Na vrhu Jan Tratnik, Urška Žigart in tudi sin Tadeja Valjavca

Izkušeni idrijski kolesar je po razburljivi preizkušnji ubranil naslov državnega prvaka v vožnji na čas.
Fotografija: Jan Tratnik je ubranil naslov državnega prvaka v vožnji na čas. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Jan Tratnik je ubranil naslov državnega prvaka v vožnji na čas. FOTO: Luca Bettini/AFP

Idrijski kolesar Jan Tratnik je novi-stari državni prvak v vožnji na čas. V okolici Novega mesta oziroma na Karteljevem je po 28,8 km ubranil lovoriko. S časom 35:22 je 32-letni član ekipe Bahrain-Victorious za pičlih osem sekund prehitel svojega moštvenega sotekmovalca Mateja Mohoriča. Tretje mesto si je prikolesaril Jan Polanc (UAE Team Emirates).

Boj za naslov prvaka in dres v slovenskih barvah je bil izjemno razburljiv. Tratnik in Mohorič sta bila od samega začetka povsem izenačena, ob koncu prvega kroga pa je imel branilec naslova vsega 81 stotink sekunde naskoka pred Mohoričem, ki je v drugi polovici dobro poganjal pedala. A še več moči je prihranil Tratnik, ki je slavil novo zmago.

Polanc je kot tretji za svojim soimenjakom zaostal za 1:14 minute, pred četrtouvrščenim Matevžem Govekarjem (Bahrain-Victorious) pa je imel v cilju natanko minuto prednosti. Hitrejši od vseh Slovencev je bil sicer v sklopu avstrijskega prvenstva Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe), ki je za 28,8 km dolg kronometer potreboval 35:05 minute.

Tratnik je s četrtim naslovom državnega prvaka izenačil dosežek Gregorja Gazvode, ki je zmagal v letih 2005, 2008, 2010 in 2014. Član Bahrain-Victoriousa je bil prvič najboljši pred sedmimi leti v Ljubljani, nato pa je v prestolnici slavil še leta 2018. Lani je bil v Kopru boljši od Jana Polanca in Tadeja Pogačarja.

Med članicami se je z naslovom državne prvakinje okitila Pogačarjeva zaročenka Urška Žigart. Kolesarka ekipe Bike Exchange-Jayco je tako drugič po letu 2020 postala najboljša v državi v boju z uro. V boju za lovoriko je ugnala branilko naslova Eugenio Bujak in Uršo Pintar (obe UAE Team ADQ).

Žigartova je za en razgiban krog oziroma 14,4 km trase porabila 20 minut in 11 sekund, s čimer je bila za 19 sekund hitrejša od lanske zmagovalke. Pintarjeva je v cilj pripeljala z zaostankom 36 sekund.

Med starejšimi mladinci je bil najhitrejši Natan Gregorčič (Pogi Team UAE Generali), med starejšimi mladinkami pa Pija Galof (BTC City Ljubljana Scott). Med mlajšimi mladinci (do 17 let) je zmago slavil Erazem Valjavec (RC-KAC), sicer sin nekdanjega kolesarja Tadeja Valjavca.

Preberite še:

Komentarji: