Jonathan Milan zmagal že drugič, Mezgečevi spet praznih rok

Luka Mezgec je v zaključnem sprintu Ewanu serviral najboljše možno izhodišče, a je bil hrust Milan spet nepremagljiv.
Fotografija: Milan je letos najboljši sprinter na Giru. FOTO: Luca Bettini Afp
Odpri galerijo
Milan je letos najboljši sprinter na Giru. FOTO: Luca Bettini Afp

Največji del etape smo spremljali tri ubežnike, ki so skušali pobegniti glavnini, a se je že na polovici etape vedelo, da jim danes to ne bo uspelo. Glavnina jih je imela ves čas na muhi, ujeli so jih, pravzaprav so se sami predali 30 kilometrov pred ciljem. 

Potem je sledilo samo še prerivanje za najboljši položaj na zadnjem kilometru 11. etape. Med največjo hitrostjo samo nekaj metrov pred ciljem so hudo padli trije kolesarji, vendar kot kaže, so vsi trije le prišli čez ciljno črto. 

Luka Mezgec je bil tudi danes zadnji mož na vlaku ekipe Jayco Alula, Caleb Ewan mu je dobro sledil, a vse kaže, da letos ni konkurenčen najboljšim sprinterjem. Tudi danes je končal izven deseterice.

Danes je Jonathan Milan še enkrat dokazal, da je najboljši sprinter na dirki in da je zasluženo v ciklamni majici. Tadej Pogačar ostaja v rožnati majici, med deseterico je prišlo do sprememb, ker se danes zaradi bolezni na startu ni pojavil mladi Cian Ujtdebroeks, ki je bil peti v skupnem seštevku.

Kolesarji se bodo jutri, v 12. etapi Gira, odpravili proti severu od Martinsicura do Fana. Etapa je dolga 183 kilometrov. Prvih 50 kilometrov je ravninskih, nato pa bodo dirkali s hriba na hrib. Zelo hribovita etapa vsebuje 2200 višinskih metrov.  

Po izhodu iz Martinsicura bodo približno eno uro dirkali ob Jadranskemu morju. Tik pred prihodom v Ancono kolesarji v Fontespini zavijejo levo in nadaljujejo pot v notranjost. To območje Italije je zelo hribovito. Vzponi sami po sebi niso težki, jih je pa veliko, sedem, če smo natančni. Zadnji klanec je do vasi San Costanzo. Dolg je 1,5 kilometra. Od vrha do cilja je še 12 kilometrov.

***

Spremljali smo v živo

16:44
Padec v sprintu!! Jonathan Milan je zmagal!

16:43
Jayco Alula
je v najboljšem položaju ...

16:41
Mezgec
dobro vodi Ewana ...

16:39
Pogačar spet sili v ospredje. Zdaj gre glavnina na vso moč, še 4 km!

16:38
Mezgec
je danes v glavni vlogi ...

16:35
Glavnina je še vedno strnjena. Vse ekipe, ki imajo v svojih vrstah sprinterje silijo v ospredje. Zadnji kilometer na današnji etapi je še posebej nevaren.

16:32
Glavnina gre na vso moč. Postaja zelo nevarno. Še 10 km.

16:28
Glavnina je spet strnjena. Po padcu so malce upočasnili. Še 15 km.

16:24
Padec! Nekdo izmed UAE kolesarjev je na tleh ... Felix Grossschartner (UAE Team Emirates) je na tleh. 

16:22

16:18
Na desni strani pelotona je Jadransko morje, do cilja je še 23 km. Nihče ne upa napasti iz glavnine, kaže, da so se vsi sprijaznili, da bomo gledali sprinterski obračun. Današnjo etapo hočejo končati čim prej, ampak varno. 

16:15
»Po pravici povedano ne gledam na leta, ampak preprosto uživam in trdo delam. Če bi razmišljal, koliko sem star, bi me samo zaviralo pri napredku,« je 34-letni Tratnik povedal za Delo pred Girom, pred katerim se je letos že izkazal z zmago na belgijski enodnevni dirki Omloop Het Nieuwsblad. Tudi tokrat je pokazal, da se kolesarsko stara kot dobro vino. Sprva je bil med ubežniki, ki so glavnini ušli šele 63 km pred ciljem, nato pa je pospešil že daleč pred 17,9 km dolgim vzponom na Bocco della Selva.

image_alt
Francoza Janu Tratniku preprečila sanjski dan

16:12

16:07
Kolesarji UAE so na čelu glavnine, ki se že pripravlja za zaključni sprint. Še 30 km do cilja, nihče se ni odločil za napad.

16:03
Thomas Champion (Cofidis), Edoardo Affini in Tim Van Dijke (Team Visma Lease a Bike) so se predali ...

16:00
Samo še 25 sekund prednosti za ubežnike, 37 km pred ciljem. Pred glavnino so: Thomas Champion (Cofidis), Edoardo Affini in Tim Van Dijke (Team Visma Lease a Bike).

15:55
Glavnina za tremi ubežniki zaostaja 40 sekund. Zanimivo je tudi koliko km je lahko enaka razlika med ubežniki in glavnino. Vsa ta preračunljivost je zanesljiva zaradi uporabe radijski postaj. Kolesarji so »daljinsko vodeni« in točno vedo v vsakem trenutku, koliko zaostajajo ali prehitevajo.

15:50
Rožnata majica je na Giru od leta 1931, prvi jo je oblekel Italijan Francesco Camusso. Ni je bil preveč vesel, kajti barva naj ne bi bila moška, ampak ...

15:45

15:40
Glavnina ima ubežnike e vedno na muhi. Še nekaj kilometrov jih bo mučila pred sabo, potem pa bodo sprinterske ekipe poskrbele, da na zaključne kilometre pripeljejo svoje najboljše sprinterje. Takrat bo napeto, hitrost se bo še povečala, prav tako možnosti za padce.

15:35
Ubežni trio se ne da, še vedno imajo 42 sekund prednosti, 55 km do cilja.

15:30
Milan
je tudi danes največji favorit za zmago v sprintu glavnine. Mogoče pa bomo videli kako taktično zanko konkurenčnih ekip. Za Pogijeve je najbolj pomembno, da pridejo do cilja brez nesreče. Še vedno je povprečna hitrost na etapi 45 km/h!

15:25
Vsa oprema ni nujno tudi boljša. Vsi potrebujejo več časa, da ugotovijo, kaj je boljše in kaj ne. Samo še pol minute prednosti za tri ubežnike, 66 km pred ciljem.

15:21
Zanimivo, da je še vedno veliko defektov na gumah, čeprav so že vsa kolesa opremljena s tubeless sistemom. Tudi širše gume imajo vsi na kolesih. 

15:18
Tudi Rafal Majka je zaradi okvare moral zamenjati kolo. Thomas Champion (Cofidis), Edoardo Affini in Tim Van Dijke (Team Visma Lease a Bike) imajo 43 sekund prednosti, 72 km pred ciljem. Majka je že v glavnini.

15:13

15:10
Danes bomo zagotovo videli sprinterski obračun, favoriti so: Tim Merlier, Caleb Ewan, Jonathan Milan, Fabio Jakobsen, Kaden Groves, Alberto Dainese, Danny van Poppel, Fernando Gaviria, Phil Bauhaus ... Pogija danes ne bomo šteli med favorite. No, Caleb Ewan je imel pravkar težave s kolesom. Počila mu je sprednja guma. Nadaljuje z rezervnim kolesom.

15:05
Jonathan Milan
je, kot kaže, ostal brez kosila ...

15:03
Do cilja je še 85 km ravnih cest. Prednost ubežnega tria je 55 sekund.

15:00
Tratnikova ekipa Visma Lease a bike ima na dirki samo še štiri kolesarje od osmih ... in dva sta danes na begu! Thomas Champion (Cofidis), Edoardo Affini in Tim Van Dijke (Team Visma Lease a Bike), imajo 1:34 prednosti pred glavnino. Čeprav je bilo na začetko kar precej klancev, je povprečna hitrost na dosedanji etapi 45 km/h! Do cilja je trasa 11. etape ravninska, poteka ob obali Jadranskega morja. Veter piha 10 km/h, 23 stopinj Celzija je trenutno. 

Klanci so na prvem delu etape, potem sledi ravnina in najverjetneje močan veter. FOTO: Infografika Delo
Klanci so na prvem delu etape, potem sledi ravnina in najverjetneje močan veter. FOTO: Infografika Delo

***

Pred startom današnje etape so sporočili, da na startu zaradi bolezni, ne bo Ciana Uijtdebroeksa (Visma Lease a bike), nosilca bele majice. Včeraj se prav tako zaradi bolezni na startu ni pojavil njegov kolega iz ekipe, zmagovalec 9. etape Olav Kooij.

Po včerajšnji 10. etapi je bil Uijtdebroeks na 5. mestu v skupnem seštevku, 4:15 za vodilnim Pogačarjem.

Torej ima zdaj Jan Tratnik še bolj odvezani nogi za letošnji Giro, kajti danes so izgubili kolesarja, ki se je potegoval za skupni seštevek dirke.

***

Etape, na katerih so klanci strnjeni v prvem delu, potem pa v drugem sledi ravnina, imajo lahko več scenarijev. Sploh če je to že 11. od 21. 

image_alt
Zmagal je Paret-Peintre. Naš moralni zmagovalec je Jan Tratnik

Najpogosteje se organizira velika skupina kolesarjev, ki si do cilja prikolesarijo lahko tudi več kot 10 minut prednosti. Seveda, če so v tej skupini samo kolesarji, ki že zdaj za rožnato majico zaostajajo veliko. 

Mogoče so klanci v prvem delu prehudi za sprinterje, ki so še ostali na dirki, zato bodo sprinterske ekipe, danes brez dela in se bo kdo od pomagačev, na primer Luka Mezgec, odločil sodelovati z ubežniki. 

Če se ne odločijo organizirati večje skupine kolesarjev za beg, potem bomo danes celo etapo gledali kontroliran lov na manjšo skupinico kolesarjev, ki bodo ujeti na samem zaključku. Vendar, ravnina se do cilja vleče, kar 85 kilometrov ob Jadranski obali, napovedano je vetrovno vreme in manjši skupinici bo zelo težko.

Etapa se začne v notranjosti Kampanije, vendar večinoma poteka ob obali Jadranskega morja. Kolesarji se zapeljejo iz Foiano di Val Fortore na hribovite ceste, končajo po 203-kilometrih v obmorskem letovišču Francavilla al Mare.

Foiano di Val Forte se nahaja v provinci Benevento in leži približno 80 kilometrov severovzhodno od Neaplja. Obdan je s hribi, po začetnem spustu, mu sledi 7-kilometrski vzpon z zmernimi nakloni do San Bartolomea v Galdu.

Vzpon na Pietracatello je osemkilometrski. Vrh bodo kolesarji dosegli po 50-kilometrih dirkanja in po valovitem delu in dolgotrajnem spustu bodo dosegli Jadransko obalo v Termoliju. Na tej točki je še 85 kilometrov do cilja. 

Komentarji: