Pogačar tlakoval zmago Majki, ki je oblekel zeleno majico

Že na prvem klancu se je Pogačar odločil za napad. Trojica Pogačar, Majka in Novak so med sabo obračunali za zmago.
Fotografija: Rafal Majka je prvi nosilec zelene majice na dirki po Sloveniji. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Odpri galerijo
Rafal Majka je prvi nosilec zelene majice na dirki po Sloveniji. FOTO: Jorge Guerrero Afp

Prva etapa se je končala po nepričakovanem scenariju. Vsega je kriv Jan Tratnik, ki je že na prvem klancu »razjezil«« Tadeja Pogačarja, ki je z napadom odgovoril na vprašanja o njegovi trenutni formi. 

Etapa dolga 165 kilometrov od Nove Gorice do Postojne, je poskrbela za zelo zanimiv obračun med glavnimi favoriti. Vse oči so bile uprte v Tadeja Pogačarja in ta jih ni razočaral.

Do prvega klanca je bežalo šest kolesarjev, med njimi dva Slovenca iz moštva Adria Mobil. Kristjan Koren in Nik Čemažar sta skupaj s štirimi kolesarji zdržala do prvega klanca 65 kilometrov pred ciljem. Prvi so napadli kolesarji Bahrajna, najbolj vzkipljiv je bil Jan Tratnik, vendar njegov napad je le zdražil Pogačarja, ki je silovito pospešil in popolnoma razredčil ostanek glavnine. 

Vse do cilja smo gledali samo še bežanje trojice in nekaj časa še lov Mateja Mohoriča, ki pa se je predal tik pred zadnjim klancem proti Razdrtem.

V ciljnih kilometrih so med sabo obračunali Rafal Majka in Tadej Pogačar (UAE) in Domen Novak (Bahrain Victorious). Novak ni imel možnosti proti dvema. Prvi je napadel Pogačar, za njim še Majka, kar je bilo prevečza Novaka. Prvi nosilec zelene majice na letošnji dirki po Sloveniji je Rafal Majka, Domen Novak je drugi in Tadej Pogačar tretji.

Spremljali smo v živo

17:02
Majka napada, Novak ne more več, Pogačar ne lovi Majke. Majka bo oblekel zeleno majico. Novak še lovi ... Rafal Majka je zmagal in bo oblekel zeleno majico vodilnega!

17:01
Pogačar
je napadel, Novak se ne da, Majka komaj drži!

17:00
Do cilja je samo še 5 kilometrov. Zasledovalci zaostajajo 1:20, ubežna trojica gre na vso moč. Kdor prvi prečka ciljno črto bo oblekel zeleno majico vodilnega.

16:55
​Pretežka etapa za prvo etapo! To je prva misel, ki jo je treba predebatirati s traserjem dirke po Sloveniji. Mogoče so organizatorji pozabili, da je na dirki več ekip s kontinentalno licenco kot z World Tour. Dirka bo zanimiva le še zaradi Pogačarja in njegove zelene majice in upanja, da ne pride do nesreče. Pogačar je poslal jasen znak konkurentom na Touru. Kaj bi bilo, če Tratnik ne bi razjezil Pogačarja, lahko le še ugibamo.

16:47
Domen Novak Lojz
prvi čez tretji današnji gorski cilj. Zasledovalci niso zmanjšali zaostanka. Kaže, da bomo videli obračun med dvema kolesarjema UAE moštva in enim iz Bahrain Victorious. Novak proti Pogiju in Majki.

16:45
Klanec počasi izginja. Vročina je naredila svoje, več kot 30 stopinj je trenutno na cesti proti Razdrtem. Novak ne menja več, samo drži Majko in Pogačarja. Zasledovalci zaostajajo 1:21. Še 14 km do cilja.

16:40
Ubežna trojica ima 1:40 prednosti pred glavnino 15 km pred ciljem. Nič ne kaže, da bi Pogačarja še srbele noge. Novak samo drži in kontrolira.

16:35
Začel se je zadnji klanec na dirki - Razdrto (7,6 km/6,7 %). Novak sledi dvema kolesarjema iz UAE moštva. Bodo Tadeja še enkrat zasrbele noge? Kmalu bomo dobili odgovor. 

16:32
Mohorič se je predal! Ne lovi več ubežnikov.

16:30
Matej Mohorič
je ostal sam v lovu na ubežno trojico. Američan je odpadel. Samo 25 sekund Mohota loči do Majke, Pogačarja in Novaka, vendar se bo čez kilometer že začel klanec Razdrto (7,6 km/6,7 %), z vrha je do cilja še 13,8 km. Ostanki glavnine zaostajajo najmanj 1:38. Kaj bo na zadnjem klancu? Bo Pogi v Postojno prišel sam? 

16:25
Izjava Pogačarja na včerajšnji tiskovki:  »Od zadnje dirke sta minila že dva meseca, vesel sem, da sem zdaj na štartu dirke Po Sloveniji, to je ena najlepših dirk na svetu. Resnično se veselim tega tedna. Na dirko smo prišli z močno ekipo, večina ekipe gre tudi na Dirko po Franciji, tako da je to za nas mini generalka, cilj je da se dobro povežemo. Na vsako dirko pridemo z željo po zmagi in tudi ta teden si želimo dati vse od sebe. Hkrati pa želimo tudi uživati.

Dirka gre čez domače kraje, ko bomo šli čez Komendo mi bodo šle zagotovo kocine pokonci, če ne bomo šli prehitro se bom tudi ustavil za trenutek.

To je zame domača dirka, je čudovita dirka. Traja pet dni, kar mi ustreza, saj mislim da ne rabim sedem ali devet tekmovalnih dni pred Francijo. Po tej dirki se bom dobro odpočil in sledil svojemu načrtu treningov. Kdaj v prihodnje pa morda izberem tudi dirko po Švici ali Dofineji.«

16:20
Mohorič je še vedno 40 sekund za ubežno trojico. Do cilja je še 26 km.

16:16
Ubežna trojica gre na vso moč. Tudi Novak sodeluje v begu ne zmeni se več, da ga Mohorič lovi, ki zaostaja 35 sekund.

16:13
Kolesarji so že v Ajdovščini, sledi rodna gruda Kristjana Korena in mladega Fabijana Kralja, potem pa Vipava in vzpon proti Razdrtem. Stara cesta pod novo avtocesto bo težka preizkušnja za vse ... razen za Pogija, kot kaže. Bo danes že oblekel zeleno majico in jo nosil vse do Novega mesta?

16:10
Slabo kaže Mohoriču, ne more ujeti ubežne trojke. Še 35 km do cilja, še prej je najtežji klanec na današnji dirki: Razdrto (7,6 km/6,7 %), z vrha je do cilja še 13,8 km. 

16:05
Gorski cilj na Strmcu je dobil Rafal Majka. Kolesarji so zdaj na dolgem spustu. Spust s Cola v Vipavsko dolino, od koder gredo na Razdrto (7,6 km/6,7 %), z vrha je do cilja še 13,8 km. Še 44 km do cilja, Mohorič in Američan Sean Bennett zaostajata 45 sekund, ostali pa že več kot 2 minuti.

16:00
Do cilja je še 50 km. Mohorič je 40 sekund za Majko Pogačarjem in Novakom. Tudi Mezgec lovi, ni se še predal. Niso pričakovali, da se bo že 1. etapa tako hitro spremenila v kronometer.

15:55
Sledi vzpon na Strmec (3,4 km/6,2 %). Mohorič lovi tri ubežnike, Tratnik mu je odpadel iz zavetrja. Glavnine ni več, so samo še skupinice, razpad sistema. 

15:50
Pogačar, Majka in Novak so sami. Lovijo jih Tratnik in Mohorič. Potem zeva prazna cesta.

15:46
Pogačar
je s sabo potegnil samo tri kolesarje. Majka in Novak sta zraven, zadaj je praznina ...

15:43
Tratnik je napadel in peloton deformiral na prafaktorje! Sledi mu le deset kolesarjev, mladi Glivar je zraven, Mezgec je odpadel!

15:40

15:35
Dirka se je začela zares! Bahrajnovci gredo na vso moč, nihče ne more napasti, prehitro gre. Za njimi so vsi iz moštva UAE. Osip bo velik, ne vemo kako je z Ziherlom, ki je padel tik pred klancem.

15:33
Kolesarji Bahrain Victoriousa so prevzeli čelo glavnine. Zdaj gre na vso moč. Pripravlja se napad. Vprašanje je kdo bo prvi napadel zeleno majico. Ubežniki so ujeti.

15:30
Padec ni bil hud. Luka Ziherl se je pobral in lovi glavnino. Padec ob nepravem času, glavnina je na elastiki, v gosjem redu, bliža se prvi klanec. 

15:26
Prvi padec na dirki! Kolesar Kranja je na tleh!

15:25
Leteči cilj v Idriji je dobil Italijan Luca Chirico. Slovenca nista šprintala. Ogromna množica se je zbrala ob cesti skozi Idrijo. Na vrsti so gorski cilji. Zadlog (3,3 km/10,8 %), sledi Strmec (3,4 km/6,2 %), nato spust s Cola v Vipavsko dolino, od koder gredo na Razdrto (7,6 km/6,7 %), z vrha je do cilja še 13,8 km.

15:23
​Povprečna hitrost se je hitro dvignila na 42 km/h. Kolesarji so tik pred Idrijo. Do cilja je 64 km. Šest kolesarjev vztraja v begu.

15:20
Izjava Mohoriča na včerajšnji tiskovki: »Tudi sam sem nazadnje dirkal na Liège–Bastogne–Liège. Nato sem najprej tri tedne počival, ker sem bil izredno utrujen od vseh dirk v prvem delu sezone. Zatem sem sledil svojemu načrtu in garal, tako da zdaj upam, da bomo videli sadove dela. Če ne ta teden, pa kasneje na Dirki po Franciji.

Moj primarni cilj je etapna zmaga, že prva etapa mi zelo ustreza, tudi zadnja z vzponom na Trško goro pred prihodom v Novo mesto. Če se bom počutil v redu bom seveda skušal voziti tudi na skupni seštevek, vendar mislim, da nisem na takem nivoju kot tale možakar zraven (Tadej Pogačar, op. a.).

Na dirko Po Sloveniji smo prišli z močno ekipo, v njej smo tudi štirje Slovenci. Matevž Govekar bo dirko izkoristil za spoznavanje ekipe, ker je hiter, pa bo morda tudi šprintal. Domen Novak je tudi zelo močan in ima po Giru dobre noge, tako da bo šel morda tudi na skupno. Vedno smo na dirkah najboljša ekipa, ker imamo najboljšo podporo in vsi delajo kot mravlje za nas. Seveda se v Sloveniji tudi pripravljam za Dirko po Franciji in bomo videli kaj lahko naredim tam.«

15:15
Idrija je vse bližje, še manj kot 10 km. Do cilja je 75 km, 1:30 je prednost šestih ubežnikov, med katerimi sta dva Slovenca Koren in Čemažar. UAE ne popušča, še vedno so njihovi kolesarji na čelu glavnine, takoj za njimi pa kolesarji Bahraina.

15:10
Na polovici prve etape so kolesarji. Samo še 1:30 je prednost ubežnikov pred glavnino. V ozadju je oster tempo, kolesarji UAE so še vedno na čelu. Mogoče pa res vidimo že danes napad Pogačarja.

15:05
Šušlja se, da bo Pogačar napadel že danes! Do cilja je še 80 km.

15:02

15:00
Današnji vzponi: Zadlog (3,3 km/10,8 %), sledi Strmec (3,4 km/6,2 %), nato spust s Cola v Vipavsko dolino, od koder gredo na Razdrto (7,6 km/6,7 %), z vrha je do cilja še 13,8 km.

14:55
Z vzponom proti Zadlogu in Črnemu vrhu se bo dirka najbrž zares začela. Do takrat moramo doživeti še sprejem pelotona v Idriji. Še vedno imajo ubežniki 1:48 prednosti pred glavnino, ki jo še vedno vlečejo koelsarji iz UAE moštva.

14:50
Naslednji leteči cilj bo v Idriji na 97. kilometru. V »Idrju« je ogromno navijačev, ki bo še posebej bučno spodbujala domačina Jana Tratnika in Matevža Govekarja iz ekipe Bahrain-Victorious. 

14:45
UAE moštvo ne pusti ubežnikom več kot 2 minuti prednosti. Bahrajnovci le sledijo. Še 90 km do cilja.

14:40
6 kolesarjev med katerimi  sta zdaj dva Slovenca Nik Čemažar in povratnik Kristijan Koren oba (Adria Mobil) ima 2:01 pred glavnino, ki jo vleče moštvo UAE s pogačarjem v varnem zavetrju. 

14:35
Zelo zahtevna 1. etapa bo že pokazala kdo ne bo med favoriti za končni vrstni red, oziroma bo izpadel iz lova na zeleno majico. Kdo bo danes slavil? Je 3060 višinskih metrov preveč za Ackermanna in Groenewegna? Kaj pa za Mezgeca? Kako se bodo znašli mladi kolesarji iz kontinentalnih moštev. Večina izmed njih bo prvič dirkala na dirki, ki ima 3060 višinskih metrov. V ljubljanskem Gusto Santic je, kar 6 od 7. kolesarjev starih manj od 23 let.

14:31
Tomasz Budzinski
je zmagovalec letečega cilja v Tolminu. Čemažar ostal brez točk.

14:30
Tolio Alex, Chirico Luca, Čemažar Nik, Budzinski Tomasz, Sessler Nícolas so ubežniki, ki imajo 1:40 prednosti pred Ballarin Ikerom in 2:40 pred glavnino.

14:25
Povprečna hitrost dosedanje etape je 38 km/h. Tempo ni prehud, ne vemo še, če je kdo odpadel od glavnine. 

14:20

Dirka po Sloveniji se je začela s 1. etapo od Nove Gorice do Postojne. Dolga je 165 kilometrov, kar 3060 višinskih metrov bodo kolesarji morali premagati, trenutno so tik pred letečim ciljem v Tolminu. Pred pelotonom beži pet kolesarjev, med katerimi je tudi Nik Čemažar (Adria Mobil). Pred kolesarji je še 110 kilometrov.

***

»To je ena najlepših dirk na svetu,« je izjava, ki je prisotne na novinarski konferenci pred dirko izredno navdušila, še posebej, ker je prišla iz ust Tadeja Pogačarja.

image_alt
Pogačar: Brez pritiska ne moreš zmagati nikjer

V Novi Gorici se bo začel boj za zeleno majico. Dirka je razdeljena na pet etap. Prva je dolga 165 kilometrov. Začetni del etape poteka po istih cestah lanskoletnega Gira. Prvi vzponi kolesarje čakajo že v Goriških Brdih, vendar je do cilja še predaleč, da bi to odločilno vplivalo na potek etape.

Predvideva se pobeg manjše skupine, sledita Tolmin in Idrija. Z vzponom proti Zadlogu in Črnemu Vrhu pa se bo dirka začela zares. Spust v Ajdovščino tehnično ni zahteven, kolesarji ga poznajo že iz leta 2019, vzpon na Rebrnice pa bo lahko pokazal, kdo se ne bo potegoval za etapno zmago. Drugič v zgodovini dirke bo cilj v Postojni. Pričakujemo sprint okrnjenega pelotona.

Slovensko pentljo bo z največjim zanimanjem spremljala vsa kolesarska javnost, saj bodo na njej nastopili razen Primoža Rogliča prav vsi slovenski prvokategorniki s številko ena svetovnega kolesarstva Tadejem Pogačarjem. In prav oni so že nekaj sezon najbolj na očeh vseh, ki se še vedno ne morejo sprijazniti z dejstvom, da najboljši kolesarji prihajajo prav iz Slovenije. Zdaj bodo imeli na razpolago pet etap, da se prepričajo, ali je še kdo na tako visoki ravni, kot je Roglič, ki je zmagal na dirki po Dofineji v Franciji in dal jasen znak, da je izvrstno pripravljen za najpomembnejšo dirko na svetu, sloviti Tour. 

Na dirki bomo videli nekaj zvezdnikov. Startali bodo Pascal Ackermann, Rafal Majka, Dylan Groenewegen, Matteo Sobrero, Tim Merlier in seveda slovenski matadorji Luka Mezgec (Bike Excnge-Jayco), Domen Novak, Jan Tratnik, Matej Mohorič, Matevž Govekar (vsi Bahrain Victorious), Jan Polanc in Tadej Pogačar (UAE).

Največ pozornosti je seveda deležen Tadej Pogačar, ki bo imel ob sebi izredno močno ekipo UAE Team Emirates, ki si želi obraniti zeleno majico. Velik apetit ima tudi moštvo Bahrain Victorious, ki si po besedah športnega direktorja Gorazda Štanglja želi zmagati na prav vseh etapah. Torej lov na Tadeja Pogačarja je odprt! 

V živo začnemo ob 14.30

Profil 1. etape dirke po Sloveniji. FOTO: Tourofslovenia.si
Profil 1. etape dirke po Sloveniji. FOTO: Tourofslovenia.si

Komentarji: