Fotofiniš določil zmago Daineseju, Roglič varno na cilju

Po pričakovanju je današnjo etapo odločil šprint glavnine. Najbolje se je znašel domačin Alberto Dainese.
Fotografija:  Alberto Dainese je odpravil prebavne težave in danes zmagal v velikem slogu. FOTO: Luca Bettini 
Odpri galerijo
 Alberto Dainese je odpravil prebavne težave in danes zmagal v velikem slogu. FOTO: Luca Bettini 

Etapa, ki smo se je bali je za kolesarji. Ravninske, hitre etape so vedno najlažje, a tudi najbolj nevarne. Danes je bila na vrsti 17. etapa od Pergine Valsugana v Alpah do Caorla ob Jadranskem morju, dolga je bila 197 kilometrov.

Minila je v znamenju štirih ubežnikov, ki so celo etapo izpostavljeni čelnem vetru, rezali kilometre od Alp proti Jadranskem morju.

Pričakovali smo zmago Marka Cavendisha, čeprav je na letošnji dirki glavna šprinterska zvezda mladi Italijan Jonathan Milan (Bahrain Victorious). 

Primož Roglič je bil na štartu videti dobro razpoložen. Dal je celo eno izjavo, v kateri nas je spomnil, da sta včeraj dva kolesarja imela močnejši nogi in da je vesel, da je še na dirki. 

Danes je bil vseskozi obkrožen s svojimi sedmimi pomagači. Najbolj nas je bilo strah padcev ali kake druge nesreče, vendar je danes minilo vse v najlepšem redu, tako za Rogliča kot druge kolesarje, ki so še na dirki.

Zadnjega ubežnika so ujeli 4 km pred ciljem, potem se je začel šprinterski boj za zmago. Presenetljivo je slavil italijan Alberto Dainese (Team DSM), ki se je v 15. etapi zaradi prebavnih težav, komaj dokopal ciljne črte v Bergamu, drugi je bil Jonathan Milan (Bahrain Victorious) in tretji Michael Matthews  (Jayco AlUla). 

Jutri je na vrsti izjemno pomembna etapa za tekmece v skupnem seštevku. Gorska etapa, dolga 160 kilometrov od Odreza do Val di Zola. Kar pet gorskih ciljev ima in krepko čez 4000 višinskih metrov. Še ena etapa, ki bo močno prevetrila prvo deseterico.

Pogled na 18. etapo je zastrašujoč. FOTO:Giroditalia.it
Pogled na 18. etapo je zastrašujoč. FOTO:Giroditalia.it

***

Spremljali smo v živo
 

17:25
Fotofiniš je odločil, da je današnji zmagovalec Alberto Dainese (DSM)! 

17:18
Glavnina je pogoltnila tudi zadnjega ubežnika, še 4 km do cilja ...

17:15

17:13
Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck) se ne preda! Še vedno ima 20 sekund prednosti 6 km pred ciljem.

17:10
Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck) je samo še pol minute pred glavnino. Še 10 km do cilja.

17:08
Tole bo še zanimivo, Leysen ima že minuto prednosti 15 km pred ciljem.

17:07
Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck) ima pred glavnino že 40 sekund prednosti, 20 km pred ciljem. Šprinterji že rinejo v ospredje, Roglič je med svojimi pomočniki.

17:06
Senne Leysen
 (Alpecin-Deceuninck) solira, ostali trije čakajo na peloton, izobesili so belo zastavo.

17:05
Ubežniki se napadajo med sabo ... Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck), Thomas Champion (Cofidis), Diego Pablo Sevilla (Eolo-Kometa) in Charlie Quarterman (Team Corratec-Selle Italia) se ne predajo. 

17:00
Samo še 20 sekund prednosti imajo ubežniki, 22 km pred ciljem.

16:55
Tukaj na vrhu Val di Zolda so serpentine polne slovenskih kamperjev navijačev. Nocoj bo pestra noč, sliši se harmonika, čeprav že cel dan dežuje ... Tudi Rogličeva družina je tu in verjetno tudi Polde, Primožev oče s prijatelji ... Kasneje jih obiščemo in prosimo za kake izjave in fotke ...

16:53
Do cilja je samo še 30 km, štirje ubežniki imajo še 40 sekund prednosti.

16:50
Trenutni vrstni red za »najbolj zaželeno« nagrado, ki ni nosilna majica.

 Breakaway Award (Premio Fuga) kolesarji, ki so bili najdlje na begu pred današnjo etapo:

1) Thomas Champion (Cofidis) 487 km

2) Veljko Stojnić (Team Corratec-Selle Italia) 371 km

3) Alexander Konychev (Jayco AlUla) 344 km

4) Alessandro De Marchi (Israel-Premier Tech) 338 km

5) Derek Gee (Israel-Premier Tech) 307 km

16:45
Tole je jutrišnja 18. etapa:

Pogled na 18. etapo je zastrašujoč. FOTO:Giroditalia.it
Pogled na 18. etapo je zastrašujoč. FOTO:Giroditalia.it

16:40
Taki etapi, s kavča, rečemo, tranzitna etapa za favorite v skupnem seštevku, lahek dan za generalce, »easy day« ... na kolesu pa je to dejansko še en zelo zahteven dan, saj je dosedanja povprečna hitrost 46 km/h, vseskozi imajo direktni čelni veter, vseskozi preti nevarnost padcev, na nekaterih odsekih gredo več kot 90 km/h!  

16:35
Giro je pred Lido di Jesolo. Ob peščenih plažah se dirka nadaljuje vzhodno, zaključi se na ulicah Caorle. Gorskih ciljev danes ni, sta pa dva leteča. Pričakujemo, da bo današnja etapa prišla v kolesarsko zgodovino tritedenskih dirk kot najhitrejša. Še 40 km do cilja, ubežniki imajo poldrugo minuto prednosti.

16:30
Skupinski šprint glavnine je danes neizbežen. Dobro je, samo, da Roglič pride varno do cilja. Jutri jih čaka peklenski dan. Da ne omenjamo petka ...

16:27

16:25
Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck), Thomas Champion (Cofidis), Diego Pablo Sevilla (Eolo-Kometa) in Charlie Quarterman (Team Corratec-Selle Italia) imajo 50 km pred ciljem 1:35 prednosti.

16:20
Pred kolesarji so še tri izjemno težke etape. Današnja služi kot obliž na včerajšnje rane, ko so morali premagati kar 5852 višinskih metrov v 203-kilometrih!

16:15

16:10
Vsi se sprašujemo, kaj je bilo včeraj z Rogličem? Če je bil to slab dan, potem je z njim opravil vrhunsko.  

image_alt
Roglič se je vrhunsko izvlekel iz slabega dneva

16:05
Roglič je bil pred etapo videti dobro razpoložen. Vsem je dal vedeti, da je danes najpomembnejše priti v cilj brez padcev in drugih nesreč. Vreme je na strani kolesarjev. Mi smo trenutno na cilju jutrišnje etape Val di Zoldu, Palafaveri, Kjer že ves dan močno dežuje. Ampak jutri naj bi bilo sončno.

16:04

16:03

16:00
Še 70 km do konca 17. etape, trenutno bežijo štirje kolesarji: Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck), Thomas Champion (Cofidis), Diego Pablo Sevilla (Eolo-Kometa) in Charlie Quarterman (Team Corratec-Selle Italia), ki imajo 2:19 prednosti pred glavnini, ki jo kontrolirajo šprinterske ekipe.

15:55

15:52
... še drugi na ič, na letošnjem Giru, ki ga poznamo tudi z domačih dirk, Srb Veljko Stojnić. Trikrat je bil med ubežniki in zmagal na dveh gorskih ciljih.

15:50
To je Giro!

15:45

15:40
Ubežniki so povečali prednost, 80 km pred ciljem imajo poltretjo minuto prednosti.

15:35
Ni jim hudega ... niti po dobrih dveh tednih dirkanja. 

15:30
V zaključku etape bomo v ospredju videli ekipe Bahrain Victorious, zaradi Milana, ki bi danes lahko potrdil vijolično majico vse do Rima, seveda, če bi zmagal na etapi. Potem moštvo Movistar, zaradi Gavirije in Astano zaradi Cavendisha. Je še kak šprinter sploh na etapi, ki bi danes lahko sodeloval v šprintu? Vsi so že zaključili z letošnjim Girom. Ackermann, toži, da je na smrt utrujen, Matthews mogoče?

15:25
Uhh ... Primož še nikoli ni bil tako vitek ... suh ... 

15:20
Evo, dokaza, da je Roglič dobro razpoložen:

15:15
Raziskujem, kdaj na Giru je bila tako čudna etapa, kot je današnja? V tretjem tednu je etapa brez gorskega cilja? Niti 4. kategorije? Res čudno. Trenutna povprečna hitrost je 43,7 km/h, kar govori, da niti slučajno ne bo med najhitrejšimi. Drži, da imajo kontra veter, vendar sploh ni omembe vreden ... Še 95 km je do cilja, glavnina zaostaja 1:55.

15:10
Senne Leysen
 (Alpecin-Deceuninck), Thomas Champion (Cofidis), Diego Pablo Sevilla (Eolo-Kometa) in Charlie Quarterman (Team Corratec-Selle Italia) so na begu že skoraj od štarta današnje etape. No, saj vreme jim služi ... Glavnina pa jih ne izpusti iz varne razdalje. Ve kaže, da bo danes res šprint glavnine. Gaviria? Cavendish? 

15:05
Ravninska ali skoraj spustaška etapa od Pergine Valsugana v Alpah do Caorla ob Jadranskem morju, je dolga 197 kilometrov.

15:00

Ravninska etapa se odvija po pričakovanjih. Štirje ubežniki, glavnini, ne morejo pobegniti za več kot dve minuti. 


Profil 17. etape Gira. Foto Zx Igd
Profil 17. etape Gira. Foto Zx Igd

***

Ravninska ali skoraj spustaška etapa od Pergine Valsugana v Alpah do Caorla ob Jadranskem morju, je dolga 197 kilometrov.

image_alt
Roglič se je vrhunsko izvlekel iz slabega dneva

Pergine Valsugana leži na 530 metrih nadmorske višine. Po izjemno kratkem vzponu od začetka do 570 metrov se cesta postopoma spusti vse do jadranske obale. Povprečni naklon je 0,3 odstotka navzdol.

Pravzaprav kolesarji zapustijo Alpe, ko prečkajo reko Brento v Bassano del Grappa in nadaljujejo po ravnem severno od Benetk. Dolge in ravne ceste vodijo rožnato karavano proti jadranski obali.

Giro doseže morsko obalo v Lidu di Jesolo. Ob peščenih plažah se dirka nadaljuje vzhodno, zaključi se na ulicah Caorle.

Gorskih ciljev danes ni, sta pa dva leteča. Pričakujemo, da bo današnja etapa prišla v kolesarsko zgodovino tritedenskih dirk kot najhitrejša.

Primož Roglič je včeraj dal sila kratko izjavo, da še vedno okreva po padcu v 11. etapi in da bo današnja prišla kot obliž na rano.

Najbrž ne bomo videli skupinskega sprinta, ker je v glavnini tako malo klasičnih sprinterjev. Verjetno bodo lovci na etapne zmage danes spet imeli zelo delaven dan. 

Geraint Thomas je že kolesarska legenda. FOTO: Luca Bettini/AFP
Geraint Thomas je že kolesarska legenda. FOTO: Luca Bettini/AFP

Tako je potekala včerajšnja 16. etapa:

image_alt
Thomas in Almeida izkoristila slab dan Rogliča

Komentarji: