Na Planche des Belles Filles bodo maske padle

Dirka po Franciji se z današnjo šesto etapo začenja zares tudi v boju za končno zmago, odločal bo vzpon na Planche des Belles Filles. 
Fotografija: Današnja etapa bo velik test tudi za Juliana Alaphilippa, ki bo poizkušal zadržati rumeno majico. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Današnja etapa bo velik test tudi za Juliana Alaphilippa, ki bo poizkušal zadržati rumeno majico. FOTO: Reuters

Karavana bo danes zavila v Vogeze, kjer jih čaka kar sedem kategoriziranih vzponov, od tega trije prve kategorije, zaključek pa bo na vzponu na Planche des Belles Filles. Dolg je sedem kilometrov, zadnji pred ciljem ni asfaltiran, povprečni naklon pa presega osem odstotkov. Tour je doslej trikrat prečkal ta vzpon in vsakokrat je nosilec rumene majice na vrhu tudi dobil dirko po Franciji – leta 2012 Brad Wiggins, 2014 Vincenzo Nibali in 2017 Chris Froome. 
 
Kdor bo danes po etapi v rumeni majici, bo imel tako zelo dobro izhodišče pred nadaljevanjem dirke, vseeno pa športni direktor Ineosa Nicolas Portal meni, da po šesti etapi ne smemo delati zaključkov: “Letošnji Tour je v drugem in tretjem tednu zelo zahteven, v preteklosti so na Planchu favoriti velikokrat izgubljali čas, kar je bilo težko nadoknaditi, zato seveda želimo ostati zraven ostalih favoritov. Če bomo kaj pridobili, še toliko bolje, ni pa to naš glavni cilj.”
 

V prednosti eksplozivni hribolazci

 
Branilec naslova Geraint Thomas je prepričan, da bodo danes padle maske in bomo dobili pravo sliko o razmerju moči med favoriti: “Vzpon je zelo težak, ni sicer kot Tourmalet ali podobni prelazi, a nas že pred tem čaka veliko vzponov, zato bo težko. Je klanec, kjer so v prednosti lahki in eksplozivni kolesarji, kakršna sta Adam Yates in Nairo Quintana, naklon se vseskozi spreminja, tudi zadnji kilometer po makadamu ne bo lahek. Pričakujem, da se bo dirkalo na polno, na 100 odstotkov, ne bo taktiziranja.” 

Šesta etapa dirke po Franciji. 
Šesta etapa dirke po Franciji. 

 
Nairo Quintana je že po včerajšnji etapi napovedal, da ga napadi še ne zanimajo in da bo le sledil konkurentom, med tistimi, ki bodo po današnji etapi oblikovali strategijo za nadaljevanje dirke je tudi Vincenzo Nibali: “Danes bomo videli, če lahko ostanem ob najboljših, potem se bomo odločili, ali dirkati na skupni seštevek ali pa loviti etapne zmage. Dobiti etapo na Touru je velika stvar, dve ali tri pa še toliko večja, moja glavna bojazen pa je, da bom Tour začel dobro, potem pa bom zaradi Gira popustil v zadnjem tednu in izgubil vse, tudi možnosti za etapne uspehe.”
 
Po današnjem spektaklu v Vogezih s sedmimi kategoriziranimi vzponi bo precej več jasnega, na domačem terenu se bo zagotovo skušal dokazati tudi Thibaut Pinot, ki vzpon izvrstno pozna, v prvem tednu dirke pa deluje zelo razpoložen. 

Komentarji: