Mezgecu ni uspelo, Jakobsen je zmagovalec

V napetem šprintu je Luka Mezgec osvojil 5. mesto, zmagal je Jakobsen pred Bennettom.
Fotografija:  Fabio Jakobsen je po fotofinišu premagal Bennetta. Foto: AFP
Odpri galerijo
 Fabio Jakobsen je po fotofinišu premagal Bennetta. Foto: AFP

El Puig – Po pričakovanju je 4. etapo dirke po Španiji odločil šprint večje skupine. Luka Mezgec je bil v odličnem položaju, vendar tokrat ni bil kos Fabiu Jakobsenu (Deceuninck-Quick Step), ki je po fotofinišu prehitel včerajšnjega zmagovalca Sama Bennetta (Bora-Hansgrohe), na tretjem mestu je končal  Max Walscheid (Team Sunweb), četrti je bil Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) in peti Luka Mezgec (Mitchelton-Scott). 

Četrta etapa je bila dolga 175, 5 kilometrov, minila je v znamenju dveh ubežnikov, Jelle Wallays (Lotto Soudal) in Jorge Cubero (Burgos-BH), ki sta bežala pred glavnino od samega začetka etape. Wallaysa je glavnina ujela 17 kilometrov pred ciljem, pred tem je moral ubežni dvojec zaradi tehnične okvare zapustiti Cubero. Ritem dirke so potem narekovali kolesarji Jumbo Visme. Tempo je bil tako hud, da je glavnina v zaključnih kilometrih razpadla na štiri manjše skupinice. Zaključek etape je bil tehnično zelo zahteven, s pobegom 5 kilometrov pred ciljem je poskusil Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), vendar so ga še pred začetkom zaključnega šprinta ujeli. 

"Tehnični zaključek, hitrost je bila velika, ovinkasta cesta v zadnjim metrih, danes sem imel pomočnika, vendar noge niso zmogle več. Še vedno se privajam na vlogo glavnega šprinterja v moštvu, do letos sem bil jaz tisti, ki je bil pomočnik v šprintu, vloga mi je zelo všeč, moral se je bom še privaditi", je bila izjava Luke Mezgeca za Eurosport.

Etapo je zaznamoval tudi odstop Stevena Kruijswijka, ki je zaradi bolečin v kolenu moral odstopiti. Primož Roglič je tako izgubil enega od najmočnejših pomočnikov za klancarske etape, ki jih bo na letošnji Vuelti na pretek.
Nicholas Roche ostaja v rdeči majici vodilnega.

Jutri je 5. etapa in dan, ko bomo videli kdo ne bo zmagal letošnje dirke po Španiji. Cilj je na 1.950 metrov visokem Alto de Javalambre. 


V 5. etapi še ne bomo videli kdo bo zmagal Vuelto, zagotovo pa bomo videli kdo je ne bo. Foto La Vuelta
V 5. etapi še ne bomo videli kdo bo zmagal Vuelto, zagotovo pa bomo videli kdo je ne bo. Foto La Vuelta



Primož Roglič je za špansko Marco podal nekaj zanimivih izjav. Med drugim tudi razmišljanja o taktiki na letošnji Vuelti: »Očitno je, da moram v vožnji na kronometer pridobiti čim več časa, vendar nisem odvisen le od tega. Močan sem tudi v gorskih preizkušnjah. Imamo kolesarje, s katerimi lahko uberemo različne strategije. Podobno velja za ekipi Movistar in Astana. Ključno bo, pri kateri ekipi bodo vlekli pravilne poteze. Nam gre to v zadnjih dveh letih zelo dobro.«

Primož Roglič je pred štartom 4. etape odlično razpoložen. Foto: LV, Sarah Meyssonnier
Primož Roglič je pred štartom 4. etape odlično razpoložen. Foto: LV, Sarah Meyssonnier


»Vsak dan moram biti pozoren. Ne le v najtežjih etapah, ki nas čakajo v Andori in v Asturiji. Mi smo poskrbeli, da je bila zelo zahtevna tudi 2. etapa. Če se bo kateri drugi dan za kaj podobnega odločila katera od drugih ekip in mi ne bomo imeli najboljšega dne, lahko to drago plačamo. Pomembna je stanovitnost ter to, da se dnevi, ko ne kolesariš na vso moč, ne poznajo na času. Nisem med tistimi, ki pred štartom proučijo celotno traso. Dirko jemljem iz dneva v dan,« je za španski časopis povedal Roglič.

 

Potek 4. etape

17.30 Mezgecu ni uspelo, Jakobsen je zmagovalec!
17.25 Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) ima 5" prednosti pred drvečo glavnino. Še 3 km.
17.21 Vsi šprinterji so spredaj. Docilja je 6.5 km.
17.17 Domen Novak je odpadel od glavnine. Veter je neusmiljen, prav tako Jumbo Visma z Martinom na čelu, takoj za njim je Roglič.
17.16 Veter z leve strani močno ovira glavnino, vsi kolesarji so drug za drugim, glavnina razpada. Do cilja je še 12 km.
17.09 Glavnina je kompletna, ujeli so tudi Wallaysa, do cilja je še 17 km.



17.04 Fernando Gaviria je "preživel" klanec, še ena ovira več za Mezgeca. Tokrat bomo, kot kaže videli vse šprinterje v šprintu, do cilja je še 23 km. Prednost ubežnika kopni, zdaj znaša le še 44".
16.53 Jelle Wallays (Lotto Soudal) je ostal sam, kolega ubežnik Cubero ima težave z menjalnikom, čaka pomoč, glavnina je samo še minuta zadaj. Do cilja je 30 km. 
16.46 Luka Mezgec je za Eurosport povedal, da je danes težji šprint, da je cesta v zadnjim metrih še bolj zavita in nevarna. Obžaluje včerajšnji šprint, bil je prepričan, da se bo boril za zmago, vendar na koncu se je izkazalo, da je 3. mesto največ, kar je lahko iztržil. Danes je njegov dan in vse bo naredil, da premaga Bennetta in ostale.
16.42 Na srečo je spust popolnoma suh. Kolesarji so že čez gorski cilj 3. kategorije. Še vedno sta dva ubežnika spredaj. Razlika je še 1:51 minute, do cilja je 40 kilometrov.
1. Jelle Wallays (Lotto-Soudal), 
2. Jorge Cubero (Burgos-BH), 
3. Ángel Madrazo (Burgos-BH)
16. 34 Začelo je močno deževati, glavnina zaostaja 1.30 min. Spust po spolzki cesti bo težaven.
16.32 Začel se je edini kategorizirani klanec na dirki. Dolg je 5,4 km, povprečni naklon je 4.5%, dovolj, da bodo nekateri šprinterji imeli težave.
16.27 Kolesarji so šprintali na letečem cilju, ki je bil 52 km pred ciljem.
1. Jelle Wallays (Lotto Soudal), 
2. Jorge Cubero (Burgos-BH), 
3. Pierre Latour (AG2R La Mondiale)

Steven Kruijswijk ne bo več Rogličev pomočnik, odstopil je zaradi bolečega kolena. Foto: Christian Hartmann Reuters
Steven Kruijswijk ne bo več Rogličev pomočnik, odstopil je zaradi bolečega kolena. Foto: Christian Hartmann Reuters


16.19 Rigoberto Uran je padel!  Skoraj ves EF Education First ga čaka. Zdaj mu bodo pomagali vrniti se v glavnino. 
16.13 Samo 1:23 je še glavnina za ubežnikoma, do cilja 60 km.
15.58 Jelle Wallays (Lotto Soudal) in Jorge Cubero (Burgos-BH), imata samo še 2:25 min prednosti. Kot kaže bosta ujeta še pred klancem, ki je 45 km pred ciljem.
15.51 Do cilja je 75 km. Glavnina je močno pospešila, razlika zdaj znaša 2:53. 
15.42 Pred kolesarji je leteči cilj. Do cilja etape je 80 km. Zaostanek glavnine znaša 4:13 minute.
15.31 Do cilja je 90 km. Ubežnika sta 4:13 pred glavnino.



15.25 Padec!  Aritz Bagües (Euskadi-Murias), Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) sta med tistimi, ki so padli. Aritz je poškodoval zapestje vendar je že v pelotonu, prav tako je Majka s pomočjo kolegov že v glavnini.
15.20 Do cilja je 99 km.
15.17 Slaba novica prihaja iz Jumbo Visme! Steven Kruijswijk je zaradi poškodbe kolena odstopil!!
14.52 Za karavano je 52 km, prednost ubežnikov je 5:35. Na štartu je včerajšnji zmagovalec Sam Bennett dejal, da si želi druge zaporedne zmage. "Če bo vse potekalo brez zapletov, bo to pot lažje nadzirati dogajanje v zadnjih kilometrih kot včeraj. Manj je ovinkov in manj bo težav pri narekovanju tempa, ki si ga bomo želeli. Upam le, da ne bo deževalo," je povedal irski šprinter.
14.34 Za kolesarji je prva ura dirke. Ubežnika sta 5:48 pred glavnino. Do cilja je 130 km, povprečna hitrost je 39,6 km/h.
14.26 Do cilja je še 132 km. Glavnina je pospešila, kot kaže ubežnikoma ne bo pustila višje razlike od sedmih minut.
14.19 Kolesarja, ki napade takoj po poku štartne pištole, s črte, imenujemo "Baroudeur", pustolovec. 
14.11 Do cilja je 142 km. Prednost je narasla na 7:00 minut.
14.05 Na 20. kilometru peloton zaostaja že 6:05 minute.
13.58 Do cilja je še 151 km. Jelle Wallays (Lotto Soudal) in Jorge Cubero (Burgos-BH) sta že 4:40 pred pelotonom.
13.48 Nosilci majic na današnji etapi:  rdeča majica Nicolas Roche (Team Sunweb), zelena majica Nairo Quintana (Movistar Team), pikčasta majica Angel Madrazo (Burgos-BH), bela majica Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team)
13.44 Ubežnika se bliskovito oddaljujeta od glavnine, po 10 kilometrih imata že 3:35 minute prednosti.
13.38 Po treh kilometrih imata že 1:17 minute prednosti.
13.31 Jelle Wallays (Lotto Soudal) in Jorge Cubero (Burgos-BH), sta napadla "s črte". Za zdaj ju nihče ne lovi.
13.30 Etapa se je začela! Pred kolesarji je 175,5 km.
13.28 Kolesarji še vedno vozijo v 12. kilometrski zaprti vožnji proti štartu današnje 4. etape.
 

Komentarji: