Carapazu še tretja etapa, Evenepoelu prva Vuelta

Remco Evenepoel je zmagovalec 77. dirke po Španiji. Jutri sledi še šprinterski festival v Madridu. Jan Polanc ostaja na odličnem 12. mestu.
Fotografija: Jan Polanc mora v cilj priti 7 minut pred desetouvrščenim Jai Hindleyem. FOTO: UAE Team 
Odpri galerijo
Jan Polanc mora v cilj priti 7 minut pred desetouvrščenim Jai Hindleyem. FOTO: UAE Team 

Janu Polancu ni uspel preboj med deseterico v skupnem seštevku, bil pa je zelo blizu. Richard Carapaz je s solo vožnjo slavil še na tretji letošnji etapi dirke po Španiji.

Remco Evenepoel pa je začel z novo dobo vladanja! V solzah je obstal v cilju predzadnje etape, zaveda se, kaj je naredil in kaj še vse ga čaka v karieri. Jutri je šprinterski praznik v Madridu in velja nenapisano pravilo o nenapadanju rdeče majice.

Predzadnja etapa od Moralzarzala do Puerta de Navacerrade je bila dolga 183 kilometrov. Imela je 5 gorskih ciljev, že takoj od štarta so se začeli vzpenjati na klanec 1. kategorije. Potem sta sledila še dva 2. in na koncu še dva 1. kategorije. Cilj je tik po vrhu zadnjega klanca.

Prava gorska, 20. etapa je bila razburljiva predvsem zaradi 26. ubežnikov, med katerimi je bil tudi Jan Polanc. Vendar, glavnina jih ni izpustila za več kot 4 minute. Bili so prenevarni, da bi jih izpustili za več. Kolesarji Movistarja so današnjo etapo prevzeli v svoje roke in noge, a Remca se niso mogli otresti. Bil je vseskozi njihova senca, prav tako Juan Ayuso. Enric Mas je samo enkrat poskusil z napadom, vendar mu je bilo hitro jasno, da je Remco tudi danes nepremagljiv.

Remco Evenepoel je zmagovalec 77. dirke po Španiji. Enric Mas se bo moral zadovoljiti z drugim mestom, mladi Juan Ayuso pa je dokazal, zakaj ga imajo v Španiji za največjega talenta v zgodovini njihovega kolesarstva. Jan Polanc ostaja na odličnem 12. mestu. Jutri sledi še zadnja 21. etapa po ulicah Madrida. 

***

Spremljamo v živo

17:28
Richard Carapaz
je zmagal na predzadnji etapi 77. dirke po Španiji!
1. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers)
2. Thymen Arensman (Team DSM), 8 sekund
3. Juan Ayuso (UAE Team Emirates), +13
4. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe)
5. Enric Mas (Movistar)

17:22
Arensman
je prehitel Hguito in zdaj lovi Carapaza, samo 13 sekund je za njim!

17:21
Carapaz
ima že 20 sekund prednosti pred Higuito, ki je tudi sam. Remco je zmagal na 77. Vuelti.

17:20
Carapaz gre solo čez gorski cilj, okoli Remca gre na vso moč, Remco se ne da. 7 km do cilja.

17:16
Ne, ne, nihče ne napada Remca. Lopez in Ayuso imata majhno prednost, ampak nista nevarna.

17:15
Jai Hindley
je v skupini skupaj s Polancem, tako da ne bo nič z napredovanjem med deseterico. Mogoče pa Uran zaostane za več kot 10 minut.

17:10
Kaže, da so se Remcovi tekmeci predali. 3 km pred vrhom zadnjega klanca ni še niti enega napada. Dva Masova pomočnika vlečeta skupinico na vso moč in nikomur ne pride na misel, da bi napadel, Remco pa drži. Lopez se je odločil za jalov napad.

17:08
Higuita je ujel Carapaza ...

17:07
Carapaz
je napadel 9 km pred ciljem! Hiti po tretjo etapno zmago.

17:06
Polanc
je spet glavni pomagač v glavni skupinici! Vrnil se je, po tem, ko je že ostal zadaj ...

17:05
​Jan Polanc
je ostal za glavno skupinico, ki zdaj za tremi ubežniki zaostaja 1:30, 15 km pred ciljem. Zasledovalci za ubežniki zaostajajo 40 sekund.

17:00
Robert Gesink
(Jumbo-Visma), Clément Champoussin (AG2R Citroën), Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan), Gino Mäder (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ) in Alejandro Valverde (Movistar) zaostajajo že 45 sekund za tremi ubežniki.

The gap to the GC group increases: 2'30''. Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) makes his way back.

16:52
Med tremi ubežniki in skupinico z rdečo majico so še: Valverde, Reichenbach, Mader, Carthy, Gesink, Champoussin, Nibali in Herrada, zaostajajo 43 sekund, rdeča majica pa 2:14, 19 km pred ciljem.

16:50
Puerto de Cotos je zadnji klanec na letošnji Vuelti, dolg je 10,3 kilometra, povprečen naklon je 6,9-odstoten. Ko bodo dosegli gorski cilj je do cilja etape še 6,7 km.

16:46
Ubežniki so že na zadnjem klancu letošnje Vuelte!

16:42
Higuita, Carapaz in Meintjes imajo na spustu 25 sekund prednosti pred zasledovalci in 2:03 pred skupinico z rdečo majico. Mas je Remca samo enkrat napadel. Tudi Almeida, Ayuso, Muhlberger, Arensman, De la Cruz, O'Connor so zraven.

16:38
Jan Polanc
vleče Remcovo skupinico. Jan pomaga Ayusu, ki je vmes, Almeida tudi. Gesink za tremi ubežniki zaostaja 34 sekund, rdeča majica pa 1:58, 32 km pred ciljem.

16:37
Carapaz napada, Higuita mu sledi, Meintjes z museto med zobmi komaj lovi Carapaza ... Hotel je malicati, a je Carapaz napadel. Ne vem, kako lahko dobi malico tik pod vrhom klanca 1. kategorije?

16:36
Juan Ayuso
je skupaj z Remcom in Masom ...Lopez tudi.

16:35
Poanca
ni več med ubežniki. Popustil je, v ospredju so trije kolesarji, Gesink jih sam lovi, Mas je napadel prvič!

16:30

16:25
Trije kolesarji Movistarja so pred Remcom. Glavnina ima 3:09 zaostanka. Carapaz, Meintjes in Higuita so na čelu 20. etape, 4 km do vrha klanca, 40 km do cilja.

16:20
Klanec Puerto de la Morcuera bo že dobro premešal vrstni red skupnega seštevka.

16:15

16:10
Pred kolesarji je klanec Puerto de la Morcuera, 1. kategorija, dolg je 9.4 kilometrov, 6.9-odstoten povprečni naklon. 

16:05
V ubežniški skupini je 26 kolesarjev: 
Jumbo-Visma: Dennis, Gesink

AG2R Citroën: Champoussin
Astana Qazaqstan: De la Cruz, Nibali
Bahrain Victorious: Mäder
Bora-Hansgrohe: Higuita

Cofidis: Herrada
EF Education-EasyPost: Carthy
Groupama-FDJ: Pinot, Reichenbach
Ineos Grenadiers: Carapaz

Intermarché-Wanty-Gobert: Meintjes
Movistar: Valverde, Muhlberger
UAE: Polanc
Kern Pharma: Berrade, Garcia Pierna
Euskaltel: Bizkarra, Bou

16:00
Jan Polanc
je med 26. ubežniki, ki so 3:50 pred glavnino z rdečo majico, 55 km je še do cilja, vzpenjajo se na tretji kategorizirani klanec na etapi, Puerto de Canencia sodi v 2. kategorijo, dolg je 7,5 km. Nobene nevarnosti za Remca.

20. predzadnja etapa na Vuelti 2022. FOTO: Lavuelta.es
20. predzadnja etapa na Vuelti 2022. FOTO: Lavuelta.es

***

Predzadnja etapa od Moralzarzala do Puerta de Navacerrade je dolga 183 kilometrov. Ima 5 gorskih ciljev, že takoj od štarta se bodo začeli vzpenjati na klanec 1. kategorije. Potem sledita dva 2. in na koncu še dva 1. kategorije. Cilj je tik po vrhu zadnjega klanca.

image_alt
Pedersen spet najhitrejši, Roglič jezen na Wrighta

Današnja etapa lahko spremeni vse. Če bo imel Remco Evenepoel slab dan, se bo poslovil od rdeče majice. Če bo imel dobrega bo znova dokazal, da smo na začetku Remcove dobe, ki bo trajala in trajala. Danes je torej odločilen dan zanj in za razplet na 77. dirki po Španiji.

Enric Mas (Movistar) je na drugem mestu v skupnem seštevku. Na mestu, ki ga bi rad zasedel 19-letni Juan Ayuso. Najbrž ne more kar zmagati, ampak če bi Remco danes res vstal samo z levo nogo, potem je možno tudi to. Če Ayuso ostane na tretjem mestu, bo vseeno opravičil sloves najbolj talentiranega španskega kolesarja v njihovi kolesarski zgodovini. Če zmaga Remco Evenepoel, bo zanj veljalo enako, ker že nekaj čaša Belgijci opozarjajo, da tako dober ni bil niti največji Eddy Merckx. 

Enric Mas bo zagotovo tudi danes poskušal z napadi na Remca. Danes je njegova zadnja priložnost. Jan Polanc najbrž ne bo branil 12. mesta, ker bo pomoč Ayusu in Almeidi danes nujna. 

Rogličeve obtožbe

Včeraj je Primož Roglič obtožil Freda Wrighta (Bahrain Victorious), da je kriv za njegov padec v 16. etapi. Izjavil je celo, da se ne gre več takega kolesarstva, zato zdaj še manj vemo, ali bo letos sploh še kaj dirkal ali ne. Ne vemo niti kako hudo je poškodovan. Vendar v Jumbo Vismi pravijo, da so njegove telesne rane milejše od mentalnih. Rogličeva glava se, kot kaže še ni ohladila zaradi odstopa z dirke. Bolečine so prehude, vse je še krvavo sveže, da bi bil tiho. V takih primerih kolesar išče razloge za neuspeh, za padec, ki se je zgodil, da je moral celo odstopiti z dirke. 

image_alt
Wright razočaran nad Rogličem: Njegove izjave niso poštene

Prav je, da se opozarja na napake drugih in na stanje v pelotonu. Tega je premalo in zato vedno znova in vedno bolj pogosto pride do takih incidentov. Dirkači bi se morali zavedati, da so vsak dan na tnalu medsebojnega boja, ki se lahko konča zelo slabo, pogubno celo. Spomnimo se incidenta med Fabiem Jakobsenom in Dylanom Groenewegnom na dirki po Poljski pred dvema letoma. Prehitro je bilo pomedeno pod preprogo samo zato, ker sta bila oba člana zelo pomembnih kolesarskih ekip v tem športu.  

Če prikimamo, da je šlo pač za dirkaški incident, potem ne bo nič drugače. Če opozorijo, da je nekdo naredil napako, in so tudi pripravljeni prevzeti odgovornost, če so sami storili napako, bo ozaveščenje kolesarjev večje in dirkaških incidentov bo manj, dirkaške higiene pa veliko več.

Komentarji: