsem Chris Froome. Britanec je na kronometru zašel v težave in izgubil 37 sekund, z dobro vožnjo v šesti etapi, ki se bo končala na Etni, bi dvomljivce hitro utišal. Matej Mohorič in Jan Polanc bosta na priložnost še počakala, najprej ju čaka pomoč Domenicu Pozzovivu in Fabiju Aruju, ki sta visoko v skupnem seštevku.

Preberite še:

Komentarji: