Ob srebrnem jubileju najmočnejša konkurenca doslej

Na štartu 25. dirke po Sloveniji bo kar osem ekip iz svetovne serije, zadnji se je priključil še Sunweb.
Fotografija: Primož Roglič bo v Sloveniji zagotovo najbolj oblegan kolesar. FOTO: Jean-christophe Bott/AP
Odpri galerijo
Primož Roglič bo v Sloveniji zagotovo najbolj oblegan kolesar. FOTO: Jean-christophe Bott/AP

Slovenska pentlja letos praznuje srebrni jubilej, do štarta v Lendavi je le še slab mesec dni. Direktorju Bogdanu Finku je uspelo dodati še peto etapo, na štartu bo kar osem ekip najvišjega ranga, prvi zvezdnik pa bo kar zmagovalec iz sezone 2015 Primož Roglič, ki bo tudi tokrat v igri za zeleno majico. 
 
Prihod prvega slovenskega zvezdnika letošnje kolesarske pomladi Primoža Rogliča so prireditelji napovedali že na prvi novinarski konferenci, včeraj so v Ljubljani razkrili še podrobnosti vseh petih etap, ki bodo odločale o zmagovalcu dirke po Sloveniji. Prva etapa med Lendavo in Mursko Soboto bo prvič v zgodovini obiskala Madžarsko, pripadla bo šprinterjem. »Letos na dirko prihajajo ekipe z močnimi šprinterji, ki želijo pri nas še zadnjič pred julijskim Tourom preizkusiti šprinterske vlake, zato smo prvo etapo zasnovali tako, da bo skoraj zagotovo odločil šprint,« pojasnjuje Fink. Hiter zaključek pričakujejo tudi na drugi etapi med Mariborom in Rogaško Slatino.
 

Cavendish ni obupal nad Slovenijo

 
Konkurenca bo nedvomno močna, s Katjušo v Slovenijo prihaja Marcel Kittel, z Dimension Dato se vrača tudi Mark Cavendish, ki je imel v preteklih letih precej  težav na slovenskih cestah. V Slovenijo prihajajo še Bora Hansgrohe z lanskim zmagovalcem Rafalom Majko, LottoNl-Jumbo z Rogličem, Sunweb, EF Drapac, Mitchelton Scott z Luko Mezgecem in Bahrain Merida z junakom Gira Matejem Mohoričem.
 
Kandidate za visoko uvrstitev v šprintih imata tudi obe slovenski ekipi na štartu, Adria Mobil stavi na Dušana Rajovića in Gašperja Katrašnika, Ljubljana Gusto Xaurum pa na Žigo Jermana. Na štartu bodo tudi kolesarji slovenske reprezentance. 
 
V tretji etapi se bo začel tudi boj za skupnega zmagovalca, prvi del od štarta v Slovenskih Konjicah ni preveč zahteven, zaključek z vzponoma na Celjsko kočo in nato še na Celjski Grad pa precej bolj. »Ta etapa mi je najbolj všeč, spust s Celjske koče je zelo težek, lahko pride do razlik, zato bodo morali biti najboljši na preži celo etapo. Pričakujem, da se bo za zmago udarila skupina favoritov, upam, da bom med njimi tudi jaz,« je povedal Tadej Pogačar, lani s petim mestom najboljši Slovenec v skupnem seštevku, oblekel je tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja. 


 

Najprej Alpe, za konec pa kronometer

 
Kraljevska etapa na predzadnji dan dirke bo kolesarje iz Ljubljane peljala po poteh Maratona Alpe čez Jezersko, Pavličevo sedlo in Volovljek, cilj alpske etape bo v Kamniku. »Vsaj tisti, ki niso najboljši v vožnji na čas, bodo zagotovo morali napadati in si privoziti nekaj sekund prednosti, zato v Kamniku ne pričakujem večje skupine kolesarjev,« napoveduje Jani Brajkovič, ki bo letos na slovenskih cestah spet vozil v dresu Adrie Mobil. Prav nedeljski kronometer bo posebnost letošnje preizkušnje, zaradi del v Novem mestu je klasični zaključek s šprintom čez Kandijski most nemogoč, skoraj 22 kilometrov dolga vožnja na čas med Trebnjim in Novim mestom pa bo bržkone odločila o končnem zmagovalcu.

»Profil kronometra izgleda precej lažje kot pa v resnici je, razlike bodo lahko kar velike, zmagovalec pa bo moral biti kompleten kolesar,« zaključuje Fink. Trasa je pisana na Kožo Primožu Rogliču, ki bo imel po zmagi leta 2015 priložnost, da po 664 kilometrih še drugič osvoji slovensko pentljo, tokrat kot velezvezdnik svetovnega kolesarstva.
 

Komentarji: