Na asturijskem Galibierju zadišalo po dvojnem slovenskem slavju (VIDEO)

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta Alejandra Valverdeja skoraj že spravila na kolena, po dnevu počitka še pet etap z 11 vzponi.
Fotografija: Tadej Pogačar (v belem), Miguel Angel Lopez in Primož Roglič (v rdeči majici) so imeli med favoriti največ moči na vzponu na Alto de la Cubilla. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar (v belem), Miguel Angel Lopez in Primož Roglič (v rdeči majici) so imeli med favoriti največ moči na vzponu na Alto de la Cubilla. FOTO: AFP

Kot vse kaže, Primoža Rogliča od končnega zmagoslavja v Madridu loči le še pet etap, v katerih ga čaka še 859,3 km španskih cest in 11 kategoriziranih vzponov. Slovenski zvezdnik in njegova nizozemska ekipa Jumbo Visma sta imela tudi v izjemno zahtevni 16. etapi vse pod nadzorom. Za nameček je izjemno moč spet pokazal Tadej Pogačar, ki je v boju za 2. mesto Alejandru Valverdeju odščipnil 23 sekund.

Na vzponu na Alto de la Cubilla, ki mu Španci pravijo tudi asturijski Galibier, je zvezdnati trenutek doživelo še eno znano kolesarsko ime. Po dolgem pobegu je etapno zmago – šele svojo prvo na tritedenskih dirkah! – slavil 34. letni Danec Jakob Fuglsang. Za napetost med kandidati za končno zmago pa je poskrbel njegov moštveni kolega pri Astani Miguel Angel Lopez. Kolumbijski »Superman« je na kar 17,8 km dolgem ciljnem vzponu napadel dvakrat. Najprej 5 km pred ciljem, ko so mu lahko sledili še vsi nevarnejši tekmeci. Ko je 3 km pod vrhom ponovil vajo, mu je sprva sledil le Pogačar.



Nairo Quintana, ki je pred drugim dnevom premora dokončno izpadel iz igre za oder za zmagovalce, je bil povsem nemočem, Valverde, njegov »sotrpin« iz ekipe Movistar, tudi ni mogel odgovoriti na Lopezov pospešek, Roglič pa je nekaj časa okleval. Ko je tudi on na vso moč pritisnil na pedala, je bil hitro za Pogačarjevim kolesom. Najmočnejša trojica se je nato izmenjevala pri narekovanju tempa, največ svežine pa je ob tem kazal Pogačar. Sodelovanje tria je zadostovalo, da je Valverde s pomočjo Marca Solerja svojo dnevno izgubo omejil na 23 sekund.

Jakob Fuglsang se je veselil svoje prve etapne zmage na tritedenskih dirkah. FOTO: AFP
Jakob Fuglsang se je veselil svoje prve etapne zmage na tritedenskih dirkah. FOTO: AFP

 

Roglič: Oziral sem se na Valverdeja


»Dan prej sem proti tekmecem pridobil 40 sekund, to pot sem jih izgubil 23, kar ni nič v tako zahtevni etapi, kot je bila 16. Sicer pa je tudi Roglič pokazal trenutek slabosti. Pred nami je še dovolj etap, v katerih si je mogoče prikolesariti zmago na tej dirki, in tudi še dovolj kilometrov, v katerih je mogoče izgubiti to Vuelto. Vse se še lahko zgodi,« Valverde kajpak še ni pomahal z belo zastavo.

Primož Roglič uživa v rdeči majici. FOTO: AFP
Primož Roglič uživa v rdeči majici. FOTO: AFP


Kot se tudi Roglič še ne razglaša za zmagovalca. Zanikal je sicer, da je bil na ciljnem vzponu prvič na dirki v težavah. »Lopez je močno napadel, vendar jaz sem se oziral predvsem na Valverdeja, ki je moj najbližji zasledovalec v skupnem seštevku. Zato nisem takoj pokril skoka, ko pa sem videl, da je Valverde v težavah, sem pospešil še jaz,« je o zadnjih kilometrih 16. etape povedal 29-letni Zasavec, ki je tako v prepričljivem vodstvu dočakal konec podaljšanega drugega tedna Vuelte.



Jutri je prost dan, nato se začenja skrajšani zadnji teden. To so bili na letošnjem Giru, ki ga je končal na 3. mestu, njegovi najtežji dnevi, ko so mu načrte povsem sfižile želodčne težave in posledice padca v 15. etapi. Zato se še vedno marsikdo v karavani sprašuje, ali bo to pot zdržal napore in pritiske zadnjih dni pred velikim zmagoslavjem.



»Ne bojim se zadnjega tedna, doslej mi je šlo zelo dobro. Poleg tega so me tudi lani na Touru v tretjem tednu noge zelo dobro nesle. Nikakor se ne bojim nadaljevanja, zelo dobro se počutim in komaj ga čakam. Kot vsem drugim mi bo dan premora prišel zelo prav. Na Vuelti sem srečen, moja ekipa deluje izjemno dobro, utrujajo me le novinarska vprašanja,« je še povedal Roglič, čigar prednost pred 39-letnim Špancem zdaj znaša 2:48.
 

Pogačar le na kolesu ni utrujen


Za vodilnim rojakom 3:42 zaostaja tretjeuvrščeni Tadej Pogačar, ki v 15. etapi ni mogel slediti Valverdeju, ker je čutil posledice padca v 14. etapi. Včeraj je bil že spet dobri mladi »Pogi«, spet pa je imel največ opravka z Lopezom, s katerim bijeta izenačeno bitko (loči ju le 17 sekund) za 3. mesto in belo majico najboljšega mladega kolesarja.

...
...


»Neverjetno je, kolikokrat Lopez napade, vendar sem to pričakoval in tudi nared sem bil za njegove skoka. Storil sem vse, kar je bilo v mojih močeh, da sem mu sledil. Dobro se je izteklo. Utrujenost? Čutil sem je večer pred etapo, tudi zjutraj se nisem počutil najbolje, med dirko pa je bilo vse v redu. Kljub temu se veselim dneva počitka,« je dejal 20-letni Komendčan, ki pred Vuelto nikoli ni dirkal več kot 10 dni zapored. Zdaj po 16 dneh deluje, kot da se je dirka šele dobro začela …

Preberite še:

Komentarji: